Ořechové sušenky (od 2 – 3 let)

IMG_4626 (1)Dělala jsem je pro naše malé velikonoční návštěvníky, k chuti vám ale určitě přijdou kdykoliv jindy během roku 🙂

Na cca 20ks velkých sušenek:

  • 70g mletých vlašských ořechů
  • 70g másla (používám ghí)
  • 70g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 200g hladké špaldové mouky

Z uvedených surovin vypracujte těsto, které je ideální nechat v lednici aspoň hodinku nebo dvě odpočívat, aby se chutě propojily. Pokud nemáte čas, nevadí, zpracujte těsto hned, nic tak zásadního se nestane.

orechove-susenky

Těsto patří mezi ty, které potřebují trošku opatrnosti a péče, aby se s nimi dobře pracovalo, neboť má tendenci při válení na okrajích lehce praskat, ale na chuti vám to pak vynahradí. Vyválejte ho na plát silný zhruba půl centimetru a vykrajujte tvary. Já jsem zvolila větší kolečka ve stylu medailí, do kterých jsem obtiskla reliéf zajíce.

Pečte v troubě vyhřáté na 180°C (horkovzduch) přibližně 10 minut – do zlatova.

Pokud máte čas, udělejte sušenky den nebo dva dopředu a uložte do dózy s kouskem rozkrojeného jablka, aby měly dost času změknout.

IMG_4638 (1)

Dětská specifika:

Ořechy jsou pro svou horší stravitelnost, náchylnost k plísním a žluknutí a také proto, že jsou velkým alergenem, doporučovány od 2 - 3 let věku dítěte.

mlsáníod 3 letsušenkysvačiny

11 komentáře - “Ořechové sušenky (od 2 – 3 let)”

    1. Maruško, tak 10 minut na 180°C – do zlatova a dle zkušenosti s vlastní troubou. Do textu receptu jsem to už doplnila, díky za upozornění.

  1. Dobrý den, lze něčím nahradit ty ořechy? 🙂 Jsem na ně alergická, takže se u nás v domácnosti nevyskytují 😊 děkuji za odpověď

    1. Hello Rayse, thank you for a message here and on Instagram too. So sweet! 🙂 B.

  2. Pekla jsem je dětem i do školy k narozeninám a jsou skvělé 🙂 ráda bych se zeptala, zda a čím je možné nahradit moučkový cukr jiným přírodním/zdravějším sladidlem? Děkuji

    1. Danuš, žádné zdravé sladidlo neznám a ty alternativní, které se jeví o něco zdravěji, by buď úplně měnily konzistenci (a proto jsem je nepoužila), nebo by ztratili při vysoké teplotě v troubě svou hodnotu (a proto jsem je nepoužila). Lepší cesta podle mě je množství sladidla snižovat, než nahrazovat, ale samozřejmě každý máme svůj přístup. 🙂 B.

Napsat komentář: Marie Krejčíková Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *