Mrkvový beránek (od 1 roku)
Zdravější recept na beránka ladím už několikery Velikonoce a až letos jsem konečněvymyslela takový, který bude mít nejen přidanou hodnotu, ale zároveň bude i velmi chutný. Testováno na dětech, dělnících (kteří nám tu momentálně staví plot) a taky na mojí šéfové. Pochváleno všemi 😉
Na cca 1 litr těsta (u mojí malé formy to odpovídá dvěma beránkům, u standardní formy bude spíše na jednoho):
- 3 vejce
- 300 g najemno nastouhané mrkve
- 100 g kokosového cukru (možno i klasický)
- 100 g pekanových nebo vlašských ořechů
- 1 hrnek oleje (používám řepkový)
- 150 g hladké celozrnné špaldové mouky
- 1 vrchovatá lžička skořice
- 1/2 kypřícího prášku (používám bezfosfátový)
Vejce vyšlehejte s cukrem a po dávkách přilijte také olej. Poté vmíchejte nastrouhanou mrkev, skořici, mouku, kypřící prášek a najemno umleté ořechy. Nalijte do vymazané beránčí formy a pečte na 180°C, dokud nebude těsto správně propečené. Já jsem ve své malé formě pekla pouze 30 minut, je ale pravděpodobné, že pokud máte klasickou vyšší formu, budete beránka péci déle.
Pokud si nejste jistá, zda je beránek upečený, vyzkoušejte test špejlí. Pokud by dlouhé pečení beránka vysušovalo či chtělo spálit shora, pomůže překrytí alobalem.
Těsto je díky mrkvi a celozrnné mouce mokřejší a těžší, beránek tedy tolik nevyskočí, na druhou stranu to není žádné nafoukané dusítko.
Hotového beránka pak můžete dle libosti ozdobit. Já jsem k tomu využila hořkou čokoládu (naředěnou kapkou másla a plnotučného mléka) a strouhaný kokos, očičko je mrazem sušená borůvka. A nezapomeňte na pořádnou mašli kolem krku! 🙂
Z těsta nemusíte samozřejmě péct jen beránka, ale můžete zvolit i libovolné tvary nebo i muffiny.
Dětská specifika:
Ahoj Báro, zkoušela jsem dnes péct beránka, ale z formy vytékal olej a je to všechno hodně mastné, nevím jestli to někdo zvládne sníst,jinak chuť je dobrá,ale samý olej. Určitě má být jeden hrnek oleje? Hrnek byl menší, určitě ne celý čtvrtlitr. Byl taky řepkový.
Gabi, těsto je mastnější, ale že by to vytékal olej…? Jakou jste použila mouku? Je možné, že sála trošku jinak. Recept by měl být správně, beránka už řada maminek pekla a ohlasy jsou pozitivní, nikdo stejný problém nehlásil 🙁
Ahoj Báro, teď jsem vytáhla medvídky a přesně jak píše Bára jsou šíleně mastné. V receptu je hrnek oleje, to je jak velký hrnek? jelikož jsem si nepřečetla prvně komentáře, dala jsem 250 ml oleje a je to opravdu příliš. Děkuji.
Renčo, přemýšlela jsem nad tím a je možné, že třeba s některými moukami to “sání” nefunguje stejně, je možné i že záleží na tom, jak šťavnatá je mrkev, že je to pak už najednou moc. Některé mi píšete, že to máte mastnější, a některé zase že akorát, tak nevím. Když to peču já, je to vláčnější (což byl taky záměr), ale zase tuk mi z toho určitě neteče. Tak pro příště přizpůsobit a trošku oleje ubrat, každopádně ve standardu je jeden hrnek 250 ml. V mezičase to ještě vyzkouším s různými moukami, jestli nepřijdu na rozdíl a důvod. 🙂 B.
Beránek je výborný, dala jsem mrkev a jablka a teda jen půl hrnku másla.
Jani super, díky za zprávu i tip na obměnu 🙂 B.
Děkuji za recept. Včera jsem upekla a neměl chybu, výborný 👌 krásně vláčný a zdravější verze. Přidala jsem pár lžic bílého jogurtu, příští rok budu péct znovu 👍
Dobrý den Báro, dneska jsem zkoušela péct a bohužel je to taky takové vlhké, olejové. Myslíte, že by pomohlo dát poloviční dávku oleje (1/2 hrnku)? 🙂
Báro, děkuji za recept. Nám se beránci náramně povedli. Ty malé jsem pekla uvedených 30 min. A velkého jsem celkově pekla skoro 1 hod. Ano, těsto je olejovitější, ale chutná mi tak mnohem víc jak ti vysušení beránci 🙂 Pěkný den!
Mony, moc děkuju za pochvalu a zpětnou vazbu, jsem moc ráda, že beránci chutnali. 🙂 B.
Díky za super recept. Dala jsem na základě komentářů jen 100 ml oleje a přidala 2 lžíce kakaa a beranek měl velký úspěch.
Super, díky za zpětnou vazbu a doporučení i pro ostatní. B.
Milá Baru, přidávám svou zkušenost… dnes jsem pekla podruhé toto mrkvové těsto, poprvé na Velikonoce jako beránka, použila jsem mandlovou mouku (místo pekanů a vlašáků) a super těsto, žádná mastnota. Dnes podruhé v biskupské formě, mandlovka došla, tak jsem si umlela vlašáky. Jenže zřejmě pustily hodně tuku, takže jsem měla ubrat oleje. Mám to mastnější a přišlo mi, že se delší dobu peče. Možná bude záležet i na ořeších…
Pavli, mně přijde, že záleží i dost na tom, jak váže tekutiny mouka, že někdo to má bez problémů a někdo naopak mastnější, nevím no, budu nadále sledovat a uvidíme. 🙂 B.
Chutove dobry, ale strasne mastny, priste uberu a zkusim spis muffiny 🙁
pekla jsem dlouho, protoze spejle porad nebyla sucha, a ono ejhle, bylo to olejovate..skoda, ze jsem si neprecetla komentare.. (pouzila jsem mouku zn. Pernerka)
Ahojte, dělala jsem podle receptu několikrát beránka, i muffiny, všechno funguje skvěle, dávám 200ml oleje,a je to tak akorát, podle mě. Celá rodinka si pochvaluje 🙂👏🏻
Zdravím, taky jsem letos pekla tento a oleje bylo opravdu moc, šla by část nahradit třeba mlékem nebo jogurtem? Mouku jsem použila Pernerku hl.celozrnou..děkuji Vlaďka
Vlaďko, mám podezření, že to fakt způsobuje ta mouka, jste už několikátá, co mi to o Pernerce píše. Asi má horší savost nebo nevím. Pokud ji používáte pravidelně, klidně toho tuku uberte dle pocitu – kolik vám přišlo, že se toho nenavázalo a vymastilo. 🙂 B.
Báro, nechcete upravit recept – to množství oleje?
Já nečetla komentáře, upekla s hrnkem (respektive samotné mi to při pečení přišlo moc, tak jsem dala asi trictvrte) a těsto je brutálně mastné 😒 A myslím, že se i kvůli tomu zdrcne. Je to škoda, protože chuťově je jinak výborné. Navíc, když teď čtu komentáře, že s tím má problém každý…
Aničko, každý ne, jen ti, co napsali komentář. Pak je tu spousta lidí, která to pekla naprosto bez problémů. Myslím si, že je to hodně o druhu a vymletí mouky, každá saje trochu jinak, některá to na sebe naváže bez problémů a jinde to je mastné. A to zas pro každý takový případ naplánovat neumím. 🙂 B.
Krásný den, též jsem pekla beránka, ale těsto je příliš mastné. Bohužel jsem nečetla komentáře. Spíše bych volila, jen pul hrnku oleje. Milada