3. 11. 2015
Krupicová kaše s chia semínky (od 2 – 3 let)
Nemám ráda krupicovou kaši. Teda vlastně.. miluju ji! Voní dětstvím a vzpomínkami na talíř s malovanými zvířátky, které jsme objevovali na dně, pokud jsme byli správní jedlíci a zbaštili celou svou porci. Dnes ji ale maminkám, které chtějí krupicovou kaši vařit svým malým dětem, často vymlouvám. Důvod je jednoduchý – její nutriční hodnota je téměř nulová. Já jsem na to ale (doufám) docela vyzrála a dceři ji dávám s klidným svědomím 🙂
Tato verze je na tom totiž o dost líp – už v jedné porci je celá dětem doporučená denní dávka semínek chia, která tělu dodávají bílkoviny, vlákninu, vápník a omega 3 mastné kyseliny. Jako bonus pak použiteje i mnohem méně krupičky, což je v podstatě jen jiná podoba mouky a o té dobře víme, že není to nejzdravější z našeho jídelníčku.
U nás v rodině nemáme úplně rádi příliš husté kaše, takže tato patří spíše mezi řidší, avšak určitě ne tekuté. Pokud máte raději spíše “betonační” kaši, přidejte ještě pár gramů od každé suroviny navíc.
Na dvě porce kaše:
- 500ml mléka (dětem čerstvé, plnotučné)
- 25g chia semínek
- 25g krupičky
- cukr či jiné sladidlo dle chuti
Na ozdobu jsem použila:
- brusinkový sirup (koupíte ve Světě plodů)
- sušenou mochyni (koupíte ve Světě plodů)
- mirabelky
- plátky mandlí
- nepražené kakaové boby
- luxusní kokosovo-mandlovou drobenku bez mouky z tohoto receptu
V hrnci (ideálně mlékovaru) zahřejte mléko a oslaďte dle chuti. Až bude horké, nasypte uvedené množství krupičky a semínek chia a 5 – 10 minut povařte. Kaše bude i po této době vaření stále spíše řidší a je to proto, že chia semínkům bude ještě malou chvilku trvat, než do sebe nasáknou všechnu tekutinu. Hrnec proto tedy přikryjte a ještě na chvíli odstavte na teplé místo. Nebojte se, než kaše vychladne na konzumovatelnou teplotu, bude už hustá jak má být.
Podávejte s ovocem či ořechy dle vlastní fantazie a také věku dítěte.
Dětská specifika:
Ohledně chia semínek nemám velké množství informací. Dle mého názoru jsou vhodná pro děti od 1 roku, ovšem v malém množství, protože jsou hůře stravitelná a plná bílkovin. Doporučená denní dávka chia semínek pro dítě od 3 let je 10g (což přibližně vychází na jednu porci této kaše).
Mléko je sice k vaření tabulkově doporučováno od 1 roku, ovšem dle mého názoru je ho v kaši až příliš mnoho, a určuji tedy věkové kritérium spíše podle pravidla "mléko jako nápoj k pití od 2 - 3 let". Menším dětem můžete kaši zkusit uvařit ve vodě nebo rostlinném mléce a po dovaření můžete vmíchat i prášek UM.
Pokud budete kaši zdobit ořechy či semínky, pak ta jsou zpravidla vhodná také od 2 - 3 let. S množstvím opatrně, už i kaše sama je ze semínek.
Kaše je výborná, ale trošku mi nesedí počty. Uvádíte, že doporučená denní porce chia semínek pro dítě od 3 let je 10 g. Ale v receptu na 2 porce je 25 g, tedy 12,5 g na porci. Tak jak to je? 🙂 Trochu jsem si tedy pozměnila poměr na 20 g semínek a 30 g krupičky. Moje holky krupicovku milují, mohly by ji jíst obden, tak jsem ráda, že jsem našla trochu zdravější verzi 🙂
Ono je to s receptem totiž jako u všech mých ostatních – vznikají jako pokusy. Takže sypu chia semínka do mléka a testuju, kolik jich ještě asi bude potřeba, aby mi to ztuhlo. Nakonec se až praxí ukáže, že jich je potřeba 25g. A jelikož doporučená dávka je 10g a i schopnosti mojí dcery odpovídají tomu, že vždy sní menší porci než já, zkrátka kaši rozdělím na větší část (pro mě), a menší část (pro ni). V té menší určitě nebude více než 10g chia semínek. Neberte mě až tak věděcky a doslova 😉
Však jo, proto jsem si to taky přizpůsobila, když jsem kaši vařila jako dvě dětské porce :-). Jen mě právě ty počty zaujaly 🙂
já nakupuji chia semínka pro celou naši rodinu u firmy Fit-Day,jsou cenově velice dostupné a pokrmy z chia nám moc chutnají 😉 🙂
Děkuji za velmi zajímavý tip. Také miluji kašičku krupičku. Dětem vařím kaši ze špaldové krupice. Jak se na tuto variantu tvářite z výživového hlediska?
Jitko, určitě záleží i na tom, jaká špaldová krupice to je. Nejvyšší nutriční hodnotu má vždy celozrnná verze, pokud je krupice bílá, byť ze špaldy, je to pořád bílá mouka, jen má drobnou výhodu v nižším obsahu lepku, ale i to se může počítat. Osobně jsem hlavně za kaše z celého zrna nebo výchozí suroviny (třeba z jahel, pohanky, quinoy apod.) a pokud možno na snídani, ale je jasné, že se to často přejí a každá změna je vítaná, takže proč ne krupice, když to není každodenní pravidlo. 🙂 B.