Křehký špaldový koláč s tvarohem a jahodami (od 1 roku)

P1080374 (1)Měla jsem přebytek většího množství jahod, které v zimě samozřejmě nemají onu letní kvalitu, takže na koktejl nebo pohár mi nepřišly nejlepší. Když se takové jahůdky ale upečou, rozvine se jejich nádherná vůně a takový koláč je pak hned o třídu lepší kategorie. Doplněný tvarohem a ze zdravějšího druhu mouky je to navíc příjemný malý hřích s připomínkou léta 🙂

Na těsto do kulaté formy o průměru cca 26cm:

  • 170g hladké špaldové mouky
  • 125g rozpuštěného másla
  • 60g moučkového cukru
  • 1 žloutek

Na náplň:

  • 1 vanička tvarohu
  • 1 vejce + 1 zbylý bílek z vejce od těsta
  • 50g krystalového cukru (můžete nakombinovat i s vanilkovým)
  • 1 vanilkový puding
  • 1 lžíce rumu (nemusí být)
  • troška citronové kůry a šťávy
  • jahody dle chuti a potřeby (použila jsem asi 5 velkých kusů)

P1080346 (1)

Z rozpuštěného másla, žloutku, cukru a mouky vypracujte těsto a odložte na chvíli do lednice.

Mezitím co těsto tuhne v lednici, připravte si náplň. Tvaroh smíchejte s jedním žloutkem, cukrem a pudinkem (pudinkem se myslí pudinkový prášek, nikoliv již hotový pudink; do krému se přidává proto, že jde o škrob, který zajistí jeho ztuhnutí). Přidejte i citron a rum pro vůni. Poté opatrně zamíchejte sníh vyšlehaný z obou bílků.

Utrhněte si kus pečícího papíru velkého tak, aby vám stačil na vyplnění formy, ve které budete péct. Zmačkejte ho pod proudem vody a pořádně vyždímejte. Pak s ním formu krásně vyložíte, aniž by se vám krčil a “utíkal”. Z těsta si malý kousek odeberte, zbytek vyválejte nebo jednoduše prsty rozprostřete do připravené pečící formy, pěkně po celém dně. Těsto je skutečně křehké, proto pokud vám vyvalování nepůjde, vůbec se tím netrapte a zvolte rovnou metodu “tlapkání”. Z odloženého zbytku těsta udělejte váleček, který omotáte okolo a vytvoříte tak těstu okraj, aby vám nevytekla náplň. Propíchejte dno na několika málo místech vidličkou, aby se vám těsto nevzdouvalo, a dejte jej jen tak samotné do trouby rozpálené na 170°C. Na pět minut. Poté vytáhněte, nalijte do těsta krém a nahoru jahody.

Pokud budete chtít, vyšperkujte ještě drobenkou, kterou vytvoříte z mouky, másla a cukru v poměru 2:1:1. Dopečte při oněch 170°C dalších přibližně 30 minut (zkrátka dozlatova, dle zkušeností s vlastní troubou).

Odrazila jsem se od tohoto babičkovského receptu.

Dětská specifika:

Opět z důvodu nepotřebnosti mlsání v jídelníčku dětí do roka nedoporučuji do této doby podávat.
Tvaroh a celé vejce je vzhledem k bílkovinné zátěži doporučováno od 1 roku.
Jahody jsou jako alergen doporučovány od jednoho roku, je ale možné je s opatrností vyzkoušet dříve.
Pokud se bojíte alkoholu při pečení, můžete samozřejmě také vynechat i rum.

mlsáníod 1 rokurecepty našich babičeksvačiny

87 komentáře - “Křehký špaldový koláč s tvarohem a jahodami (od 1 roku)”

  1. Tak ten je opravdu luxusní. Musím se přiznat, že jsem přípravu, kvůli dětem, velmi zrychlila, ale na výsledku to neubralo :o). Těsto jsem vmačkala do dortové formy bez vymazání, rovnou dala náplň, posypala jablíčky, zbytkem namletých ořechů a skořicí a dala péct. Těším se na léto až ho vyzkouším i s jiným ovocem. Děkuji za recept ;o)

  2. Dnes jsem delala se svestkama a byl naprosto luxusni, uz rozdavam recepty i dal… opravdu skvely… mnam… diky za inspiraci… 🙂

  3. Koláč je dokonalý, vydržel jen den. Jedla ho 3,5 letá dcera a to normálně na sladké moc není 🙂 Děkuji
    Má to jen jednu nevýhodu, chtějí ho hned upéct znovu 🙂

  4. Je úžasný, moc mi chutnal. Chtěla bych že základu vyrobit dort synovi k narozeninám (2 roky). Chtělo by to vyšší náplň, nemáte zkušenost s pečením dvojité dávky? Děkuji

    1. Katko to bohužel nemám, bála bych se, že se to nepropeče nebo se to zbourá, asi bych to nepokoušela a vymyslela raději něco jiného. A díky za pochvalu 🙂

    2. Já náplň dělám ze 2 tvarohů (ostatní ingredience zachovány v původním množství) a drží, jen se peče déle.

  5. Těsto se mi drobilo a nešlo s ním moc dobře pracovat. Přesto peču a su zvědavá na výsledek. Ale myslíte, že jsem udělala nějakou chybu s těstem? Ingredience všechny, máslo rozpuštěné vlažné… Prosím poraďte. Díky.

    1. Dobrý den Gabčo, těsto není úplně na váleček, je trošku drobivější (proto se taky jmenuje křehké), ale zas ne tak, aby to nešlo namačkat do formy. Je možné, že třeba jinak saje mouka, kterou máte, nebo třeba menší vejce či něco podobného, a to se pak lehce stane, že ta tekutina tam chybí. Tak se příště tolik netrapte a přidejte ještě trošku másla nebo něčeho tekutého. Věřím, že to dobře dopadne, držím palce. Barbora

  6. Dobry vecer, musim napsat, ze Vas blog projizdim snad denne a hledam inspiraci. Zitra se chystam na tento kolac a zajimalo by me, jake cislo mouky jste pouzila? Predpokladam, ze z Lidlu☺.
    Dekuji moc

    1. Zuzko, používám buď ze zdravky od Naturalu Jihlava, která je mletá pěkně na hladko a přitom celozrnná, a nebo tu z Lidlu, myslím, že je to typ 630, ale nejsem si úplně jistá, jestli je celozrnná – jedna z nich totiž není. Každopádně to zřejmě půjde z obou 🙂 Jinak moc díky za pochvalu 🙂 B.

  7. Dobry den,

    Myslite, ze misto pudinku mohu pouzit kukuricny skrob? Z Vaseho webu cerpam inspiraci temer denne, jste skvela 🙂

    1. Dobrý den Lucko, moc díky za milou pochvalu 🙂 Myslím, že škrob klidně použít můžete, pudink je stejně vlastně jen totéž, že 🙂 Ono by to v zásadě asi mělo fungovat i bez něj, je to jen taková pojistka pevnosti. Držím palce ať se povede! Hezký den, B.

    1. Simono bohužel netuším, nemám vyzkoušeno. Spíš raději mrkněte k Jitce na http://www.navlnechuti.cz, všechny její recepty jsou pro alergiky, tak tam si spíš vyberte nějaký pro vás vhodný s přesným receptem, netroufám si v tomto radit, čím lze nahrazovat.

  8. Mňam, mňam a ještě jednou mňam! Myslela jsem, že Váš recept na “krupicový koláč” nic nepředčí, ale tohle je taky naprostá bomba! Jen jsem měla jen pár jahod, takže jsem to doplnila borůvkami, a neměla jsem cukr krystal, tak jsem ho nahradila datlovým cukrem, i tak ÚŽASNÉ! Děkuji, že jste! Byla jsem mezi prvními členy Vaříme malým dětem, takže sleduji Vás sleduji už od začátku a je neuvěřitelné kam až jste se dostala a Vaše recepty ať moučníky hlavní chody, nebo cizrnové zázraky (na cizrně na paprice jsem závislá) jsem si zamilovala. Na Vaši kuchařku se moc těším a moc Vám držím palce, ať ostatní ocení Vaši práci, protože jste prostě úžasná!

    1. Veru moc díky za pochvalu a krásný vzkaz! Přesně takové pochvaly a spokojené maminky jsou to,co mě neustále posouvá a moc si vážím přízně vás všech, které mě takto “ženete” kupředu 🙂 Díky! 🙂

  9. Taky musím moc pochválit. Je to úžasná mňamka 🙂 Dělala jsem ho několikrát s jahodami. Dnes jsem neměla ani jahody, ani tvaroh. Ale ostružiny a mascarpone posloužily dobře. Alespoň manžel nebude ,,remcat”, on tvaroh moc nemusí 😀

  10. Úžasný koláč! Děkuji za recept. Dělala jsem s čerstvými broskvemi a nasekanými mandlemi. Super!

  11. Dobrý den, myslíte že by šel koláč udělat i z pohankové hladké? Děkuji za odpověď Aneta

    1. Anet myslím si že ano, vyzkoušeno to ale nemám, tak budete muset experimentovat. Udělala bych půl napůl pohanka x klasika 🙂 B.

          1. Je výbornej, udělala jsem půl na půl jak jste psala a je to fakta super. Určitě jsem nedělala naposled 🙂

          2. Skvělé, díky za vyzkoušení i za zprávu, jsem ráda, že to fuguje i takto a že to víme 🙂 B.

    1. Jak kdy, většinou od Naturalu Jihlava, ale i tu z Lidlu, jen tam pozor, že ta ve žlutém a červeném obalu je mouka bílá, tedy nikoli celozrnná 🙂 B.

  12. Zdravím, tak už ho mám v troubě, teď už jen netrpělivě čekám 🙂 Špalda je moje velká láska, a stejně jsou na tom i tvaroh a jahody, takže pro moje chuťové buňky je to akorát 😀 Zkusím polít horké agávovým sirupem, tak jsem zvědavá…
    Mějte se moc a moc hezky !

  13. Nemám klasickou koláčovou formu, ale dortovou, tím pádem mi v podstatě vznikl cheescake…Každopádně nemá chybu 🙂

    1. Natálko, koláč nebo dort, to máte jedno, hlavně že chutná 🙂 Jsem ráda, díky za úžasnou pochvalu. B.

  14. Tento koláč dělám už dva roky.. a dnes jsme změnila jahody na borůvky;) už se těším až jo vytáhnu z trouby;) Liliance vždy moc chutnal.. dnes jo ochutná i roční Valerie;) krásný den;))

  15. Tak jsem dneska taky vyzkoušela a koláč je opravdu výborný!! Místo jahod jsem dala višně, do drobenky trochu skořice a jen se po něm zaprášilo, všichni chtěli recept! Moc děkuji za inspiraci, miluji Tvé recepty :))

  16. Naprostá bomba! Dnes jsem dělala poprvé a půlku jsem zblajzla ještě za tepla 🤗 příště rovnou z dvojité dávky na větší plech 😊

  17. Koláč je dobrý… akorát… neskutečně přeslazený. Ale to může být spíše můj problém, protože se už nějakou dobu snažím cukr používat v mnohem menší míře a tím pádem jsem odvykla na příliš sladkou chuť běžných dezertů. Nicméně jsem ho nezatratila a dala mu další šanci a dnes upekla znovu s polovičním množstvím cukru. Je fakt neskutečně moc dobrý. A ten pudink není vůbec potřeba. Dříve jsem ho také do tvarohu přidávala, ale přijde mi, že pak je tvaroh sušší, dusivější a jakoby drhne… bez pudinku je náplň krásně jemná…
    Takže moc díky za inspiraci a koláč přidávám do svého stálého repertoáru… 😉

    1. Peťo je to možné, i já se snažím omezovat a přišel mi posledně sladký zbytečně moc. Je to ale spíš o tom našem omezování, myslím že většinově to až takto vnímáno není, nebo aspoň teda soudě dle komentářů. S tím pudinkem máte pravdu, je to taková pojistka, ale v pohodě to jde i bez něj, už to tak taky dělám. Každopádně děkuju za pochvalu a držím palce, aby to šlo s omezováním cukru stále dobře 🙂 B.

  18. Luxusní záležitost. Po pročtení komentářů jsem dala míň cukru; půl na půl obyč a celozrnnou špaldovou mouku; 1,5 tvarohu jen s půlkou pudinku; višně a meruňky; drobenku z másla, oves. vloček, hrubé mouky, trochy cukru a zbytek pudinku a přidala skořici. No, trochu jak když vaří pejsek s kočičkou, ale výsledek je teda bomba. Moc díky za recept.

    1. Vlastně jste si Ivanko tak trošku vytvořila vlastní, ale i tak děkuju za pochvalu 🙂 B.

      1. Ne ne, pořád je to Váš recept. Jen jsem pročetla všechny komentáře a použila vychytávky ostatních. Takže ještě jednou díky (a nejen za tento recept)😀

        1. To je skvělý, jsem hrozně ráda, že jsou vám k užitku nejen recepty, ale i že ostatní komentují a takhle si vzájemně pomáhají, jsem za vaše komentáře moc ráda. Díky 🙂 B.

  19. Krásný den, Váš recept je naprosto famózní, tak výborný koláč jsem dlouho neupekla. Já jsem akorát pozměnila slazení, do těsta jsem dala datlový sirup a do tvarohu Panelu. Děkuji za úžasnou inspiraci. 🙂

    1. Luci děkuju za pochvalu a jsem ráda, že se nebojíte experimentovat 🙂 B.

  20. Tak já se musím přidat k ostatním a pochválit – koláč je famózní! Dělala jsem s černým rybizem a drobenku místo mouky ovesné vločky a do hodiny se po něm na chalupě zaprášilo 😉

  21. Tak jsem tento koláč pekla tento týden 3x 😁
    Nejen že chutná skvěle, ale i vypadá velmi dobře, takže jsem vždy minimálně půlku rozdala. Pak ale zbylo málo pro nás a švestek bylo pořád dost, tak jsem pekla znovu 🙂
    Protože jsme měli švestky trochu kyselejší, tak jsem dělala sladší drobenku (60g mouč. cukru, 50g hl. mouky a 25g másla)
    Moc díky za skvělý recept

    1. Díky moc za pochvalu Míšo, jsem ráda, že jste si ho doma oblíbili. 🙂 B.

  22. Opravdu vynikající!!!! Moc jsme si pochutnali…vsichni!! Děkuji za bezva recepty a inspiraci.

  23. Dobrý den

    Recept jsem dostala od kamarádky a chci zkusit. Mohu dát i mražené ovoce , nebo kompotované? Děkuji

    1. Nikol klidně můžete, mražené klidně rovnou z pytlíku (pokud tam teda není příliš zmrzlé vody), kompotované nechte nejdříve okapat. 🙂 Ať se podaří. 🙂 B.

  24. Dobrý den,

    koláč je výborný! Díky za recept! Kromě této verze jsem udělala ještě nedávno těsto jen z rýžové mouky a koláč byl také dobrý, a teď aktuálně ukrajujeme z verze, kde je v základu jen pohanková a rýžová mouka a do náplně jsem nedala pudink a také drží a je výborný. A náplň máme rybíz:).

    Díky, ráda se vracím.
    Tereza

    1. Terez super, to jsem ráda, že to funguje i z bezlepkových druhů mouky, to bude určitě pro mnoho maminek důležitá informace, takže díky za ni i za pochvalu. 🙂 B.

  25. Vcera jsem upekla a naprosto dokonaly kolac, na kterem nelze najit chybu, vazne 😉😊… s tresnemi a super. Priste bude ten tvarohovo – krupicovy😋 Mate skvele recepty, dekuji !!

    1. Moc děkuji za milou pochvalu Ilono, jsem moc ráda, že vám chutnalo. 🙂 B.

Napsat komentář: Mirka Prikrylova Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *