26. 5. 2015
Jáhlový nákyp se špenátem a chřestem (od 1 roku)
Vypadá jako koláč. Možná to i je koláč, ale není v něm žádná mouka, a je proto mnohem lehčí a zdravější 🙂
- 150g jahel
- 50g zeleného chřestu
- 200g mraženého listového špenátu
- 450ml vývaru nebo vody
- 100g vysokoprocentní šunky
- 3 vejce
- 1 – 2 stroužky česneku
- sůl a pepř dle chuti
Jáhly nejdříve třikrát spařte vroucí vodou a poté zalijte uvedeným množstvím vývaru nebo vody, osolte. Pokud máte špenát zmrzlý v kostce, přihoďte ho také. Vařte cca 15 minut do měkka (v multicookeru funkce STEAM SOUP, 15 minut), na poslední dvě minuty přidejte i na centimetrové špalíčky nakrájený chřest a šunku na proužky. Po dovaření do kaše vmíchejte ještě tři rozšlehaná vejce, utřený česnek, dle chuti ještě můžete dosolit a opepřit. Vše zapečte – cca hodinu (v multicookeru funkce BAKING, 60 minut). Nahoru můžete ještě dozdobit další šunkou, rájčátky či sýrem.
Dětská specifika:
- recept pouze kvůli přítomnosti celého vejce řadím do kategorie od 1 roku. Při použití žloutku je s ostatními surovinami vhodný přibližně od 9 měsíců.
Dobrý den Baru, chtěla bych Vám moc poděkovat za inspiraci a skvělé recepty. Jáhlový koláč je naprostá bomba. Dcera mi jedla vždy hezky, ale Vaše jídla jí opravdu moc chutnají. S manželem až kroutíme hlavou, jak velké porce spořádá 🙂 Velmi oceňuji, že pracujete i se surovinami, které jsem doma sice měla, ale nevěděla co s nimi (např. amarant). Takže ještě jednou díky moc, doporučuji Vás, kde můžu 🙂 Verča
Veru moc díky za krásnou pochvalu, to vždycky moc potěší. Moc to pro mě znamená 🙂 B.
Dobrý den, Báro.
Prosím Vás, šel by v receptu něčím nahradit chřest? Hodilo by se místo něj i něco jiného? Děkuji za odpověď 😉 Eva
Evi určitě, třeba špenát nebo brokolice, ale myslím, že obecně můžete volit i jinou zeleninu dle libosti 🙂 B.