Grilovaný steak z tuňáka v bylinkové marinádě (od 1 roku)
Tuňák je jedna z nejlepších ryb, jakou jsem kdy jedla a myslím, že zachutná i těm, kteří jinak ryby nemusí. Nesmrdí rybinou a chuťově mi připomíná spíš vepřové maso. Podobnost s chutí toho konzervovaného rozhodně nečekejte, čerstvý je totiž o deset tříd lepší! 😉
- 2 steaky z tuňáka
- hrst bylinek (použila jsem bazalku, lichořeřišnici, rozmarýn a tymián)
- 3 lžíce olivového oleje s česnekem (naložte si jich pár do sklenice s olejem; obyčejný však také postačí)
- 1 lžíce šťávky z limetky
- hrubozrnná sůl a koření na ryby dle chuti
- dospělým můžeme přidat do marinády 1 - 2 lžíce bílého vína
V hmoždíři rozdrtíme sůl, koření a nasekané bylinky, ke kterým jsme přidali i olej a šťávu z limetky. Ze směsi vznikne marináda, kterou potřeme tuňáka a necháme alespoň půl hodiny odpočinout. Poté klademe na rozpálený gril nebo grilovací pánev, stačí tak 2 – 3 minutky z každé strany, záleží na tloušťce masa. Tuňák je vynikající ryba, ale má tendenci se rychle vysoušet, proto to s tepelnou úpravou nepřehánějte. Já, jelikož vařím pro dítě, nevolím úpravu medium (jako to dělají špičkoví kuchaři), ale rybu propékám celou. Vždy ale jen tak, aby zůstala krásně šťavnatá. Jakmile se ryba začne dělit “na díly”, začíná už být propečená dost a je nejvyšší čas ji sundat z grilu.