Fazolková omáčka bez mouky (od 1 roku)

Už dlouho jsem si na tuhle klasickou omáčku myslela, ale u receptu mi vadí slazení cukrem a zahušťování moukou, které vidím jako zbytečně prázdné kalorie. Tak jsem si to vymyslela jinak a použila k zahuštění petržel. Musím přiznat, že jsem se bála, jestli neovlivní chuť omáčky, ale hodí se skvěle a velmi příjemně omáčku i dosladí, takže není potřeba žádný cukr. 😉
Na cca 3 – 4 porce:
- 1 velká cibule
- 2 středně velké petržele
- 1 lžíce oleje
- 250 ml vody či vývaru
- 125 ml mléka
- cca 1 lžíce octa
- 300 g mražených fazolových lusků
- sůl dle chuti
V hrnci rozpalte olej a dozlatova na něm osmahněte nahrubo nakrájenou cibuli a na drobné kostičky nebo kolečka nakrájenou petržel. Poté podlijte vodou či vývarem, stáhněte plamen, přiklopte poklicí a vařte do změknutí (cca čtvrt hodinky).
Vše přemístěte do mixéru nebo použijte mixér tyčový a rozmixujte na hladké pyré. Přidejte mléko a dobře promíchejte.
Dochuťte solí a octem a v horké omáčce krátce prohřejte i fazolové lusky.
Podávejte s bramborem a vejcem, místo vejce se hodí i hovězí maso.
Dětská specifika:
No teda! Další výborná omáčka z Vaší kuchyně!😋 Přesně jak píšete, příjemně nasládlá bez přidání cukru, polovinu mléka jsem nahradila šlehačkou. Vaše květáková koprovka u nás chutná hlavně dospělým, ale fazolovou omáčku jedly s chutí i děti.🙂
Míšo skvělé, moc děkuji! 🙂 B.
Tak tohle jsem nečekala!normalne jsme vylizali talíře 😁 výborný!!!!
Jéé děkuji! 🙂 B.
Děkuji za recept. Přiznám se, že jsem se docela bála, jestli to v naší rodině projde. Ale všichni si chválili, tak jsem šla s pravdou o petrželi ven 🙂 Opravdu zahustí a zaručí nasládlou chuť.
Evi, to mám radost, že vám to doma prošlo. Díky za pochvalu. 🙂 B.
Rocni syn si pochutnal, ja taky, dekuji! Pro tatu a ctyrletou estetku premyslim o nejakem obarveni omacky. Nemate prosim napad? Me napada jen sladka paprika, ale bojim se, ze to ubere na chuti.. Dekuji