Exkurze v pekárně Globus + nákup se Scan&Go

Před pár dny jsem měla možnost podívat se do provozovny pekárny v hypermarketu Globus. Pekárnou teď nemyslím rozpékárnu, jako tomu je v supermaketech obvykle, ale opravdu skutečnou pekárnu s celým souvisejícím provozem, včetně cukrárny či restaurace. Z návštěvy mělo být původně jen pár fotek na sociální sítě, ale vrátila jsem se natolik nadšená, že jsem se rozhodla napsat celý článek, protože mi přijde škoda se o nabyté informace nepodělit s vámi. A plus jsem rovnou naházela do košíku nákup, který jsem namarkovala pomocí skeneru, abych vám níže mohla popsat, jak tahle vymoženost moderní techniky funguje, pokud z ní třeba máte nějakou obavu 🙂

Ale popořadě. Nahlédnout přímo do provozu pekárny jsem měla příležitost poprvé v životě, až doteď jsem si to jen představovala. Představovala jsem si veliké mísy, ve kterých se mísí těsto, představovala jsem si pekaře v čepici, ze které se práší mouka, a představovala jsem si obrovskou pec, z níž se line vůně čerstvých rohlíků. To byly takové ty sny, o kterých si říkáte, že jsou jen idealizace, a ve skutečnosti je v hale obří stroj, který plive jeden rohlík za druhým a pekař vlastně jen hlídá tlačítka a sype do těsta éčka z různě barevných pytlíků. A víte co? V Globusu to opravdu vypadá tak, jako v těch mých optimistických snech! Chleba se tu peče z kvásku (dokonce i bagety, super!), na kynutí těsta se používají na chlup stejné ošatky, jako mám i já na svůj domácí, a vůbec se chlebu dopřává celý tradiční postup tak, jak to kvásek potřebuje. Moderní technika se samozřejmě využívá, a to především na jednotlivé druhy drožďového pečiva (jako jsou třeba housky, rohlíky a podobně), kdy pekařka zadává stroji jakousi šablonu, a on podle ní odděluje potřebné množství těsta a sází tvary. Tohle udělátko máte na videu níže a kdybyste mi ho někdo chtěli koupit v miniverzi domů, vůbec bych se teda nezlobila 🙂

Každý jednotlivý Globus má svoji vlastní pekárnu s vlastními pekaři, vše se tedy peče v provozu přímo na místě, čerstvé a dle potřeby daného hypermarketu. Podobně je to například také s řeznictvím a cukrářstvím a nebo v restauracích, které mají vlastní tým kuchařů a používají výrobky všech dalších jednotlivých provozů. Toto propojení se mi ostatně moc líbí – co si vyrobím, to zároveň i zpracuju.

Po prohlídce provozu jsme měli možnost vyzkoušet si práci pekaře i prakticky a upekli jsme si vlastní koláč. Zajímavostí je, že na tento typ koláče není žádná předem daná norma nebo šablona – dělá jej ten pekař, který je momentálně na směně (čili žádný stroj), a každý pekař jej může ozdobit a naplnit dle vlastního uvážení a momentální nálady. Podmínkou je pouze to, že musí být poctivě celý zaplněný. S holkami jsme zkoušely podobné zdobení poprvé, ale myslím, že ostudu jsme snad neudělaly, ostatně můžete mrknout na fotkách níže.

Po práci legraci, říká se, a tak jsme se vyčerpaní pečením přesunuli do restaurace, která je přímo součástí hypermarketu. Obsahuje část jídelnovou (to popravdě úplně můj šálek kávy není), ale také klasickou restaurační, kde se vaří minutková jídla, často obměňovaná v rámci tématických týdnů. Šéfkuchař Vašek Šulc nám připravil degustační menu a vyprávěl o svém snu co nejvíce propojit jednotlivé provozy tak, aby byl Globus v celé pokrmové nabídce soběstačný. Daří se mu to ostatně dobře, neboť přímo na place vyrábí například saláty, sushi, smoothie, ovocné svačiny, těstoviny či klasické vakuově balené hotovky.

Osobně mě nejvíce zaujala nabídka mas připravovaných metodou sous-vide (pokrm se vakuově uzavře a v tomto obalu uvaří – zachovává si tak nejvyšší šťavnatost, protože šťáva nikudy neuniká). Tato metoda vaření mě láká už dlouho i v domácích podmínkách, nechce se mi ale kupovat a neustále doplňovat speciální přístroj, takže možnost koupit si maso již takto připravené rozhodně kvituju a na grilovačku s přáteli určitě občas koupím.

Děkuju Gabči a Romči za společnost a Globusu na Černém Mostě za pozvání 🙂

Nákup se Scan&Go

V Globusu nakupuju často a výhradně se systémem Scan&Go, protože je jednoduchý a šetří mi čas i námahu. V rámci jednoho z nákupů jsem vám tedy pořídila pár fotek, ke kterým vám chci ukázat, že se opravdu není čeho bát, pokud máte k těmto modernějším způsobům nakupování trošku nedůvěru. Jde to samo a děti pípání jednotlivých položek navíc hodně baví 🙂

Ze všeho nejdříve je potřeba mít členskou kartičku. Ta je registrovaná na vaše jméno a umožňuje vám zapůjčení skeneru, který se spáruje s vašim účtem. Za vstupem do hypermarketu kartičku jednoduše naskenujete, ona vám přidělí a uvolní jeden z nich a vy si s jeho pomocí jednoduše “opípnete” každou položku ve svém nákupu. Na displayi skeneru pak vidíte, které jednotlivé položky jste načetli, jaká je jejich cena, a nákup se vám samozřejmě také sčítá celkově. Pokud uděláte chybu nebo si nákup rozmyslíte, zmáčknete jednoduše ikonku s mínusem a zboží opět naskenujete, čímž se vám ze seznamu zase odečte. Pokud nakupujete ovoce nebo zeleninu, na váze si jej zvážíte a tento kód pak označíte. Kusové položky bez čárového kódu (jako například pečivo) mají tento umístěný vždy na regálu, ve kterém jsou uloženy, a kód si tedy můžete pípnout odtamtud. Pokud máte zboží, které se zpravidla kupuje po více položkách (např. rohlíky), skener vám automaticky nabídne možnost volby kusů, abyste nemuseli označovat každou položku zvlášť.

Do košíku si klidně můžete umístit tašku a zboží skládat rovnou do ní, nikdo vás nebude prudit s vytahováním zboží na pás a opětovným vracením do košíku. Na závěr nákupu opět “opípnete” speciální velký čárový kód, který je umístěný v pokladní zóně, a skener odevzdáte do stojanu.

Na pokladně se přihlásíte kartičkou a na obrazovku se načte celý váš nákup. Prostřednictvím hotovosti, a nebo moderněji pomocí platební karty, pak nákup jednoduše zaplatíte a tašku hodíte pod kočárek nebo do kufru auta.

Může se stát, že na vás připadne namátková kontrola. V tomto případě vám skener nedovolí odevzdání a je nutné jej dát prodavačce, která naskenuje náhodně několik položek z vašeho nákupu, aby si ověřila, že jste si nic nepřivlastnili bez zaplacení. Jednou se mi stalo, že jsem omylem naskenovala jinou příchuť zboží, než jakou jsem pak dala do košíku, a celý můj nákup tedy bylo nutné přemarkovat. Po tomto nákupu následovalo ještě několik dalších namátkových kontrol, které zřejmě měly za úkol ověřit, jestli jsem se poučila a zda jsem skutečně poctivý zákazník 🙂 Teď už opět procházím pokladnou bez zdržování, ale ono je to i s případnou kontrolou velká rychlovka.

Na této metodě se mi nejvíc líbí, že šetří čas, ale i moje záda. Nemusím zboží skládat na pás a zase zpátky, nemusím nervózně kontrolovat neposedné dítě, jestli nějakou položku nákupu nezabavilo nebo někam nepohodilo, a k realizaci a zaplacení stačí vlastně jen dvě pípnutí kartičkou. Na pokladně jsem nikdy nestála frontu a zvládnu si takto nakoupit asi dvakrát rychleji než při skládání zboží na pás. Za mě rozhodně velký palec nahoru za moderní přístup 🙂

článkyrecenze

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *