Dušené hovězí s kapustičkami (od 9 měsíců)
Hovězí patří mezi naše nejoblíbenější druhy mas a dušení zase mezi oblíbenou kuchyňskou úpravu. Jídla jako je toto tedy vařím poměrně často, což mě nutí vymýšlet různé obměny, abychom nejedli stále totéž 🙂
Na cca 4 porce:
- cca 700 g hovězího masa (zadní nebo kližka)
- 2 větší cibule
- 4 stroužky česneku
- 400 g mražené růžičkové kapusty (nebo adekvátně čersvtvé)
- olej dle potřeby
- sůl a pepř dle chuti
Cibuli nakrájejte najemno, česnek promáčkněte čepelí nože a nasekejte na drobné kousky. Hovězí maso nakrájejte na kostky a ochuťte solí a pepřem. V hrnci rozpalte olej (lze samozřejmě i ghíčko nebo sádlo) a osmahněte na něm nejdříve cibulku. Až začne cibule chytat barvu, přidejte ještě česnek a pochvíli i hovězí maso. Vše dobře promíchejte, spojte a osmahněte, dokud se maso ze všech stran nezatáhne. Poté podlijte vodou tak, aby bylo maso ponořené (ne více) a za velmi mírného bublání duste pod poklicí do změknutí.
Záleží na druhu masa i velikosti kostiček, ale počítejte zhruba s dvěma hodinami dušení. Občas maso zkontrolujte a případně znovu podlejte, aby se nepřipálilo. Nejlepší šťávy docílíte, pokud necháte vodu vždy odpařit téměř celou (tzv. do základu) a až poté znovu podlijete menším množstvím další vody, ale nezapomeňte si u tohoto postupu maso hlídat, aby se nepřipálilo.
Na závěr vaření přidejte v posledních pěti minutách kapustu a společně dokončete. Pokud bude potřeba, můžete ještě dochutit další solí, pepřem či česnekem. Pokud si to můžete dovolit, dopřejte si i trošku pikantní chuti – já jsem vyzkoušela přidat například trošku sušeného zázvoru.
Podávat můžete například s brambory, bramborovou kaší, rýží či libovolnými placičkami.
V multicookeru pro tento recept zvolte nejdříve funkci FRY (15 minut) a poté funkci STEW (cca 2 hodiny).
Dětská specifika:
Díky za inspiraci, naprosto skvělé …já si dnes místo kapusty přidala kapii 🙂
Super 🙂 Díky, B.
Báro. Děkuji za inspiraci. Dnes jsem vařila a i drahá polovička chválí.
Zuzko díky, navíc pochvala od chlapa, to těší dvojnásob 🙂 B.
Díky polévce od tchýně jsme objevili, že syn miluje kapustičky. Neváhala jsem a hned je zde dala do vyhledávače. A pecka! Syn boule za ušima a i my jsme si pošmákli. Děkuji za tento blog!
Moc díky za všechny pochvaly Šárko, mám velkou radost, že u vás moje recepty tak fungují 🙂 B.
Dobrý den, dá se to hovězí taky dát do papiňáku? Děkuji
Maruško určitě dá, jen ty kapustičky až jen nakonec lehce provařit bez tlakáče. 🙂 B.