Duháčkovy vanilkové sušenky (od 1 roku)

IMG_8307 (1)Když jsme včera koukaly na pohádku na Déčku, vykouknul na nás maskot Duháček se svou kuchařskou soutěží a Karolínka ihned zatoužila mu taky něco poslat. A tak jsme dnes nelenily, a nejen že zelenily, ale i modraly, červenaly a žloutly, a vytvořily jsme tyto speciální Duháčkovy vanilkové sušenky. A moc jsme si u toho užily (hlavně maminka, než přišla na to, jak převést představy do reality :-))


Na cca 40ks sušenek (dle velikosti):

  • 80g moučkového cukru
  • 300g polohrubé mouky (hladká by byla lepší, no ale nebyla :-))
  • 100g másla
  • 6 lžic plnotučného mléka
  • 1 vanilkový lusk
  • 1/4 kypřícího prášku
  • potravinářská či přírodní barviva dle fantazie

 

Rozpusťte máslo, přidejte k němu mléko a moučkový cukr a vyšlehejte do pěny. Poté přimíchejte zrníčka z vanilkového lusku, mouku a kypřící prášek, a vypracujte těsto podobné například lineckému. Pokud to bude potřeba, přijejte ještě další mouku. Nechte vychladit.

 

Pokud budete chtít těsto barvit, rozdělte na části podle vybraného počtu barev a obarvěte potravinářským barvivem. Můžete vyzkoušet i některé přírodní metody (např. červená řepa apod. – neměla jsem na tyto pokusy doma bohužel žádné suroviny). Opět nechte vychladit.
Duhování je poněkud složitější, nebo jsem možná jen nepřišla na tu správnou metodu 🙂 Z těsta jsem vždy uválela váleček od každé barvy, rukama co nejvíce přitlačila k sobě a opatrně rozválela na plát silný cca 0,5cm. Pokud vám bude držet těsto pohromadě alespoň natolik, abyste z něj dokázali vykrajovat, bude to fungovat. Drobné odchylky řešit nemusíte, těsto se v troubě ještě trošku zpeče a sušenky by se vám rozpadnout neměly.
Z těsta jsem vykrajovala sklenicí kolečka, která jsem vždy rozkrojila napůl a ozdobila očičkem z Lentilek. Pokud budete chtít jít do detailu a použít cukrářská očka, která jsou na úvodní fotografii, nepečte je, roztekly by se (fakt jsem si to na celém jednom plechu vyzkoušela :-)). Přilepte je cukrářským lepidlem (v podstatě tekutý cukr) až na hotové sušenky.
Pekla jsem v horkovzdušné troubě na 180°C přesně osm minut. Dobu pečení uzpůsobte zkušenostem s vaší vlastní troubou, ale snažte se sušenky nepřepéct – byly by tvrdé a ztratily by barvu.
Typově tyto sušenky i přesto patří mezi tvrdší, čili doporučuju je podávat spíše starším dětem. Uložte je do krabice s kouskem jablka. Za pár dnů se uleží a změknou.

Dětská specifika


složením surovin (až na kravské mléko, které se ale případně dá nahradit rostlinným nebo vodou) jsou zřejmě sušenky vhodné i pro děti před prvním rokem, nicméně mám zato, že děti do roku věku ještě nemají natolik ustálený stravovací režim, aby potřebovaly “mlsat”

od 1 rokusušenkysvačiny

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *