Domácí lučina (od 9 měsíců)

Ať už samotná jen tak na chlebík, s bylinkami, s česnekem, jako základ do všemožných pomazánek, nebo i na sladko, s ovocem, do různých dortových kremů a dokonce i místo šlehačky do těstovin či kuskusu. Tam všude se dá využít domácí lučina. O tom, že je to absolutně jednoduché a velmi výrazně levnější než z obchodu, to už se myslím u svých receptů ani nemusím zmiňovat. 

  • 1 velký kelímek bílého jogurtu, tj. 500g (doporučuji Hollandia)
  • 1 malý kelímek zakysané smetany (200g) nebo pro děti starší 1 roku kelímek smetany ke šlehání (200g) či klidně obojí dohromady 😉
Bílý jogurt smíchejte v misce se zakysanou smetanou nebo šlehačkou. Máte-li nějaké zbytky, klidně je využijte. Sama to tak dělám, zkoušela jsem už různé kombinace poměry jogurtu i smetany a vždy je lučina vynikající. Se šlehačkou jemnější, se zakysanou smetanou nakyslejší. 
Přichystejte si vyšší nádobu a látkovou plenu, velký kapesník nebo jemné sítko. Plenu dejte do nádoby, můžete jí i vystlat sítko, aby vám lépe držela. Naplňte připravenou směsí, zajistěte aby se neprověšovala a nechte minimálně do rána odkapat v lednici. 
Odkapanou syrovátku můžete využít např. jako základ do chleba či nějaké buchty. Pokud chcete lučinu nějak ochutit, můžete tak učinit ještě před odkapáním – osolit, přidat různé bylinky, česnek, cibulku, papriku, olivy, sušená rajčátka.. Fantazii se meze nekladou, že 😉 

Dětská specifika:

  • jogurt je vhodný od cca 7 měsíců
  • zakysaná smetana je vhodná od 9 měsíců
  • šlehačka je vhodná od 1 roku

do 1 rokupomazánkysvačiny

13 komentáře - “Domácí lučina (od 9 měsíců)”

  1. Dobrý den, děkuji, lučinu dělám podle Vašeho receptu. Většinou jen z jogurtu, ale smetanu také začnu přidávat. Jak dlouho mi lučina vydrží? Děkuji

  2. Ani nevíte, jak jsem vám za recept vděčná! Žiju v cizině a jakmile se v receptech objevil pojem "lučina", dávala jsem je stranou, protože v jsem nevěděla, co to může být. Takhle se mi otevřela spousta nových možností. Díky!!

  3. Dobrý den, jak prosím perete plátno pro cezeni syrovátky. Normálně v pračce? Nebo ještě nejak machate ve vodě, aby se odplavily zbytky praciho gelu? Nebo neřešíte? Děkuji 🙂

    1. Mám plenu, kterou používám jen na potraviny – na syrovátku a na chleba. Po použití proplachuju jen ručně, když se mi přilepí chleba, usuším a oloupu. Když to opravdu nejde, vyperu a pak ještě vymáchám v ruce, lepší řešení mě ještě nenapadlo, ale nedělám to příliš často 🙂 Máte-li lepší nápad, uvítám ho taky 😉 Díky, B.

      1. Přidáním několika lžic octa nebo roztoku kyseliny citronové do máchání (místo aviváže) se lépe vyplavují zbytky pracích prostředků. (používá se třeba na praní dětských plen 🙂 ) Jinak díky za recept, těším se na lučinu bez soli. 🙂

    1. Heleno díky, doufám, že jste si pochutnali a u receptu ráda zůstanete 🙂 B.

    1. Adél, u Lučiny je to jedno, obojí to příjemně zjemní a obojí funguje, samozřejmě podle procenta tuku je pak taky tučný výsledek. Každopádně terminologicky je to tak, že šlehačkou (resp. smetanou ke šlehání) se nazývá ta smetana, která má minimálně 30% tuku, a pokud je to méně, je to smetana na vaření. 🙂 B.

Napsat komentář: Barbora Charvatova Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *