Cuketové šátečky s tvarohem (od 1 roku)

Cpát cuketu v době její hojné sezóny do všech možných receptů včetně buchet, to už jsme se my hospodyňky dávno naučily. Udělat ale vláčné cuketové těsto na šátečky, to jsem dříve ještě nikdy nezkusila. No, všechno je jednou poprvé a někdo to zkusit musí, žejo 🙂 A ono to chválabohu opravdu jde!

Na těsto na cca 15 větších šátečků:

  • 200g cukety
  • 1 žloutek
  • 100g změklého másla
  • 50g cukru moučka
  • 300g hladké špaldové mouky (použila jsem typ 630 z Lidlu)
  • 8g kypřícího prášku (používám bezfosfátový)

Na náplň:

  • půl kostky tvarohu v alobalu
  • 1 - 2 zralé broskve (nebo jiné ovoce)
  • 1 vejce
  • moučkový cukr dle chuti
  • případně vanilková esence a kapka rumu

Cuketu oloupejte a nastrouhejte najemno. Poté ji poctivě vymačkejte od vody a dejte do mísy. Přidejte vejce, rozpuštěné máslo, kypřící prášek, cukr a mouku a vypracujte těsto, které nechejte alespoň hodinu odpočívat v lednici. Pokud by i poté nebylo těsto dostatečně vláčné, je možné, že jste měli šťavnatější cuketu, proto zapracujte ještě trošku mouky, aby se vám s těstem opravdu dobře pracovalo.

Náplň vytvoříte smícháním tvarohu s vejcem, cukrem a případně i troškou rumu a vanilkové esence.

Těsto podsypejte a vyválejte na placku, kterou rozkrájíte na pravidelné čtverce o velikosti cca 7×7 cm. Doprostřed dejte trošku tvarohové náplně a kousek broskve a spojte dvě protilehlé špičky do šátečku (spojujte poctivě, aby se vám šátečky nerozlepovaly). Položte na silikonovou podložku nebo pečící papír, potřete spoje zbylým bílkem a pečte na 170°C přibližně 20 minut do zlatova.

Dětská specifika:

Obecně jako všechno ostatní klasické pečení řadím do kategorie od 1 roku, neboť si myslím, že dříve není vhodné dítěti mlsání dopřávat.
Tvaroh a celé vejce je vzhledem k vyššímu obsahu bílkovin vhodné od 1 roku.

cuketamlsáníod 1 rokuod 3 letsvačiny

10 komentáře - “Cuketové šátečky s tvarohem (od 1 roku)”

  1. Dneska jsem vyzkoušela s meruňkami a jsou moc dobré. Akorát mi zbyla náplň a nevím, co s ní?

    1. Kristy nedoporučuju, vaničkový vytéká a připaluje se, moc by vám tam té náplně nezůstalo. Buď teda ji zahustit (pudinkový prášek nebo piškot), nebo opravdu zvolit ten alobal. B.

Napsat komentář: Ef.ka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *