7. 12. 2015
Cizrnový guláš (od 1 roku)
Díky množství cizrny je toto jídlo bohaté na bílkoviny, takže maso vám chybět nebude. Díky svému tvaru a oříškové chuti bude chutnat i dětem. O tatíncích nemluvě – vyzkoušeno 😉
Na cca 3 porce:
- 1 velká cibule
- 1 větší mrkev
- 1/2 větší petržele
- 1 plechovka cizrny (nebo adekvátní množství uvařené)
- 4 lžíce pasírovaných rajčat
- olej dle potřeby
- vývar či voda dle potřeby
- sůl, mletý kmín, majoránka a mletá paprika dle chuti
Cibuli nakrájejte na kostičky, stejně tak na drobné kostičky nakrájejte i mrkev a petržel. V hrnci rozpalte olej, vhoďte na něj restovat cibuli a po chvíli i mrkev s petrželí. Vše společně opečte dozlatova. Poté zaprašte mletou paprikou, promíchejte a nalijte cizrnu včetně nálevu, a také pasírovaná rajčata. V případě potřeby přidejte ještě i trošku vývaru nebo vody tak, aby byla zelenina ponořená, ale o moc více ne – jelikož nebudeme guláš zahušťovat žádnou moukou, nýbrž svým vlastním obsahem a nechceme, aby byl příliš řídký. Uvařte zeleninu do měkka, menší část (cca 1/3) odeberte, rozmixujte a vraťte zpět. Nebo zkrátka jen částečně projeďte tyčovým mixérem a promíchejte. Poté ještě dosolte, přidejte koření dle chuti a krátce provařte.
Luštěniny se z nutričního hlediska dobře doplňují s obilovinami, proto podávejte s chlebem, kuskusem či bulgurem, ale hodí se i rýže či knedlík.
Dětská specifika:
Cizrna je luštěnina, které se dětem obecně doporučují cca od věku 1 roku. Kromě problémů s nadýmáním obsahuje toto jídlo také velké množství bílkovin, které bych dříve nedoporučovala kvůli zatížení ledvin.
Rajčata jsou jako alergen doporučována od 1 roku věku, totéž platí i o cibuli. S opatrností bych se ale nebála obojí nabídnout i dříve.
Ostatní suroviny jsou vhodné i pro mnohem menší děti.
Děkuji za recept,nejedla jsem lepší guláš. Chutnal mě i dceři.
Dobrý den, jak je prosím velká “plechovka cizrny”?
Děkuji
Někdy se to může trošku lišit, ale standardně takto: hmotnost: 400 g, hmotnost pevného podílu: 240 g.
To mě moc těší, děkuju 🙂
Přidala jsem kamínky
Barčo, naprostá dobrota….
Za mě a 14m syna taky velká pochvala! Dělala jsem teda bez soli a jen s polovinou nálevu (také slaný), ale stejně jsme si pošmákli oba 🙂
Díky za všechny pochvaly 🙂
Baru, super recept…ja jsem si s manzelem posmakla hodne, mrnous mel cizrnu poprve a moc mu nejela, ale privitam to tomu, ze mu dele trva, nez si zvykne na neco noveho…nikdy by me gulas z cizrny nenapadl, zaradime do oblibenych jidel. Diky 😉
Úžasný, i malý ho valil, děkujeme:-)
Rychlé a moc chutné jídlo, manžel sice nerad dušenou mrkev, ale jinak mu to jelo.
opravdu dobrota a rychle hotové,budu delat urcite casteji mnam
To mám radost, díky 🙂
Není to kyselejší? Nevím, zda mám raději zkusit cizrnu na paprice dle Vás nebo tohle
Kyselejší? Kvůli čemu myslíte Míšo? Nezdá se mi to kyselé, je to moc dobré a na úrovni chuti je to pro mě na úplně stejné pozici jako cizrna na paprice – oboje prostě milujeme 🙂
skrz to rajče…
Asi záleží, co používáte, já většinou kupuji rajčatové pyré v Německu z kvalitních na slunci zralých rajčat, to kyselé vůbec není, každopádně je to asi trošku individuální, jak ty chutě kdo vnímá. Mně to ale kyselé nepřijde určitě. Cizrna na paprice je ale sladší, to určitě jo 🙂
Práve som sa pustila do varenia 🙂 Len ma zmiatla ta príloha.. Je to jedlo polievka alebo sa to papa ako omáčka k niečomu? Ospravedlňujem sa za primitívnu otázku, ale vo varení som nováčik:-)
Lubko, ono je to vlastně úplně jedno, záleží na Vás, jak to pojmete. Má to napodobovat klasický masový guláš, ke kterému příloha zpravidla bývá, takže jako ke klasice, i k tomuto se hodí zakousnout kousek chleba, těstoviny nebo samozřejmě i knedlík. Když si k němu ale nic nedáte a pojmete to spíše jako polévku, nevidím v tom žádný problém, a to ani po stránce nutriční, protože pokud si kdykoliv během dne pak dáte nějakou obilovinu (pečivo a spol.), budete ho moci považovat za plnohodnotné jídlo 🙂 Přeju ať se Vám vydaří 🙂 B.
Vynikající, akorát jsme ho snědli k večeři. Dokonce i manželovi chutnalo a to má odpor k cizrně. Určitě jsem ho nevadila naposledy a doporucim kamarádkám s dětmi a vegetariánům😃
S těma chlapama je to kolikrát větší lichotka než u dětí, takže jsem moc ráda, že u vás to mělo úspěch a chutnalo. Díky za zprávu 🙂 B.
Guláš dělám už po několikáté a je fakt výborný, nikdy jsem lepší guláš neměla, mňam. Dokonce chutná i manželovi, který si guláš bez masa neumí představit 😊 děkuji za recept. Za mě top !
Nikol díky za pochvalu, zvlášť to potěší tehdy, když chutná i manželům 🙂 B.
Super rychlovka,to mohu. I chlapovi to chutná. Malému kuličky nejedou, takže rozmixuju úplně a dávám s těstovinami.
René díky, jsem ráda, že u vás chutná malému i velkému 🙂 B.
Musím moc pochválit recept. Kluci dvojčata guláš milují. S chutí vyzobávají cizrnu a baští omáčku s těstovinou. Opravdu povedený recept. Moc děkuji, na nás zbyde vždy jen na ochutnání 🙂
Lenko moc děkuju za pochvalu, jsem moc ráda, že prckům tak chutná 🙂 B.
Chci se zeptat zda je možné místo rajčat pasírovaných dát protlak. Děkuji
Andreo můžete, jen toho bude trošku méně než jaké je množství pasírovaných, ale v tomto receptu to snad nevadí 🙂
Vyborny! Delavam ho s bulgurem a s manzelem se po nem muzeme umlatit:-) dcera ho poprve snedla raz dva,po druhe zase vubec!vybiravka jedna!kazdopadna vrele doporucuji a budu varit pravidelne
Hehe, to mi něco připomíná :-))) Jsem ráda, že alespoň většinově u vás chutná. Díky za zprávu 🙂 B.
Doplnila jsem jeste o brambory a jarni cibulku a byla to mnamka!
Fantazii se meze nekladou 🙂 Díky za pochvalu 🙂 B.
Přidávám další recept do oblíbených. Prcek 18m si pochutnal, i když těsně předtím snědl hodně sladkého vína, manžel pochválil se slovy “to bychom mohli dělat častěji”.
Vařím podle Vás půl roku a výsledek je, že synátor už úplně odmítá jídlo ze skleniček, zdrhá jen to vidí a chce domácí. Dříve tomu bylo naopak, domácí se vyhazovalo…
Dájo díky, moc mě tahle pochvala těší! 🙂 B.
Delame celkem casto, syn 3r ho miluje a ja se vzdy rada pridam ☺
Simčo díky za zprávu, jsem moc ráda, že vám oběma chutná. 🙂 B.