Červená čočka s batáty a rajčaty (od 1 roku)

Batáty v jídle zajistí sladkou chuť a rajčata zase tu jemně kyselou. A čočka se sladkokyselou chutí, to přeci moc dobře známe. Jen tady jsme nemuseli použít ani gram mouky a jídlo máme o mnoho zdravější. 😉

Na 3 – 4 porce:

  • 160 g červené čočky (lze použít i jiný druh)
  • 220 g batátů (cca jeden ne moc velký kus)
  • 1 cibule
  • 1 plechovka rajčat
  • olej dle potřeby
  • sůl a kmín dle chuti

Čočku propláchněte a dejte vařit. Do hrnce k ní můžete přidat zároveň i na malé kostičky nakrájenou batátu (cca 1 x 1 cm). Vařte do změknutí obojího, trvat to bude tak 10 – 15 minut.

Cibuli nakrájejte na drobné kousky a v pánvi prohřejte malé množství oleje, na němž cibuli osmahněte do zlaté barvy. Poté přidejte uvařenou a scezenou čočku a batáty. Přidejte rajčátka z plechovky, promíchejte, dosolte a ochuťte drceným kmínem. Ten zároveň pomůže, aby čočka byla pro prcky lépe stravitelná.

Batáty můžete v pánvi vidličkou i lehce rozmačkat, aby se jejich sladká chuť lépe dostala do celého jídla. Přirozeně tak jídlo osladíte, aniž byste museli použít cukr, nicméně pokud máte raději čočku sladší nebo jste třeba měli více kyselá rajčátka, můžete dle chuti dosladit třeba datlovým sirupem.

Doporučuji servírovat s kouskem kvalitního kváskového chleba, který dopomůže tomu, aby bílkoviny z luštěnin byly plnohodnotné.

Dětská specifika:

Loupaná červená čočka je vhodná pro děti od cca třičtvrtě roku. Neloupaná a klasická o něco později.
Rajčata jsou taktéž tabulkově doporučovány od 1 roku.
Jestliže však vaše dítě tráví tyto potraviny bez obtíží, měl by být recept vhodný i pro děti mladší jednoho roku (samozřejmě bez použití soli a dochucovadel).

batátyhlavní jídlaluštěninyod 1 rokuod 3 letrajčata

13 komentáře - “Červená čočka s batáty a rajčaty (od 1 roku)”

  1. Vyborna cocka, nepridala jsem zadny cukr a byla moc dobra. Tu by jedl i manzel, kdyby na nej zbyla😂

  2. Paráda, sice to nevypadalo úplně vábně, ale ta chuť je dokonalá. Ještě jsem do té vzniklé kaše přidala zbytek uvařené rýže s amarantem, chleba nebyl a možná to bylo a k i lepší 😀
    Jednoduché, rychlé, dokonalé 🙂 Díky

  3. Moc dekuji za recept! Synovi (15 mesicu) moc chutnalo. Dnes mel s vajickem, zitra zkusim jeste primichat ryzi. Ani ja, jako dospelak, jsem jidlem nepohrdla, jen jsem si ho prisolila, sladke to bylo akorat, moc dobre 🙂

  4. Dobrý den,
    vaše recepty jsou skvělé. Ale zarazila mě rajčata v plechovce. Měla jsem za to, že cokoliv v konzervách není pro děti vhodné. Rajčata jsou ok? Pokud ano, tak to je pro mě super zpráva.

    1. Dobrý den Viktorko, děkuju za pochvalu. Samozřejmě že je plechovka a plechovka – třeba takový lancheonmeat není totéž co rajčata, že. Kvalitní konzervovaná rajčata jsou opravdu jen a pouze rajčata, nic dalšího, takže za mě určitě stokrát lepší zralá zakonzervovaná rajčata než nesezónní papírová hmota. 😉 B.

  5. Dobrý den, je možné přidat čerstvá rajčata? Asi k té čočce s batáty? Děkuji za odpověď.

    Jinak moc děkuji za vaše recepty a hlavně knihy, jste mou každodenní inspirací 😉
    Vždycky si mlaskáme 😉

    1. Dobrý den Luci, moc děkuji za milou pochvalu. A ano, čerstvá rajčata klidně přidat můžete a dala bych je tam hned po osmahnutí toho základu (pak už by to smažit nešlo, rajčata pustí vodu a bude se vám to dusit). Osobně bych v tomto případě nejdříve spařila a oloupala, při kratším vaření zůstávají jejich šlupičky takové ostré a to většina lidí nemusí. B.

  6. Dobrý den, recept vypada skvěle, určitě vyzkouším😊 jen nerozumím jak kváskový chleba dokáže dopomoct zplnohodnotnit bílkoviny?

    1. Klárko, ne kváskový, jakýkoliv. Aminokyseliny z bílkovin je dobré doplnit obilovinami – což je jakýkoliv chleba a samozřejmě nejen on. 🙂 B.

  7. Skvělý recept 👍 Nám dospělým jsem do jídla přidala trochu pálivého a směs využila na topinky 😋

Napsat komentář: Klára Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *