Bulgur s grilovanou zeleninou (od 9 měsíců, dle výběru zeleniny)

Využila jsem dnešního pěkného počasí k práci na zahrádce. Trošku jsem se tam ale zapomněla, takže oběd musel být opravdu rychlovka. A jednoduchá, to samozřejmě 🙂


  • 1 hrnek (čtvrtlitrový) bulguru
  • 2 hrnky na kostičky nakrájené libovolné zeleniny (použila jsem cherry rajčátka, dýni, cuketu a červenou papriku)
  • 2 vejce (do 1 roku pouze žloutky)
  • směs sušených bylinek (použila jsem směs Fit Koření, složené z: oregana, tymiánu, bazalky, medvěďáku, kmínu a libečku)
  • sůl a případně i pepř dle chuti

Jednodušší už to fakt být nemůže. Nakrájenou zeleninu dejte do pekáčku a pokud budete k jídlu připravovat i maso, můžete přidat i to. Osolte a okořeňte, podlijte malým množstvím vody (řekněme tak do výšky 2mm) a pekáček šoupněte na střední grilovací stupeň do trouby. Nechte ho tam přibližně půl hodinky – dokud se povrch neopeče a nezačne zlátnout.

Mezitím si připravte bulgur dle návodu na obalu. Existuje více variant, některý se vaří, některý už předvařený je, proto se řiďte právě oním postupem z etikety. Hotový slijte od případné přebytečné vody, smíchejte s grilovanou zeleninou včetně výpeku a postavte na sporák. Rozklepněte dvě vejce, pořádně promíchejte a krátce provařte. Bulgur díky tomu krásné zvláční. 

Dětská specifika:

dětem do 1 roku samozřejmě nesolíme a opatrní jsme i s ostatním kořením
celé vejce je vhodné pro děti až po prvním roce. Pokud budete pokrm připravovat mladším, použijte pouze žloutek, a nebo ještě lépe - odeberte jim jen bulgur smíchaný se zeleninou ještě předtím, než do něj vejce vůbec dáte (je to trošku "nebezpečný" proces s rizikem, že se vejce tepelně dostatečně neupraví).

bulgurcuketado 1 rokudýněhlavní jídlakuřecípřílohyrajčata

5 komentáře - “Bulgur s grilovanou zeleninou (od 9 měsíců, dle výběru zeleniny)”

  1. Dobrý den,
    chci se zeptat, jestli je nějaká jiná varianta, pokud nemám troubu s grilem. Bojím se, že když to budu normálně péct, bude zelenina jako bláto

    1. Martino, myslím, že bláto nehrozí. Pečte klasicky na horní i spodní ohřev dohromady, nepečte moc nízko – řekněme třeba kolem 180°C. Věřím, že to klapne, ten gril je jen takový bonbonek navíc 😉

  2. Dneska jsem vyzkoušela s malou obměnou – tvrdý bulgur jsem krátce osmahla na cibulce a pak přidala do pekáčku s masem, zeleninou a vodou. Nechala jsem vše v troubě na klasické horní/dolní pečení trochu déle (až se voda skoro vyvařila, aby byl bulgur hotový – tak 45 minut)…malému (1 rok) moc chutnalo…

Napsat komentář: Ev Staniova Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *