Batátové šátečky (od 7 měsíců)

Na cca 30 malých šátečků:

  • 180 g batátu (1 menší kousek)
  • 90 g přepuštěného másla
  • 100 g celozrnné špaldové mouky
  • 100 g hladké pšeničné mouky
  • 40 g (1 vrchovatá lžíce) bílého jogurtu
  • povidla či jiná náplň dle chuti

Syrové batáty nastrouhejte na jemné části struhadla a přemístěte do mísy. Poté smíchejte s povoleným máslem a jogurtem a postupně zapracujte obě mouky. Nejlépe to jde přímo rukama.

S těstem se moc dobře pracuje a také krásně drží tvar a nerozlepuje se, můžete se tedy rozhodnout, jakým způsobem s ním budete dále pracovat. Já doporučuji balit jako šátečky (tzn. nakrájet na čtverečky a spojit protilehlé špičky), můžete ale dělat i “miminka” (tzn. spojujete jen dvě ze čtyř špiček), případně i rohlíčky (tzn. vytvoříte trojúhelníčky, které srolujete od širší strany). Určitě půjdou tvořit i taštičky či kapsičky. Klidně si s těstem hrajte. 🙂

Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 15 – 20 minut, dle zkušeností s vlastní troubou. Cílem je upéct šátečky dozlatova. Poté nechte vychladnout na plechu, horké mohou být křehké.

Dětská specifika:

Nemám ráda podávání sladkostí dětem do 1 roku, tedy ve věku, kdy ještě nemají ustálený jídelníček. I přesto si o sladkosti pro tyto malé děti píšete, a právě v takových případech se hodí recept jako tento.
Pokud tedy uznáváte mlsání před prvním rokem, jsou tyto šátečky dobrá varianta, neboť neobsahují žádný cukr. Surovinově se hodí od zavedení lepku.
Malým dětem se často nedoporučuje celozrnné pečivo (a tedy ani zde použitá mouka). Je to ze dvou důvodů: 1) Může být hůře stravitelné, 2) Výrobci jej často šidí, používají mouku bílou, a aby působilo více jako celozrnné, dohánějí barvu otrubami, které mají ostrou slupku a mohou způsobit problémy v trávícím traktu. Na příjem celozrnných potravin tedy dítě učte postupně, a jejich podíl ve stravě pomalu navyšujte, dokud se střevo nenaučí tento druh potravy zpracovávat. Pokud vaše dítě není na celozrnnou mouku zvyklé, použijte tedy klasickou bílou.

batátydo 1 rokumlsáníod 1 rokuod 3 letsvačiny

11 komentáře - “Batátové šátečky (od 7 měsíců)”

  1. Dobry den, dekuji za recept, urcite vyzkousim, az zase sezenu 100% povidla.
    S tim celozrnnym mi to stale vrta hlavou. Synovi je necelych 1,5 roku. Pecu doma kvaskovy chleb a vyhybam se celozrnne mouce. Ale zajimalo by mne, kdy mohu zaradit prave celozrnnou mouku? Syn neji chleb kazdy den, ale ja nemohu najit od kdy se doporucuje, nekde jsme cetla, ze az od 3 let, ale to mi prijde jako nesmysl. Dekuji za odpoved

    1. Domčo, na to bohužel právě neexistuje univerzální odpověď, do střeva vašemu dítěti bohužel nikdo nevidí, takže není ani žádné oficiální věkové doporučení. Někteří odborníci říkají od dvou, od tří, od pěti, dokonce někdy i od desíti let – to právě s ohledem na to, že tak dlouho se vyvíjí dětské střevo. Nicméně co odborníci zároveň potvrzují je skutečnost, že střevo lze schopnosti trávit složitější potraviny postupně naučit. Takže moje jednoduchá a selským rozumem vydedukovaná rada pro vás zní – začněte kdy chcete, ale hlavně pomalu a postupně, aby mělo střevo čas naučit se tyto věci trávit. Mezi hromádku bílých těstovin zamíchejte pár celozrnných, do bílé mouky dejte menší část celozrnné, a postupně takto navyšujte, než si dítě zvykne. 🙂 B.

  2. Tak jsem dnes zkusila, jsou výborné, jen mě teda víc vyhovují ty miminka 😂 a hlavně je to rychlovka. Super recept

  3. S těstem se opravdu výborně pracuje a i když je to málo sladké (použila jsem povidla bez přidaného cukru), chutnalo to i manželovi, který sladké zbožňuje. Příště ještě zkusím s domácím džemem, nebo verzi na ‘slano’, ale ještě nevím s čím. Malý má 9m, tak aby to taky mohl.;)

    1. Andreo moc děkuji za pochvalu a zpětnou vazbu. Naslano vím, že dělaly maminky s bryndzou nebo nivou, ani jedno teda ale není pro děti, tak až vyzkoušíte něco více baby, určitě dejte vědět i pro ostatní maminky. Já bych se klidně nebála nějaké zeleniny, třeba hrášku nebo brokolice. 🙂 U marmelády pozor na vytékání, chce to buď hodně dobře zahuštěnou, nebo alespoň zabalit kapsičky. B.

  4. Dobrý den,

    nadchla jsem se pro Vaše recepty, protože po přečtení mám pocit, že je zvládnu :D. Mám roční dcerku a snažím se tedy vyvářet i když jsem za celý život navařila tak 20 jídel.

    Zkoušela jsem taštičky a po upečení byly vevnitř mazlavé (spíše jako nedopečené) a nebo to bylo špatným poměrem.přepuštěnehé másla? Z kostky jsem totiž uřízla 90 g a potom začla procedura přepouštění. Na Vašem obrázku vypadají (zaprvé mnohem lépe 🙂 a křupavěji? Jaká je prosím správná konzistence ?

    Děkuji moc

    1. Dobrý den Markét, jsou něco mezi křupavými a měkkými, zkrátka tak nějak akorát pro děti. 🙂 Určitě ale nemají být mazlavé a nedopečené. Nevím co myslíte tím “pak začal proces přepouštění”, jakože jste si udělala ghíčko jen z těch 90 g? To jste mohla udělat rovnou ghíčko z celé kostky a uložit si do lednice. Nebo si nerozumíme v tom, co je přepuštěné máslo? Kdyžtak mi upřesněte. Každopádně být to tím samozřejmě mohlo, a nebo to chtělo třeba jen o chvilku déle propéci (ono taky záleží na tom, co dáváte dovnitř a jak vám peče trouba). Ale zrovna tyto jsou pečené a chválené opravdu hodně, recept by měl fungovat v pořádku. 🙂 B.

      1. ano, dělala jsem ghi jen z 90 g másla, protože to bylo poprvé a neměla jsem ani potřebné vybavení takže jsem sbírala pěnu lžící a ani nepřecedila a taky jsem nechtěla použít celou kostku kdyby náhodou se mi to nepovedlo 🙂

        Tento týden zkusím znovu a dám vědět výsledek. Díky za reakci. M.

  5. Včera vyzkoušeno, sice bez ghí, jen máslo a místo celozrnné mouky bílá pšeničná, tak i tak moc dobré😋 S těstem se pracuje parádně. Jak sladká verze s povidly nebo domácím džemem, tak i s brokolicí pro 10ti měsíční dítko. Druhý den pořád vláčné. I když naši nejmenší to neoslovilo, tak 10ti letá se hezky při pečení zabavila🙏 Za nás 👍
    Moc děkuji za skvělé recepty😋

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *