Ořechové sušenky (od 2 – 3 let)
Dělala jsem je pro naše malé velikonoční návštěvníky, k chuti vám ale určitě přijdou kdykoliv jindy během roku 🙂
Na cca 20ks velkých sušenek:
- 70g mletých vlašských ořechů
- 70g másla (používám ghí)
- 70g moučkového cukru
- 1 vejce
- 200g hladké špaldové mouky
Z uvedených surovin vypracujte těsto, které je ideální nechat v lednici aspoň hodinku nebo dvě odpočívat, aby se chutě propojily. Pokud nemáte čas, nevadí, zpracujte těsto hned, nic tak zásadního se nestane.
Těsto patří mezi ty, které potřebují trošku opatrnosti a péče, aby se s nimi dobře pracovalo, neboť má tendenci při válení na okrajích lehce praskat, ale na chuti vám to pak vynahradí. Vyválejte ho na plát silný zhruba půl centimetru a vykrajujte tvary. Já jsem zvolila větší kolečka ve stylu medailí, do kterých jsem obtiskla reliéf zajíce.
Pečte v troubě vyhřáté na 180°C (horkovzduch) přibližně 10 minut – do zlatova.
Pokud máte čas, udělejte sušenky den nebo dva dopředu a uložte do dózy s kouskem rozkrojeného jablka, aby měly dost času změknout.
Dětská specifika:
Ty vypadají fantasticky! Píšu si do svého wishlistu 🙂 a vyzkoušíme!
Dejte vědět jak se podařilo 🙂 B.
Dobrý den
a pečete je jak dlouho?
Díky
Maruško, tak 10 minut na 180°C – do zlatova a dle zkušenosti s vlastní troubou. Do textu receptu jsem to už doplnila, díky za upozornění.
Dobrý den, lze něčím nahradit ty ořechy? 🙂 Jsem na ně alergická, takže se u nás v domácnosti nevyskytují 😊 děkuji za odpověď
Dobrý den Lenn, když jste alergická na ořechy, nepečte ořechové sušenky a vyberte si nějaké jiné, je jich tu na blogu celá řada, stačí si vybrat: https://mamavkuchyni.cz/tag/susenky 😉
I love this recipe!! I use only 45g of sugar and the rest I replace with cacao.
Hello Rayse, thank you for a message here and on Instagram too. So sweet! 🙂 B.
Pekla jsem je dětem i do školy k narozeninám a jsou skvělé 🙂 ráda bych se zeptala, zda a čím je možné nahradit moučkový cukr jiným přírodním/zdravějším sladidlem? Děkuji
Danuš, žádné zdravé sladidlo neznám a ty alternativní, které se jeví o něco zdravěji, by buď úplně měnily konzistenci (a proto jsem je nepoužila), nebo by ztratili při vysoké teplotě v troubě svou hodnotu (a proto jsem je nepoužila). Lepší cesta podle mě je množství sladidla snižovat, než nahrazovat, ale samozřejmě každý máme svůj přístup. 🙂 B.
Moc děkuji za odpověď 🙂 jinak sušenky měly veliký úspěch 🙂