Recenze: Formy na bábovku + recept na celozrnnou špaldovou hrnkovou

Teflonová, plechová, skleněná, silikonová, nebo dokonce staletá kameninová po babičce? Která forma na bábovku je nejlepší, to je věčná otázka. Ve spolupráci s Kitos.cz jsme pro vás z jejich nejoblíbenějšího sortimentu vybrali tři kousky, které jsem otestovala receptem na špaldovou bábovku. Ten mimochodem v textu také najdete, tak čtěte dále 🙂

Z nejoblíbenějších formových zástupců jsme vybrali tyto tři:

  1. Silikonová forma na bábovku Toro v krémové barvě za 259 Kč
  2. Skleněná forma na bábovku Simax za 719 Kč
  3. Teflonová forma na bábovku Toro za 149 Kč

Ve vybraných formách jsem pekla špaldovou bábovku podle běžného hrnkového receptu, který mám už mnohokrát osvědčený. Pekla jsem ze spíše menšího množství těsta, tak akorát pro čtyřčlennou rodinu, řekněme. Větší bábovku zpravidla nedělám, protože bychom ji nesnědli. Nebo nejspíš snědli, ale víme, že bychom neměli 🙂 Pokud ale pečete pro větší počet hladových krků, můžete si recept směle vynásobit dvěma a do všech uvedených forem se vejdete. Dáte tak navíc vyniknout i celé kráse formy, což se mně při „malorodinném“ množství zpravidla nepodaří. Stejně tak se vám hezčí a vyšší bábovka podaří i tehdy, pokud použijete bílou mouku a klasický prášek do pečiva, čemuž já také příliš neholduju.

Silikonová forma

Protože silikon se mi na první pohled jevil jako největší jistota, sáhla jsem nejdříve po této verzi. Jeho velkou výhodou je, že formu nemusíte opakovaně vymazávat – stačí ji vytřít troškou oleje před prvním použitím a pak už jen oplachovat. Pokud si na formě nevytvoříte nějakou nešťastnou vrstvu připáleniny, silikon vám zůstává stále promaštěný a můžete do něj směle těsto nalít, aniž byste formu dlouze připravovali. S formou je také velmi snadná manipulace, můžete ji různě ohýbat a při vyklápění si tak dobře pomoci.

Nevýhodou naopak je jistá nestabilita formy, kterou při používání v troubě doporučuji pokládat nejdříve na plech, a až poté na mřížku trouby. Jak totiž těsto při pečení pracuje, mohlo by se vám lehce stát, že se forma nakloní nebo dokonce převrhne a výsledek pečení nebude takový, jak jste si představovali. Položením na plech zajistíte větší stabilitu a také to, že se vám při vkládání do trouby těsto nikudy nevylije. U silikonové formy osobně navíc dbám i na její kvalitu – přece jen jde o umělý materiál, jehož levné varianty nemusí být zdraví nezávadné a dostatečně odolné vysokým teplotám i náročnější manipulaci.

Formu jsem jen lehce vytřela stěrkou namočenou v oleji, abych ji před prvním použitím vymazala. Bábovku se mi z formy podařilo bez problémů dostat ještě teplou, nikde se nepolámala ani nepopraskala. Ze všech, které jsem upekla, měla nejvyrovnanější povrch – forma tedy dovolila teplu dokonalou cirkulaci, aniž by se těsto někde naklonilo nebo nafouklo.

Výhody silikonové formy na bábovku:

  • není nutno vymazávat
  • snadné vyklápění
  • snadná údržba a mytí

Nevýhody silikonové formy na bábovku:

  • horší stabilita
  • nutnost hledět na nezávadnost a odolnost vůči vysokým teplotám

Skleněná forma

Přesně takovou, ba dokonce i stejné značky, měla moje maminka už když jsem byla malá holka. Pamatuji si, jak jsem ji vždy vymazávala, a jak mě to nikdy nebavilo. A od té doby se vlastně nic moc nezměnilo 🙂 Přesto na skleněné variantě nacházím mnohá pozitiva. Tím prvním je jeho stabilita a pevnost, druhým pak ekologický původ. Správně udržovaná skleněná forma vám vydrží beze změny roky (úplně stejně, jako mojí mamince), jen ji samozřejmě nesmíte rozbít. To vidím jako hlavní nevýhodu – při manipulaci musíte být velmi opatrní. A samozřejmě již zmíněné prudící vymazávání, které ale má své opodstatnění a pokud formu vymažete správně, vyklopíte krásný kousek, za který by se ani Kalkulka nemusela stydět 🙂

Formu jsem tedy před pečením vymazala olejem a moukou (můžete samozřejmě využívat i sádlo nebo máslo, a stejně tak místo mouky vysypat třeba kokosem, strouhankou či perníkem), dále jsem již postup opakovala. Bábovka se vyklopila naprosto bez problémů, byla dokonce ještě i trošku teplá. Zůstal na ní však povlak mouky. Ze všech upečených bábovek měla tato nejvíce vystouplý střed, tzn. teplo formou necirkulovalo úplně správně, a bábovka se tak nafoukla více uprostřed. Ze všech testovaných forem má tato pro mě ale nejkrásnější tvar – prostě jako od maminky.

Výhody skleněné formy na bábovku:

  • dobrá stabilita
  • můžete umýt v myčce
  • ekologické provedení

Nevýhody skleněné formy na bábovku:

  • nutno vymazávat
  • horší vedení tepla
  • nutná opatrnost při manipulaci

Teflonová forma

Teflon si právem získal pověst povrchu, na který se hned tak něco nepřilepí. Stejně tak je to i u teflonových forem na bábovku, díky čemuž je zažehnáno často obávané nebezpečí z toho, že se bábovka nevyklopí správně. Jako povrch je teflon velmi praktický. Je lehký, ale přitom se nemusíte bát katastrofy, pokud vám forma upadne, a můžete ho umývat i v myčce. Nevýhodou je nutnost být opatrný při manipulaci a vyklápění, povrch se totiž snadno může poškrábat a narušit, čímž se ztrácí funkčnost a zdravotní nezávadnost. Formy se tedy nedotýkejte žádnými kovovými předměty, jako jsou nože, příbory nebo naběračky, opatrní buďte i při umývání a používejte pouze šetrné mycí pomocníky.

Tuto formu jsem pouze ledabyle projela stěrkou namočenou v oleji, dále jsem postupovala podle receptu. Bábovka se vyklopila naprosto hladce a bezproblémově – zaručeně nejlépe ze všech testovaných forem. Zůstala také po vyklopení nejčistější. Bohužel teplo ve formě necirkulovalo úplně dokonale, takže se bábovka na jedné ze stran zvedla více, než na té druhé.

Výhody teflonové formy na bábovku:

  • velmi snadné vyklápění
  • dobrá stabilita
  • můžete umýt v myčce

Nevýhody teflonové formy na bábovku:

  • nutná opatrnost při manipulaci
  • nižší tepelná stabilita

A teď tedy slíbený recept. Vychází z klasiky, kterou najdete například na webu Prima Fresh (kam mimochodem chodím na inspiraci a „recepty na jistotu“ velmi často), jen já jsem si ji upravila do špaldové a celozrnné podoby. Je krásně vláčná a chutná.

Celozrnná špaldová hrnková bábovka

  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 2 hrnky hladké celozrnné špaldové mouky
  • 1/2 kypřícího prášku (používám bezfosfátový)
  • případně lžíci kakaa na mramorovanou verzi

Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny, poté přidejte olej a mléko a postupně zapracujte i kypřící prášek a mouku. Těsto by mělo být středně husté a stékat po stěrce. Nalijte do (vymazané) bábovkové formy a pokud chcete mramorovanou verzi, učiňte tak pouze se dvěma třetinami těsta. Do zbylého těsta vmíchejte kakaový prášek a poté přelijte do formy. Vidličkou „prošmrdlejte“, aby se vytvořil mramor. Pečte v troubě vyhřáté na 180°C přibližně 45 minut, dle zkušeností s vlastní troubou. A formou. 🙂

A která forma že to vlastně vyhrála? Tak jako v životě, i u bábovkových forem platí, že každý máme své představy a kritéria, a co vyhovuje jednomu, nemusí sedět druhému. Jak jsem naznačila už v průběhu recenze, já jsem tak trošku lenoch a proto ráda pracuji s formami, které se nemusí přílišně vymazávat a vysypávat moukou, volila bych tedy jako vítěze silikon, který se i velmi dobře vyklápí a je nenáročný na údržbu. Nemůžu ale říct, že bych si nedokázala poradit s kteroukoliv z uvedených forem, ba naopak si je všechny umím představit jako dobré kamarádky ve své kuchyni.

článkyrecenze

2 komentáře - “Recenze: Formy na bábovku + recept na celozrnnou špaldovou hrnkovou”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *