Mrkvový dort (od 1 roku)

Moc dobrá a vláčná „buchta“ s vůní Vánoc..

  • 4 vejce
  • 1 a čtvrt hrnku oleje
  • 2 hrnky hnědého cukru
  • 2 lžičky vanilkového extraktu nebo javorového sirupu
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2 rovné lžičky kypřící sody
  • 2 rovné lžičky prášku do pečiva
  • půl lžičky soli
  • 2 lžičky skořice
  • 3 hrnky nastrouhané mrkve (spíše nahrubo)
  • 1 hrnek vlašských ořechů

Vyšleháme si vejce s cukrem a extraktem (já jsem použila místo extraktu stejné množství medu a zrníčka z vanilkového lusku). Poté vmícháme olej a po lžících ostatní suché přísady. Nakonec vmícháme i nastrouhanou mrkev a mleté vlašské ořechy. Já jsem před přidáním ořechů část těsta odebrala do muffinových košíčků,  aby děti měly buchty bez ořechů. 

Nalijeme do vymazané formy (já jsem použila menší plech) a pečeme na 180°C přibližně třičtvrtě hodiny. 

Pokud chcete, můžete na dort dát ještě krém – třeba z lučiny, philladelphie, mascarpone, tvarohu nebo zakysané smetany. Bude tak mnohem vláčnější, ale i tak není dort vůbec suchý. 

Dětská specifika

ořechy nejsou doporučovány dětem do 3 let, ale i bez nich je dort vynikající 😉

Zdroj: apetitonline.cz

mlsáníod 1 rokusvačiny

17 komentáře - “Mrkvový dort (od 1 roku)”

  1. Prosím, jak velký je hrnek? Vždy mám hrnek cca 250ml a šálek jako menší. V tomto receptu mi přijdou ale tři hrnky mrkve hodně. Děkuji,

  2. Dnes jsem upekla a je výborná. Jen jsem ubrala na cukru. Musím se hlídat, abych na ni pořád nechodila 😀

    1. I já ubírám, zvlášť když je sladká mrkev. Díky za vyzkoušení a za vzkaz 🙂

  3. Tak nevim kde jsem udelala chybu, ale cela buchta se mi spalila a prostredek byl nedopeceny, tak se chladi na balkone a poleti do popelnice 🙁

    1. Báro to mě mrzí, ale zkuste nezanevřít a někdy zopakovat, je to opravdu osvědčená buchta a peklo ji už hodně maminek, tak se to musí podařit 😉 Asi nějaká špatná konstalace hvězd 🙂

  4. Moc dobrá buchta, zmizela rychlosti blesku. Udělala jsem i jako muffiny dětem bez oříšků a 4,5leta dcera nepozorovaně snědla 4muffiny na posezení 🙂 zítra peču znovu a recept si ukládám jako inspiraci na narozeninové muffiny do školky 🙂

    1. Na tepelnou úpravu při vyšších teplotách (tj. pečení a smažení) je potřeba kupovat olej rafinovaný. Je v něm bohužel cenných látek daleko méně než v panenském, ale je na vyšší teploty uzpůsobený a nepřepaluje se, tj. nestává se karcinogenním. Druhově doporučuju řepkový, má nejlepší poměr omega-3 a 6 mastných kyselin, i když jak jsem napsala výše – rafinovaný bohužel minimum.

  5. Vyzkoušeno poprvé a hned se povedlo. Myslím, že dlouho nevydrží 🙂 super recept! Jak už bylo psáno výše, dávám poloviční dávku cukru a stačí to až až. Máte tu zajímavé recepty, které mi pomáhají vybruslit z bezradných dnů, kdy nevím co uvařit 🙂 moc díky

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *