McKvák cizrnový burger s červenou řepou a dukátky strýčka Skrblíka (od 1 roku)

Pamatujete si na Kačeří příběhy? Pro mě to byla pohádka mého dětství. Na obrazovky se nyní vrací v moderním kabátku i pro naše děti a premiéru bude mít v pátek 9. 4. od 18:00 hod. na Disney Channel. Pro nás s manželem je to úžasná nostalgie a i Kája po nás tyto sympatie podědila, takže u nás určitě bude koukat celá rodina. A k tomu si zakousneme tyhle McKvák burgery, které jsem připravila speciálně pro tuto novou pohádku 🙂

Na placky (cca 6 ks – 3 porce):

  • 140 g vařené červené řepy
  • 140 g vařené cizrny (použila jsem z plechovky)
  • 2 vejce
  • 4 lžíce cizrnového nálevu (nebo vody)
  • 100 g hladké špaldové mouky
  • půl lžičky drceného kmínu
  • sůl dle chuti

Na hamburgery:

  • 6 ks hamburgrového pečiva
  • ricotta dle potřeby
  • výběr listových salátů
  • rajčata
  • libovolná další zelenina

Na dukátky (cca 3 porce):

  • cca 800 g brambor
  • 3 lžíce panenského oleje (používám řepkový)
  • 2 stroužky česneku
  • sůl dle chuti

 

Základem tohoto receptu je červená řepa, tu si tedy předem uvařte. Totéž platí i o cizrně, pokud tedy nemáte plechovkovou, kterou jsem pro tento recept využila i já. Nejlépe uděláte, když budete řepu vařit nebo péct v celku včetně slupky, aby tak neztrácela barvu. Hotovou ji pak jen oloupete a nakrájíte na menší kousky, které rozmixujete společně s cizrnou, nálevem a vejci na kaši. Poté vmíchejte sůl, koření a mouku a umíchejte mírně lepivé těstíčko. Z něj tvořte na pánvi placky a na malém množství oleje je osmahněte. Zdravěji můžete placky upéct v troubě.

Hamburgerovou housku pomažte dle chuti ricottou, přidejte řepový karbenátek, listový salát a rajče. Kombinace řepy a ricotty je moje oblíbená, je chuťově velmi jemná a osvěžující. Můžete samozřejmě libovolně kombinovat s dalšími druhy náplní a zeleniny.

Brambory uvařte vcelku (ať už ve slupce či bez ní) a poté nakrájejte na plátky o síle zhruba půl centimetru. Plátky rozložte na plech, který jste jen zlehka vytřeli olejem (s množstvím tuku to nepřehánějte, brambory omastíte tím kvalitním až budou hotové) a osolte dle chuti. Pečte v troubě vyhřáté na cca 200°C přibližně 30 – 40 minut. Hotové brambory sesypejte do misky a promíchejte s olejem, který jste ochutili prolisovaným česnekem. Brambory díky tomu nebudou suché, avšak budou omaštěné tím správným – zdravým – způsobem, aniž by se smažily.

Dětská specifika:

Cizrnu jakožto luštěninu doporučuju vzhledem k horší stravitelnosti zařadit někdy kolem 1 roku.
Ricotta je vzhledem k obsahu bílkovin vhodná od 1 roku.

červená řepacizrnahlavní jídlaluštěninyod 1 rokuod 3 letrajčata

6 komentáře - “McKvák cizrnový burger s červenou řepou a dukátky strýčka Skrblíka (od 1 roku)”

  1. Vypadá to úžasně, určitě vyzkouším, ale kde se dostanou takovéhle krásné celozrnné housky na burgery? Takové ty světlé balené mi nechutnají.

    1. Dobrý den Leni, myslím, že jsem je kupovala v Globusu, ale nenechte se zmást, celozrnné určitě nejsou. Úplně nejlepší by asi bylo udělat si domácí, nejlíp kváskové, ale na ty tu recept bohužel nemám 🙂 B.

  2. Dobry den, prosim, dala by se repa nahradit necim jinym? Napr jinou lusteninou-fazole? Repa by mi u nas bohuzel neprosla:-(

    1. Ireno, řepa nebo cizrna? Píšete jinou luštěninou, řepa luštěnina není, tak jste mě trošku zmátla. U nás třeba řepa taky nemá dvakrát velkou oblibu, a proto ji schovávám právě do takovýchto jídel – a prochází bez potíží. Pokud ji přesto zkusit nechcete, můžete vyzkoušet jinou zeleninu – třeba dýně si myslím, že by se hodila. Nemám to ale vyzkoušeno a tak mějte na zřeteli, že to bude experiment. Dejte každopádně kdyžtak vědět i pro ostatní, jak jste si poradila a jestli to vyšlo 😉 Díky, B.

  3. Dobrý den Baro, nechala sem se vámi inspirovat, ale jelikož mi malá ani tatínek nebasti cizrnu nebo řepu zvlášť (a pochybuju že dohromady by to bylo jinak) nahradila sem cizrnu směsi mletých mas (hovězího a vepřového) a do bulek sem dala rajčátka salát a skytarku( tu vaši samozřejmě 😁) ano je to úplně jiný recept ale vámi inspirovany a strašně moc dobrý .

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *