Dýňový quiche s kozím sýrem (od 1 roku)

img_5511-1

Stejně jako loni, ani letos mi nedala Lidl Challenge spát, a tak jsem na zadané téma „Halloween“ vytvořila tenhle slaný koláč s dýňovým těstem i náplní. Ať už soutěž dopadne jakkoliv, já jsem stejně vyhrála, protože zachutnal i naší malé vybíravé cácorce 🙂

  • 300g dýně hokaido
  • 160g másla
  • 3 vejce
  • 330g hladké špaldové mouky (použila jsem typ 1050 z Lidlu)
  • 3/4 lžičky soli
  • 100g měkkého kozího sýra (pokud ho nemáte rádi, můžete použít jiný měkký sýr, např. ricottu či Palouček nebo Lučinu)
  • 20g (dvě hrsti) strouhaného sýra (použila jsem Grana Padano)
  • 100ml smetany ke šlehání
  • sůl a tymián dle chuti

Dýni nakrájejte na malé kostičky (typ hokaido se nutně loupat nemusí) a dejte vařit do změknutí, což může trvat přibližně 10 minut. Po uvaření by měla být váha dýně něco okolo 250g (neboť se z ní částečně vyvaří voda), ze kterých odeberte 100g na těsto a zbylých 150g nechejte do samotné náplně koláče. Odebranou „těstvou“ část dýně pečlivě rozmixujte tyčovým mixerem, přidejte 1 vejce, veškeré rozpuštěné máslo a promíchejte v hladkou kašičku. Poté přidejte ještě sůl a mouku a zpracujte v těsto, které by mělo být krásně vláčné a nepříliš lepivé. Nechte odpočívat v lednici a pokračujte přípravou náplně.

Zbylou část dýně opět rozmixujte na hladké pyré, přidejte měkký kozí sýr (já kupuji kolečka Duc De Coeur v Lidlu) a 2 vejce. Promíchejte nebo zlehka promixujte tyčovým mixérem, dokud nebude krém hladký. Poté přidejte ještě dvě hrsti strouhaného tvrdého sýra a také 100ml smetany ke šlehání, a znovu spojte. Dle chuti dolaďte ještě troškou soli (pozor ale na sýr, který bývá poměrně slaný sám o sobě) a tymiánu (použijte čerstvý nebo klidně i sušený).

img_5553-1

Z těsta odeberte na stranu zhruba jednu třetinu. Zbylou část natlačte na dno kulaté pečící formy na tloušťku cca půl centimetru. Nezapomeňte vytáhnout i trošku do stran (alespoň 1 cm), abyste vytvořili prostor pro nalití krému. Propíchejte dno na několika místech vidličkou, aby vám z koláče mohla lépe unikat pára a těsto se vám nevzdouvalo, a nalijte připravenou směs na těsto. Dejte péct do trouby předehřáté na 180°C horkovzduch zhruba na 10 – 15 minut, dokud se vám náplň neupeče natolik, aby udržela zátěž ozdobné části těsta, kterou ještě umístíme nahoru.

Ze zbylé třetiny těsta vyválejte kruh o velikosti pečící formy a dle vlastní fantazie vyřežte obličej své  koláčové dýně. Opatrně položte na lehce předpečené těsto, v případě potřeby ještě zahlaďte dírky či nerovnosti, a dopečte koláč do zlatova (cca okolo dalších 10 minut).

Uvedené časy pečení berte jako orientační, každá trouba peče trošku jinak (a ze zkušenosti vím, že ta moje docela rychle). Taktéž je možné, že budete potřebovat o malinko více či méně mouky – dýně může být více šťavnatá nebo mouka více savá či naopak.

Dětská specifika:

V receptu je smetana, která obsahuje poměrně dost bílkovin a je dopručována dětem až od 1 roku.
Pro děti je problémové také použití sýra, který rovněž obsahuje množství bílkovin, a navíc i zpravidla velké množství soli - tudíž nedoporučuju před prvním rokem a i po něm bych na množství sýra šetřila či použila nějaký méně slaný.
I vaječný bílek obsahuje větší množství bílkovin.

dýněhlavní jídlaod 1 rokusvačiny

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *