Horkovzdušná fritéza

S nakladatelstvím Albatros jsme se dohodli, že vám textovou kapitolu o horkovzdušných fritézách z kuchařky Horkovzdušná exkluzivně uvolníme do článku na tento blog. Bude vám tak moci sloužit jednak při výběru a nákupu nové fritézy, ale i pro první zkušenosti s ní či pro zodpovězení různých otázek, které se tohoto kuchyňského pomocníka týkají. Dozvíte se, jaké druhy fritéz na našem trhu jsou, jak fungují, jak si vybrat vhodnou pro sebe, jak s ní pracovat nebo jaké koupit příslušenství.

Co je horkovzdušná fritéza

Horkovzdušná fritéza (někdy se také můžete setkat s anglickým výrazem „Air Fryer“) je moderní domácí spotřebič, který díky cirkulaci vzduchu o vysoké teplotě umožňuje přípravu jídla bez velkého množství tuku. V podstatě se jedná o malou horkovzdušnou troubu, nemusíte se tedy omezit jen na smažení, které evokuje název přístroje, ale můžete v něm zpravidla připravit vše ostatní, co byste dokázali i v troubě. Umožňuje tedy nejen smažení, ale i pečení, a díky přídavným funkcím umí mnohé přístroje také grilovat, vařit v páře či sušit potraviny. Využití horkovzdušné fritézy je tedy mnohem rozmanitější, než se na první pohled může zdát. I tohle by vás měla naučit kuchařka, kterou právě držíte v ruce. Inspirujte se v tom, jak pestře můžete s horkovzdušnou fritézou vařit.

Jak funguje horkovzdušná fritéza

Horkovzdušná fritéza funguje na principu cirkulace horkého vzduchu, který vytváří topné těleso umístěné v přístroji. Konkrétní provedení se může dle typu i značky lišit, ale zpravidla jde o topnou spirálu umístěnou v horní části přístroje, která vytápí nádobu přístroje. Vytvořené teplo, které díky cirkulaci vzduchu proudí nádobou, pak umožňuje za použití jen malého (nebo i žádného) množství tuku jídlo smažit či opékat. Mnozí výrobci pak nabízejí i varianty fritéz, které mají topná tělesa dvě – nahoře i dole, což umožňuje ještě efektivnější a rychlejší přípravu pokrmů.

Typy horkovzdušných fritéz

Dle konkrétního provedení a uspořádání přístroje můžeme rozlišovat několik základních typů fritéz:

Šuplíková horkovzdušná fritéza

Jedná se o nejčastější a mezi uživateli nejoblíbenější druh horkovzdušné fritézy. Jde o šuplík či košík různých velikostí i hloubek, který pomocí madla můžeme vytáhnout z přístroje a libovolně přemisťovat. Pokud chceme přístroj použít, šuplík jen zasuneme do otvoru přístroje, kde je umístěno topné těleso, a přístroj jednoduše zapneme. Naopak, pokud chceme nádobu vyprázdnit či umýt, jednoduše ji z přístroje vytáhneme. Jde o jednoduché a základní, avšak dostatečně funkční řešení fritézy. Tvary a velikosti šuplíků se liší v závislosti na značce, typu fritézy, konkrétním provedení a samozřejmě také dle velikosti a obsahu. Na trhu najdete jak úplně malé šuplíkové fritézy vhodné pro jednoho strávníka či na cesty, tak i daleko větší a vyšší přístroje vhodné pro početnější rodiny.

Výhodou tohoto typu je jeho naprostá jednoduchost a snadnější čištění, nádobu totiž můžete vytáhnout a dle libosti umýt, často je vhodná i do myčky nádobí. I její využití je rozmanitější, neboť v ní můžete jídlo i různě podlévat, marinovat, dusit v páře a podobně. Pokud připravujete jídlo, kterému vyhovuje otáčení či protřepávání během přípravy (typicky hranolky), v šuplíkové fritéze se to dělá velice snadno – stačí se šuplíkem zatřepat. Na druhou stranu vás nádoba limituje svým tvarem, hloubkou a velikostí. Musíte se zkrátka smířit s tím, že někdy budete pokrm připravovat ve dvou částech, někdy zase narazíte na to, že je nádoba daleko hlubší, než aktuálně potřebujete, a jídlo se tedy připravuje déle, nebo naopak bude vaše nádoba příliš nízká na to, aby se vám do ní vešly některé suroviny, či příliš malá, aby se vám do ní vešla zapékací miska. I s ohledem na tyto skutečnosti volte velikost nádoby svého přístroje tak, aby vyhovovala vašim požadavkům.

Dvířková horkovzdušná fritéza

Tento typ fritézy zpravidla funguje na obdobném principu, jako je fritéza šuplíková, ale přístup k fritovací nádobě a uspořádání přístroje se liší. Vede totiž dvířky tak, jako je tomu i u klasické či mikrovlnné trouby. Dvířka mají pant zpravidla ve spodní části, otevírají se shora pomocí madla a po otevření se objeví celý vnitřní prostor fritézy. Zpravidla obsahuje nádobku či šuplík, stejně jako fritéza šuplíková, často obsahuje i rošty, kam si můžete příslušenství vkládat v několika úrovních. Provedení je tady tedy velice podobné klasické troubě, jen ve zmenšené verzi.

Jde o méně často využívaný typ fritéz, jejichž úskalí spočívá hlavně v udržování čistoty přístroje. Jelikož vkládáte košíky, plechy či mřížky přímo do přístroje, a pokud z jídla něco odkapává či odpadává, padají tyto nečistoty přímo do těla přístroje, kde je mytí daleko složitější. Jednotlivé nádobky či plechy jsou ale obvykle vyndavací, a můžete je tak umýt pod tekoucí vodou či v myčce. Na druhou stranu je takový přístroj obvykle více variabilní, neboť se dají plechy, košíky či šuplíky umisťovat na rošty tak, jak aktuálně potřebujete. Počítejte ale s tím, že za variabilitu zaplatíte i prostorem – tento typ trouby zpravidla zabírá více místa a obsahuje i více příslušenství, které je nutno skladovat.     

Vícekomorová horkovzdušná fritéza

Jedná se o šuplíkové i dvířkové typy fritéz, které umožňují využití přístroje ve více komorách najednou. Ty jsou dle typu a uspořádání přístroje umístěny buď vedle sebe, nebo i nad sebou. Přístroj je pak podle toho buď širší, nebo vyšší. Vyšší provedení může pomoci lépe využít prostor v menší kuchyni. Ideální je, pokud má každá z komor samostatné nastavení teploty a času přípravy, což vám umožní vařit najednou suroviny s rozlišnými nároky na přípravu.

Největší výhodou těchto přístrojů je možnost připravovat více jídel najednou. To se hodí zejména tehdy, připravujete-li více typů jídel v rámci jednoho chodu, kdy je jedna část jídla například suchá a je žádané ji smažit, a druhá část jídla je spíše šťavnatá a tekutina z něj by nám znemožňovala první část smažit efektivně. Pokud si budete chtít udělat například křidýlka v barbecue omáčce s hranolky, šťáva z masa a marinády by vám brambory na hranolky spíše vařila, nežli smažila. Pokud tato jídla oddělíte do dvou komor, tomuto problému se vyhnete, a zároveň budete vařit efektivněji, protože si k hlavnímu jídlu dokážete uvařit rovnou přílohu.

Nevýhodou vícekomorových přístrojů je jejich velikost: v kuchyni zabírají více místa a při přesunu (například pokud berete fritézu i na chalupu či dovolenou) se s nimi hůře manipuluje.

Multifunkční horkovzdušná fritéza

Jak již název napovídá, multifunkční horkovzdušná fritéza v sobě může ukrývat i více funkcí než jen základní smažení. Takové přístroje často umí například grilovat, vařit v páře, sušit potraviny, a některé mají dokonce i funkci samočištění.

Další funkce horkovzdušné fritézy

Mezi další funkce, které horkovzdušné fritézy nabízí, paří například:

  • Časovač – umožní nastavit přesnou délku času, po kterou bude fritéza zapnutá, a po jejím uplynutí se vypne.
  • Nastavení teploty – umožní zvolit přesnou hodnotu stupňů, na jakou chcete pokrm připravovat. Škála bývá poměrně široká a některé fritézy začínají už na velice nízkých teplotách, což umožňuje i sušení potravin.
  • Otočný koš či míchač – některé fritézy, obvykle dvířkové typy, nabízí i možnost otočného koše, míchače či roštu. Nemusíte tedy fritézu otevírat a jídlo protřepávat, neboť přístroj to dělá za vás a pokrm se tak smaží rovnoměrněji.
  • Udržování teploty – po dokončení nastaveného programu se fritéza přepne do režimu příhřevu a drží jídlo teplé do okamžiku, dokud funkci nevypnete.
  • Prosklená dvířka – jsou drobnůstka, která potěší, neboť vám umožní pokrm sledovat, aniž byste přístroj zastavovali a vypouštěli z něj tak drahocenné teplo.
  • Wifi – s pokrokem moderních technologií se samozřejmě potkávají i domácí spotřebiče. Některé fritézy tak dnes nabízí i vlastní aplikaci, pomocí níž můžete i na dálku sledovat, co váš přístroj dělá, v jaké fázi programu je či dostat upozornění, jakmile je vaše jídlo hotové. Aplikace často obsahují i konkrétní recepty s návody na přípravu pokrmů.

Příslušenství k horkovzdušným fritézám

Jakkoliv je fritéza přístroj ve své podstatě velice jednoduchý, příslušenství k ní je na trhu poměrně hodně. Pojďme si některé základní přiblížit. Ať už se rozhodnete o pořízení kteréhokoliv ze zmíněných, nezapomeňte, že při jejich použití je však vždy potřeba dbát pokynů výrobce a používat jen takové materiály a povrchy, které jsou v návodu deklarovány jako bezpečné a možné.

Mřížka

Mřížka je naprosto základním a víceméně nutným pomocníkem při používání horkovzdušné fritézy. Umožní totiž, aby vzduch ve fritéze cirkuloval kolem vašeho jídla i zespodu, a ono se tak připravovalo rovnoměrně a z obou stran. Často sleduji, že lidé dělají při zdravém fritování základní chybu – pokládají jídlo přímo na dno nádoby přístroje, často i na pečící papír či jednorázové nádobí, čímž úplně znemožňují teplu, aby se k jídlu dostalo odspodu. Jednak je to zbytečné plýtvaní penězi i zdroji, jednak to škodí i výslednému jídlu jako takovému. Všude tam, kde chcete jídlo smažit, se použití mřížky hodí a ušetří vám čas i peníze. Jsou samozřejmě situace, kdy mřížka není potřeba (například pokud něco vaříte ve šťávě, marinádě, či různě zapékáte, například i ve formě, ale o tom níže), ale příprava s ní obvykle převažuje. Rozhodně je dobré vybrat si přístroj s vyjímatelnou mřížkou, či si případně mřížku v rámci příslušenství dokoupit.

Rozprašovač na olej

Nejde přímo o příslušenství k fritéze jako takové, ale osobně si bez něj zdravé fritování neumím představit. Pokud jsme si totiž horkovzdušku pořídili proto, abychom smažili zdravěji, a chceme se vyhnout použití nadměrného množství tuku, pak je pro nás rozstřik malého množství oleje naprosto zásadní. A to nám nejlépe umožní právě rozprašovač na olej. Nenechte se ovšem zmást, na rozstřik oleje vám nebude fungovat úplně obyčejná plastová lahvička s rozprašovačem, jakou máte nejspíš doma. Olej má totiž trošku jiné fyzikální vlastnosti než voda, a tak vám běžný rozprašovač olej na pokrm nerozptýlí buď vůbec, anebo nevhodným proudem. V obchodě si tedy kupte rozprašovač přímo určený na olej, který rozstřikuje ve velmi jemných kapkách a rovnoměrně. Díky tomu budete mít kontrolu nad použitým množstvím oleje a zároveň budou potraviny pokryté tukem rovnoměrně, což poznáte i na chuti.

Možným řešením jsou i oleje ve spreji, které koupíte už takto připravené k rozstřiku na potraviny. Jde ale o řešení méně ekonomické i méně ekologické, spreje jsou navíc často i kvalitativně horší, protože obsahují různé příměsi levnějších tuků. Je tedy stále potřeba dbát na to, aby takový olej byl ke smažení vhodný (tedy i zde tedy doporučuji zakoupit rafinovaný řepkový).

Rošty, stojany a koše

Rošty ve fritézách mohou mít různé podoby, u mnohých fritéz se dají i vyměňovat či polohovat. Jejich využití je obdobné jako u výše popsané mřížky – umožní cirkulaci vzduchu a rovnoměrné opékání pokrmu. Obdobně fungují i koše, které jsou dírkované a často dokonce i otočné, což z nich činí ideální systém pro přípravu dokonale opečených hranolek či řízků. V nabídce jsou i napařovací stojany, pod které nalijete trošku vody a napaříte si například knedlíky.

Nádoby (zapékací misky, dortové formy, muffinové formy apod.)

 U většiny fritéz je v základní výbavě nedostanete, ale často to není potřeba, jelikož jsou běžnou součástí nádobí v kuchyni. V horkovzdušné fritéze můžete používat keramické, kameninové, teflonové, plechové, silikonové či skleněné nádoby, které jsou vhodné i do klasické trouby. Limitem bývá zpravidla jen velikost, tedy to skutečnost, aby se vám nádoba do přístroje vešla. Při používání některých nádob se může stát, že fritéza nemá dost silné topné těleso, aby vybranou nádobu dostatečně prohřála, a jídlo se pak nepropéká dostatečně nebo je odspodu nedodělané, jelikož ke dnu neproudí vzduch. Řešením je používání tenčích materiálů (např. silikon či hliník), používání mřížky (která umožní lepší proudění vzduchu) a také používání nádob na nožičkách, díky nimž pak vzduch lépe proudí do spodní části nádoby.

Osobně jsem si pro použití ve fritéze velice oblíbila nádobí značky Coox, které můžete koupit u mého partnera na Mamedoma.cz. Jde o variabilní a perfektně skladné nádobí, které se dá dle potřeby složit. V nabídce jsou jak celosilikonové varianty zapékacích misek, tak i misky, které kombinují skleněné dno s nožičkami a silikonový rám. Rám je odnímatelný, a dobře se tak používá při pečení a zároveň i myje, a dno misky je díky nožičkám velice efektivně využitelné právě ve fritéze.  

Jednorázové nádobí

V rámci příslušenství můžete k fritéze koupit i různé jednorázové nádobí, jako jsou papírové či hliníkové zapékací misky a košíčky. Mezi uživateli jsou velice oblíbené, nejspíše proto, že zabraňují znečištění fritézy, avšak dle mého názoru jsou často nadužívané, neboť v nich lidé smaží i jídla, u kterých to není žádoucí. Takové nádobí totiž zabraňuje přístupu vzduchu k připravovanému jídlu, a to se tak nesmaží rovnoměrně. Jsou samozřejmě pokrmy, kde je použití nádobky žádoucí (u jídel ve šťávě, marinádě, při zapékaní, pečení a podobně), to jsou ale případy, kdy úplně stejně poslouží jakákoliv kuchyňská nádoba, zapékací miska či forma, kterou pak jednoduše umyjete. Vezmu-li v potaz, že jídlo v jednorázové misce jen připravíte a poté ji vyhodíte, osobně bych uvážila každé jedno použití takového nádobí, neboť je to nejen neekologické, ale i neekonomické. 

Silikonové podložky a pečicí papír

Opět velice nadužívané příslušenství, které není vždy používáno tak, aby to dávalo smysl. Pokud totiž do nádoby přístroje vložíte pečicí papír či silikonovou podložku, opět tak omezujete možnost cirkulace vzduchu a zabraňujete rovnoměrnému propékání. Nepoužívejte tedy pečící papír jen proto, abyste si usnadnili mytí. Nicméně se najdou i případy, kdy tyto pomůcky své opodstatnění mají – zpravidla tehdy, když by se nám jídlo po ploše přístroje roztékalo (například u hodně lepivých surovin, různých placek, tyčinek apod.). Pokud už pečící papír použít musíte, dbejte na kvalitu jeho povrchu a také na to, aby byl vhodný do vysokých teplot, kterých přístroj dosahuje. Může se totiž stát, že vlivem velkého horka na malém prostoru vám papír shoří. Jelikož v nádobě vzduch cirkuluje často opravdu vysokou rychlostí, může nastat i taková nepříjemná situace, že se papír vznese a dostane se do kontaktu s topnou spirálou, což je záležitost nejen vysoce čichově nepříjemná, ale i nebezpečná.   

Výhody horkovzdušné fritézy

Každý, kdo si horkovzdušnou fritézu oblíbí, vám jistě rád vyjmenuje její benefity a vysvětlí, proč je dobrý důvod si ji pořídit. Vždy ale záleží na úhlu pohledu, ne všichni máme stejné nároky či možnosti, nicméně pokud u vás nejde o lásku na první pohled, zkuste vzít v úvahu následující:

  • Zdravější příprava: Zatímco v klasické fritéze či v oleji na pánvi byste jídlo museli smažit v opravdu vysoké vrstvě tuku, ve fritéze ho stačí jen výrazně menší množství (některé studie uvádí až o 99,5 % méně tuku). Suroviny stačí tukem jen poprášit a díky cirkulaci vzduchu se jídlo vlastně smaží opékáním za přítomnosti onoho malého množství oleje. Díky tomu je výrazně zdravější než totéž jídlo smažené klasickým způsobem.
  • Rychlost: Zatímco klasickou troubu je zpravidla nutné předehřát, a ještě je potřeba udržovat vysokou teplotu ve velkém prostoru, horkovzdušná fritéza funguje v tomto směru daleko efektivněji, a tudíž rychleji. Je vyhřátá během velice krátké chvilky a vyplatí se ji tedy zapnout i tehdy, kdy byste na klasickou troubu nečekali (například si v ní můžete rozpéct starší pečivo, kvůli kterému byste velkou troubu nejspíš nevytápěli).
  • Úspora: S efektivitou výhřevu souvisí úspora nejen časová, ale i finanční. Záleží samozřejmě na velikosti, příkonu i konkrétním typu horkovzdušky, ale obecně je v ní příprava jídla oproti klasické troubě levnější asi o polovinu. 
  • Menší hluk i zápach: I tady opět záleží na konkrétním spotřebiči, který vlastníte, ale zpravidla jde o přístroje menší, a tedy i méně hlučné. Fritéza se navíc tolik nešpiní a díky možnosti mytí ve dřezu či myčce i lépe udržuje, netrpí tedy tolik na spáleniny, mastnotu či zápach. Ostatně – snadná údržba je taktéž zásadní benefit.
  • Všestrannost: Jak se vás budu snažit naučit i prostřednictvím receptů v této kuchařce, jde o pomocníka s opravdu rozmanitým využitím. Nemusíte se omezovat jen na smažení, můžete v něm péct, zapékat, vařit, grilovat i sušit.

Jak vybrat fritézu

Pokud jste teprve ve fázi výběru přístroje, či se s ním jen krátce seznamujete, možná oceníte pár dobře míněných rad, díky nimž nešlápnete vedle.

Druh fritézy a její vnitřní uspořádání

Základním rozhodovacím faktorem při výběru je rozhodně to, jakým způsobem je fritéza uspořádána, od čehož se pak odvíjí i nabídka na trhu. Fritézy mohou být šuplíkové či dvířkové, přičemž každá má své výhody i nevýhody (viz. kapitola Typy fritéz). Šuplíkové jsou zpravidla snadnější pro použití i údržbu, dvířkové zase bývají variabilnější.

Kvalita přístroje a použité materiály

Neodvážila bych se tvrdit, že kvalita přístroje jde bez výjimky vždy ruku v ruce s cenou, ale fakt je ten, že tomu tak často bývá. Pokud je kritériem vašeho výběru cena, nejspíše se touto otázkou zabývat nebudete, nicméně pokud je pro vás důležitá spíše trvanlivost, bezpečnost a nezávadnost použitých materiálů a speciálně povrchu nádoby přístroje, dopřejte si v tomto směru delší průzkum trhu. I co se týče povrchů je totiž nabídka velice rozmanitá a kvalitní povrch pak znamená nejen nezávadnost zdravotní, ale i mnohem snadnější údržbu, jednodušší mytí a větší nepřilnavost při smažení. Kvalitní povrch také mnohem déle vydrží a přístroj vám tak může být po hezkou řádku let dobrým společníkem, který vás nebude zlobit loupáním, připalováním a obnovováním příslušenství.   

Velikost a rozměry přístroje

U tohoto parametru vezměte v úvahu především počet porcí, které chcete ve fritéze připravovat, aby vám stačila pro potřeby celé rodiny. Uvažte, zda v ní budete chtít dělat zároveň i přílohy, zda budete chtít vařit na více dnů a také jaký prostor máte ve své kuchyni k dispozici. Jinak bude vypadat fritéza pro jednoho či dva menší jedlíky, jinak fritéza vhodná pro rodinu s více hladovými krky, a jinou určitě zvolíte na občasné vaření na chalupě. Je-li váš prostor omezený, ale zároveň chcete vařit větší množství jídla, možná pomůže, pokud zvolíte variantu více komor nad sebou, kdy je přístroj vyšší, ale zároveň užší, čímž šetří prostor na lince.

Objem přístroje se zpravidla udává v litrech a značí, kolik tekutin pojme nádoba přístroje, což samozřejmě neznamená, že se v ní takový objem potravin dá připravit v celém rozsahu. V naprosté většině případů budete používat spíše dno nádoby přístroje, nejvíce vás tedy zajímá plocha, na kterou budete moci potraviny vyskládat. Zde opět velice záleží na konkrétních požadavcích majitele, avšak pro přibližnou představu doporučím pro běžnou čtyřčlennou rodinu objem šuplíkové fritézy okolo 7 litrů, což je běžná průměrná velikost, s níž si na většinu jídel vystačíte.

Příkon přístroje

Příkon přístroje vlastně udává jeho sílu a schopnost výkonu v čase. Fritézy s větším příkonem jsou tedy rychlejší, zároveň ale mohou spotřebovávat více energie a být hlučnější. Na trhu nabízený příkon se zpravidla pohybuje mezi 1000 – 2000 W, přičemž pro běžné účely průměrné rodiny postačí výkon někde v polovině tohoto rozmezí, tedy okolo 1500 W.

Funkce přístroje

O tom, že horkovzdušná fritéza může mít mnoho funkcí a jaké to jsou, jsme si povídali již v předchozí kapitole. Při výběru si tedy zhodnoťte, které funkce jsou pro vás nezbytné a které můžete případně oželit, a uzpůsobte tomu svou volbu. Obecně je pro úplný základ dobré mít možnost nastavení teploty a času, mnozí z vás možná využijí i funkci grilu a páry. Ostatní vymoženosti jsou již takovými třešničkami na dortu.

Údržba přístroje

Snadnost údržby, mytí a čištění jsou pro výběr přístroje také důležitými parametry. Jak jsem psala výše, zvažte typ fritézy a kvalitu použitých materiálů s ohledem na to, jak budete fritézu využívat. Mnohem snáze se vám bude pracovat s přístrojem, jehož nádobu můžete kdykoliv vyndat, umýt či dát po dokončení vaření do myčky. Lépe se také používá přístroj, který se dá umýt i uvnitř, a který nemá topnou spirálu umístěnou příliš blízko fritovacího koše (neboť u tohoto typu fritézy často končí nečistoty přímo na spirále, odkud se nedají dobře umýt a mohou zapáchat). Některé přístroje nabízí i funkci samočištění, což je opět velice příjemný bonus pro snazší údržbu. 

Na co si dát při používání fritézy pozor

Když už fritézu vlastníte a začínáte s jejím používáním, možná se potkáte s některými situacemi, které vás zpočátku nenapadly. V této kapitole vám pomohu vyvarovat se některých začátečnických chyb.

Použití nevhodných materiálů

Výběr materiálu nástrojů a nádob, které ve fritéze používáme, je potřeba přizpůsobit materiálu, ze kterého je fritéza vyrobena. Pokud máte přístroj s potahovaným nepřilnavým povrchem, není vhodné používat kovové nástroje, a to nejen k míchání a otáčení jídla, ale také v podobě různých nástavců, roštů, košů či nádob. Používejte příslušenství vhodné pro tyto povrchy a vždy se řiďte pokyny výrobce.

Mimo pokynů ohledně povrchu nádoby pak také hlídejte, nakolik jsou použité materiály vhodné do vysokých teplot a na smažení obecně. Mnohé levnější materiály, nádoby či formy (obzvláště ty kupované na čínských e-shopech) nejsou ve skutečnosti vhodné nebo testované na vysoké teploty a mohou uvolňovat škodlivé látky, případně i měnit tvar. Vždy dbejte na to, aby vybraný materiál zvládal teplotu alespoň 180 °C a měl do takovýchto teplot atestaci, což je mimochodem údaj, který najdete i na obalu výrobku. Tento problém se často týká i levnějších pečicích papírů, které nejsou určené k pečení, ale jen k vyvalování a ve vysoké teplotě trouby mohou shořet. Tento údaj by měl opět být uveden na obalu výrobku.

Použití nevhodného oleje

Pokud jsme si horkovzdušku pořídili jako zdravější alternativu smažení, pak je dobré myslet také na to, aby tuk, který používáme, byl pro smažení vhodný, a jídlo tedy zdravé zůstalo. Pokud totiž použijeme tuk nevhodný, tedy takový, který má nízký kouřový bod, dojde k jeho přepalování a jídlo se stává karcinogenním, o což jistě nestojíme. To je případ i jinak velmi kvalitních panenských olejů ve skleněných lahvích, které jsou za studena velice hodnotné, ale právě kvůli nízkému bodu zakouření nejsou pro smažení vhodné. Panenský olivový olej z dovolené u moře si tedy nechte do salátu či jiné studené kuchyně a ve fritéze ho nepoužívejte, byla by to ztráta peněz i nutriční hodnoty.

Na smažení ve fritéze používejte tuk, který vysoké teploty snese a je na smažení určený, tedy rafinovaný olej. V obchodech je to ten, který najdete v průhledné plastové lahvi. Tento olej již oproti panenskému svou nutriční hodnotu ztratil, ale na druhou stranu je bezpečný ke smažení a zároveň i levnější. Mezi rafinovanými oleji si můžete vybrat celou řadu druhů, osobně doporučuji a používám výhradně řepkový.

Olej doporučuji naplnit do rozprašovače k tomuto účelu určenému, jehož rozstřik tak bude rovnoměrný a fritování nejefektivnější. Zároveň tak tuku použijete minimální množství, jídlo tedy bude zdravější.

Nevhodná úprava pokrmů či špatné použití příslušenství

Začátečníci často tápou i v tom, jakým způsobem využívat fritézu a její příslušenství tak, aby získali očekávaný výsledek. Často se zdráhají používat mřížku, ve snaze si vaření zjednodušit a naopak dokupují různé jednorázové misky či tácky, ale výsledku tím spíše škodí. Vzduch tak nemůže cirkulovat celým prostorem fritézy a jídlo se shora smaží, zatímco zespoda se spíše dusí. Mřížka lepší cirkulaci vzduchu pomůže, jídlo se opéká z obou stran a případné nežádoucí tekutiny stékají pod mřížku. Platí tedy úplně jednoduché pravidlo: pokud napodobuji smažení ve vysoké vrstvě tuku, pak používám mřížku. Pokud něco zapékám, peču či dusím, mohu to udělat buď přímo v nádobě, nebo si pomoci nějakou zapékací miskou či formou, aby jídlo vypadalo, jak má (například pokud peču koláč nebo dělám vaječnou omeletu, je forma dobrým pomocníkem, který udrží suroviny tam, kde mají být).

Zpočátku je potřeba vyladit i nastavování teploty. Pro základní představu teploty uvádím, avšak doporučení se mohou mezi různými typy i značkami fritéz velice lišit, rozdílné nastavení vyžadují i fritézy s více než jedním topným tělesem. Základní pravidlo opět zní: pokud napodobuji smažení ve vysoké vrstvě tuku, pak pracuji s vyššími teplotami na kratší dobu, ale pokud něco zapékám, propékám či přímo peču, pracuji s nižšími teplotami a delším časem, aby se teplo dostalo do středu pokrmu dříve, než se jeho povrch spálí.  

Úskalí cirkulace vzduchu

Vnitřní nádobu horkovzdušné fritézy si představte jako jeden velký, vzdušný a horký tunel. Jen pomocí proudění horkého vzduchu dokáže fritéza docílit výsledku, který od ní žádáme. Je tedy potřeba počítat s tím, že ve fritéze vzduch proudí často opravdu zběsilým tempem a může se tak stát, že lehčí suroviny nezůstanou na svém místě. V některých fritézách je například proudění tak silné, že proudy vzduchu unesou i rohlík, který pak v nádobě lítá ze strany na stranu. Pokud si budete chtít rozpéci například sýr na pečivu, opět se může stát, že po skončení programu najdete sýr úplně jinde, než kam jste ho původně položili. Lehké suroviny tedy fixujte na místě – například pomocí párátka či používáním vhodných forem. Pokud pracujete s pečícím papírem či podložkou, ujistěte se, že je správně zatížena a vhodná do vysokých teplot, aby vám neshořela nebo se vlivem cirkulace vzduchu nevznesla k topné spirále, protože to už je situace opravdu nebezpečná.

Nakonec ještě pár krátkých tipů pro začátečníky:

  • Začněte jednoduchými recepty – zpočátku si vyzkoušejte jednoduchá základní jídla a pozorujte, jak se fritéza chová a jakou dobu příprava jídla trvá. Udělejte hranolky, vyzkoušejte různé druhy masa, osmažte řízek, upečte zeleninu.
  • Používejte vhodný olej s vyšším kouřovým bodem – rafinovaný, v plastové láhvi, ideálně řepkový. Nepoužívejte panenské (extra virgin) oleje, nejsou vhodné ke smažení a ve vysoké teplotě jsou karcinogenní. Pro rovnoměrný rozstřik pořiďte rozprašovač oleje.
  • Nebraňte cirkulaci vzduchu – nedávejte potraviny na sebe, nepoužívejte pečicí papíry, jednorázové misky a obdobné příslušenství tam, kde to není potřeba. Namísto toho použijte mřížku a umožněte horkému vzduchu, aby cirkuloval kolem celého jídla.
  • Jídlo během vaření sledujte – fritéza je přístroj rychlý, a pokud ji otevřete a o část tepla přijdete, zpravidla se nic nestane. Využijte toho a v počátcích jídlo pravidelně kontrolujte, otáčejte a protřepávejte.
  • Umyjte přístroj ihned po použití – otřete jej hadříkem, vypláchněte či odmočte. Usnadní to údržbu a prodlouží životnost přístroje.

S jakou fritézou pracuji

V rámci dlouholetého partnerství a také spolupráce na této knize pracuji s fritézami značky Breville, jejichž výhradním dovozcem pro český trh je obchod Mamedoma.cz. Konkrétně vlastním fritézu Breville HALO STEAM VDF133X, která má objem 7 litrů a příkon 1700 W. Jde o fritézu šuplíkovou, o rozměrech 300 × 390 × 355 mm, je tedy rozměrem i velikostí velice praktická pro běžnou čtyřčlennou rodinu a běžnou velikost kuchyně. S váhou 7 kg je i snadno přenosná. Přístroj je digitální, snadno ovladatelný a lehce nastavitelný se širokou škálou programů. Najdete tu přednastavené programy například na hranolky, steak, kuře, rybu či zeleninu. Umožňuje volit si nejen konkrétní teplotu přípravy (od 50 °C do 200 °C, vždy po 5 °C), ale i přesný čas v minutách. Po dokončení přípravy se přístroj vypne a zvukově ohlásí, stejně jako se připomíná pípnutím vždy v polovině nastaveného programu – to proto, abyste jídlo mohli obrátit, pokud je to potřeba.

Kromě horkovzdušného smažení umí i grilovat a vařit v páře, k čemuž slouží i zabudovaná nádobka na vodu o obsahu 1,4 litru, která umožní až 90 minut nepřetržité páry. Přístroj dokonce umí páru s horkovzdušným smažením kombinovat (tzv. SteamFry), výsledkem je pak jídlo křupavé na povrchu ale šťavnaté uvnitř.

Nádoba přístroje je dostatečně hluboká na to, aby se do ní vešlo i celé kuře, a spirála je zároveň dostatečně výkonná k tomu, aby celý prostor nádoby utáhla. Šuplík se dá jednoduchým tahem z přístroje vytáhnout celý a poté umýt pod tekoucí vodou či v myčce. I mřížka přístroje se dá vytáhnout a taktéž jednoduše umýt, zároveň ale v přístroji drží na svém místě, aniž by jakkoliv poškozovala nádobu, a to díky gumovým úchytům po stranách, které do nádoby přesně zapadají. Fritéza Breville navíc nabízí i přímo funkci samočištění horkou párou, na které má přístroj vlastní program, nicméně za celou dobu přípravy na kuchařce jsem tuto funkci nepotřebovala využít, neboť se fritéza udržuje v čistotě naprosto bezproblémově i bez ní.

Za jeden z největších benefitů přístroje považuji kvalitu jeho zpracování a použitého povrchu. Opravdu nikdy se mi nestalo, že by se cokoliv připeklo, nešlo jednoduše opláchnout či maximálně krátce odmočit. Nádoba se ani po mnoha hodinách vaření nepoškozuje, neškrábe ani neloupe. Je ale potřeba zdůraznit, že ačkoliv to výrobce uvádí jako možné, nikdy nádobu neumývám v myčce – vždy jen pomocí horké vody a mycího prostředku vypláchnu či jemně umyju, více ostatně ani není třeba. Upevnění madla k míse je navíc velice chytře vedeno horní částí nádoby, což umožňuje napustit ji z větší části vodou, aniž by vám voda spoji protékala, což je u šuplíkových fritéz častým problémem.

Pokud bych mohla na fritéze něco vylepšit, pak by to nejspíše bylo lepší vyrovnání nádoby, při položení na rovný povrch je totiž nádoba kvůli velikosti madla lehce nakřivo. Uvítala bych i možnost polohování mřížky do více úrovní, díky čemuž by se dala kapacita fritézy ještě navýšit. Obecně jsem ale s fritézou velice spokojená a považuji ji za výbornou investici.

Kromě této své oblíbenkyně vlastním ještě další tři fritézy: starší kulatou Tefal Actifry s míchací metlou (jedná se o starší a dnes již překonaný typ fritéz s omezeným nastavením), Breville Halo DUAL (dvířková dvouzónová fritéza s velice variabilním nastavením a bohatým příslušenstvím) a Cosori Turbo Tower Pro (vícekomorová šuplíková fritéza, která má šuplíky do výšky nad sebou, nabízí dokonce tři topná tělesa a má velmi vysoký výkon). Pro přípravu na této kuchařce jsem si ale zvolila právě výše popsanou Breville Halo Steam, ne snad proto, že by jiné mé fritézy byly špatné, ale hlavně proto, že tato fritéza v mých očích zastupuje ideální střed a spolehlivý průnik mezi tím, jaké fritézy lidé zpravidla vlastní. O to jsem se snažila především proto, aby recepty většinově fungovaly a s touto kuchařkou mohl vařit každý bez ohledu na to, jaký konkrétní typ či značku fritézy vlastní.

článkyhorkovzduška

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *