Tapiokový pudink se skořicí a malinami (od 1 roku)

IMG_4854 (1)Jednoduchý a výborný dezert, který je navíc bezlepkový, osvěžující a dobře zasytí 🙂

Na 2 porce:

  • 40g tapiokových perliček
  • 200ml vody
  • 150ml mandlového (nebo jiného) mléka
  • 1 váleček celé skořice
  • javorový sirup či jiné sladidlo dle chuti
  • maliny dle chuti a potřeby

S přípravou tohoto dezertu začněte nejlépe den dopředu. Tapioku zalijte vlažnou vodou, přihoďte špalíček skořice a nechte do rána nasáknout, což vám pomůže k tomu, abyste ji pak nemuseli příliš dlouho vařit.

IMG_4862 (1)

Ráno z tapioky vodu slijte, zalijte mandlovým (nebo jiným) mlékem a i se skořicí na mírném plameni vařte asi 10 minut. Poté vyjměte koření a dolaďte sirupem dle své chuti. Přemístěte do mističek na pohár a servírujte s rozmixovanými malinami.

Dětská specifika:

Pokud je mi známo, tapioka by měla být vhodná i pro nejmenší děti.
Věkové zařazení od 1 roku je především kvůli malinám, které obsahují hůře stravitelná zrníčka a mohou taktéž vyvolat i alergickou reakci.
Rostlinné mléko mohou děti od té doby, kdy mohou také surovinu, z níž je vyrobeno. Pro menší děti, u kterých nemáte vyzkoušené ořechy, bych použila mléko rýžové.

bezlepkovébezmléčnémlsáníod 1 rokusvačinytapioka

4 komentáře - “Tapiokový pudink se skořicí a malinami (od 1 roku)”

  1. Krásný den Báro, vyzkoušela jsem recept, použila jsem domácí kokosové mléko, synovi a manželovi chutnalo. Ale musím se přiznat, že jsem to nepozřela, protože konzistence tapioky mi zkrátka připománala sliz. Je to moje první zkušenost s tapiokou, tak by mě zajímalo, jestli je to tak správně. Namáčela jsem přes noc, vařila druhý den odpoledne. Děkuji za názor

    1. Ano Markét, tapioka je škrob (z kořene manioku), takže má opravdu takovou škrobovitou slizkou konzistenci. U nás s tím tedy nemáme problém, ale pokud se Vám to ekluje, asi s tím nic neuděláte. Jedině zkusit velké tapioka perly, jaké se dávají např. do bubble tea, které se nechávají ve formě kuliček a tudíž tolik nerozváří. B.

  2. Narazila jsem teď na váš blog, chci zkusit tvarohové knedlíky se špaldovou moukou. Tapioka mě zaujala, protože jsem si párkrát koupila tapiokový puding v obchodě a větší mňamku jsem nejedla. Opravdu mi to moc chutná. Někde jsem četla, že je velmi prospěšná trávení a tak je to asi velmi individuální, komu to zrovna sedne. Už i také tím, že nepochází z našich končin, ale z Jižní Ameriky od starých Mayů.

    1. Miluško, přešně tak, sto lidí má sto chutí a tak je to i dobře 🙂 Pudink určitě zkuste, věřím, že vám bude chutnat, a budu se pak těšit na zprávu, jestli jsem se trefila 🙂 Díky za pochvalu, B.

Napsat komentář: Markéta Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *