Salát z červené čočky (od 1 roku)
Nedávno jsem na svém Facebooku sdílela příspěvek z našeho výletu do Mirakula v Milovicích. Chválila jsem jejich fastfoodovou nabídku, v rámci které jsme si vybrali rybu a čočkový salát. Mělo to u vás ohlas a poptávali jste i recept na čočkový salát, a tak vám jeden přináším. Je sice trošku jiný, než jsem původně zamýšlela, ale jeho sladko-kyselá chuť s rybou skvěle ladí, proto vám ho právě s ní doporučuju vyzkoušet.
Na cca 3 – 4 porce:
- 200g červené čočky
- 250g cukety (asi polovina středně velkého kusu)
- 1 větší mrkev
- 1 větší petržel
- 4 středně velká rajčata
- 2 stroužky česneku
- 1 menší cibule
- olej dle potřeby
- sůl a pepř dle chuti
Na zálivku:
- 1 lžíce šťávy z citronu (cca jedna polovina)
- 2 lžíce rýžového sirupu nebo tekutého medu
- 2 lžíce panenského oleje (doporučuji řepkový)
Čočku propláchněte a uvařte do měkka. Obvykle se červená čočka vaří velmi krátce, zhruba do deseti minut, ale řiďte se nejlépe návodem na obalu. Pokud vaříte pro dospělé nebo větší děti, kterým stravu již solíte, osolte čočku už v této fázi během vaření – sůl se lépe vstřebá a lépe tráví. Uvařenou čočku slijte od vody a nechte vychladnout.
Cibuli nakrájejte na jemno, česnek promáčkněte a nasekejte na malé kousky. V pánvi rozpalte malé množství oleje a začněte na něm smažit nejdříve cibuli, po chvilce přidejte i česnek a společně dodělejte do zlatova. Poté přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev i petržel a na malé kostky nakrájenou cuketu. Vše společně opečte do zlatavé barvy. Pokud použijete opravdu malé množství tuku, zelenina jej rychle vsákne a bude se tedy spíše více opékat než smažit – což ale nevadí, naopak, takovéto restování je rozhodně zdravější, jen trvá o chvilku déle než klasické smažení ve vrstvě tuku, proto se na tuto skutečnost připravte.
Během opékání zeleniny ještě shora křížkem nakrojte rajčata a přelijte je horkou vodou. Nechte je chvíli stát a poté vytáhněte a jednoduše oloupejte. Nakrájená a oloupaná rajčata přidejte na závěr k zelenině, už jen prohřejte. Přidejte uvařenou čočku a zalijte zálivkou, kterou vytvoříte smícháním panenského oleje, citronové štávy a sirupu (či medu).
Salát můžete podávat jak studený, tak i teplý. Já jsem doplnila ještě lososovitým pstruhem, kterého jsem upekla s citronovým pepřem v troubě (cca 15 minut).
Dětská specifika:
Báro,
dnes vyzkoušeno a je opravdu vynikající. I bez toho lososa 🙂
A co teprve s ním! 🙂 Mám radost, díky Terez 🙂 B.
Taky jsme vyzkozkoušeli bez lososa a je to mňamina! Dávám palec nahoru 🙂
Děkujíí 🙂 B.
Byla jsem k salatu trochu skepticka, hlavne k dochuceni zalivkou. Ale je to naprosto vynikajici. Losos se jeste dodelava a ja uz ted chodim salat ujidat. 😁 Tento recept se velmi povedl a budu ho delat casto.
Peťo díky moc za zprávu a pochvalu 🙂 Je to trošku “podezřelé”, já vím, ale i u nás doma to moc chutnalo. Díky, B.
červená čočka je defacto bílkovina, takže k masu moc nepatří, asi by to bylo dobrý zvážit 😉
Dobrý den, salát je z loupané červené čočky nebo obyčejné ? Děkuji, hezký den
Helčo z loupané, té, co se vaří rychle 🙂 Myslím ale, že není problém udělat jej z jakékoliv varianty. B.
Červenou čočku si k rybě dělám často, ale tento salát – hlavně s tou zálivkou!!! – je bezkonkurenční! Cuketa tomu dodala štávu (už jsem rajčata ani nepřidávala) a zálivka tomu dodala závěrečný šmrnc.
Pozn.: Toto je můj vůbec první komentář k jakémukoliv receptu, ta zálivka mě fakt moc příjemně překvapila (dělala jsem z lněného oleje, citronu a medu).
Díky, Báro, za všechny recepty – začala jsem s Vámi přednáškou, pak novou knižní kuchařkou a teď si hledám recepty dle hlavní ingredience na Vašich stránkách a konečně mě začalo vaření i bavit 😉
Evi děkuju, moc jste mě potěšila. 🙂 B.
Výborné 😋 Sice časově náročné, ale chutnalo nám. Přidala jsem ještě oregano a pro dospělé trochu chilli.
Super, to mám radost. 🙂 B.