Pomazánka z červené řepy a černé čočky (od 1 roku)

Červené řepě se asi musí přijít na chuť, což mi trvalo hodně let, zato černá čočka je moje láska na první ochutnání. V téhle pomazánce dohromady spolu tyhle dvě holky fungují naprosto skvěle a jako bonus nabízí tuhle nádhernou růžovou barvu, která se bude asi nejvíc líbit malým princeznám 🙂

Ingredience:

  • 50 g černé čočky (váženo v syrovém stavu)
  • 1 středně velká červená řepa
  • 100 g (1 kostka) Lučiny nebo žervé
  • 1 - 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce panenského oleje
  • sůl dle chuti

Čočku uvařte do změknutí podle návodu na obalu (obvykle to trvá kolem 35 minut). Řepu buď také uvařte (na sporáku v hrnci to trvá asi hodinku a půl a doporučuji vaření vcelku, aby se nevytrácela barva), nebo můžete koupit i už uvařenou a dobu si tak zkrátit. Dejte do mixéru společně s ostatními ingrediencemi a rozmixujte na hladkou kaši. Tu pak nechte před podáváním ještě vychladnout. Pak už můžete jen mazat a barvit pusinky na růžovo 🙂

Dětská specifika:

Černou čočku jakožto luštěninu doporučuji od 1 roku.
Pozor také na syrový česnek, který může citlivá bříška nadýmat.

bezlepkovéčervená řepaluštěninyod 1 rokuod 3 letpomazánkysvačiny

8 komentáře - “Pomazánka z červené řepy a černé čočky (od 1 roku)”

  1. Dobrý den, moc děkuji za další lákavý recept. Ráda a často vařím a peču dle vašich receptů. Chtěla bych se zeptat, zda je nutné tu řepu vařit. Nedala by se pomazanka pripravit ze syrove? Mam deti starsi nez 3 roky. Dekuji a preji pekny den.

    1. Leni šla, klidně ji tam můžete i najemno nastrouhat. Ona je potom více vodová, ale fungovat by to snad mělo 🙂 A moc děkuju za pochvalu! B.

    1. Leni, chuť je sice rozdílná, ale věřím, že i tak to bude dobrá pomazánka. Zkuste 🙂 B.

  2. Vynikající pomazánka! 👍 ráda zařadím do receptů pro dceru.
    Ještě prosím o radu, mohla by se zamrazit?
    Děkuji 😊

    1. Veru díky za pochvalu 🙂 Osobně bych nemrazila, myslím si, že by to po rozmrazení utrpělo konzistenčně, ale vyzkoušeno to nemám. B.

  3. Prosím čím by šla nahradit mléčná složka? Nechci ani lacto free. Dekuji popřípadě za tip.

    1. Maruško, já bych se to nebála zkusit jak to je, jen prostě bez lučiny, podle mě by černá čočka mohla jako pojivo stačit. Pokud ne, dala bych tam třeba kousek ghíčka, aby to bylo mazlavější. 🙂 B.

Napsat komentář: Verča Kysilková Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *