Pomalu tažené hovězí kostky na kořenové zelenině (od 7 měsíců)

IMG_0355 (1)Hovězí maso v kombinaci s kořenovou zeleninou, to prostě nikdy nezklame.

Na cca 5 porcí:

  • 750g hovězích kostek (jako na guláš, malým dětem bych volila spíše libovější maso než obligátní kližku)
  • 2 - 3 mrkve
  • 1 petržel
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • cca 2dl červeného vína (lze nahradit vodou, pokud vaříme pro děti)
  • 2 bobkové listy
  • pár kuliček nového koření
  • sůl a pepř dle chuti
  • olej dle potřeby

V rozpáleném oleji nejdříve zatáhneme maso, po chvíli k němu přihodíme i na kostky nakrájenou zeleninu a krátce společně orestujeme. Poté podlijeme červeným vínem nebo vodou, přidáme koření a na velmi mírném plameni (nejlépe pod bodem varu) necháme táhnout několik hodin. Zpravidla hovězí potřebuje řádově dvě hodiny, aby bylo měkké, ale můžete klidně nechat i déle, chuti to jen prospěje.

IMG_0402 (1)

Maso poté opatrně vybereme, můžeme i s částí zeleniny, a stejně tak vybereme i koření. Zbytek i se šťávou rozmixujeme, aby se omáčka zahustila, a dotáhneme solí a pepřem.

Dětská specifika:

Dětem do 1 roku vynecháme nevyzkoušená koření a sůl.
Česnek a cibule jsou pro svou horší stravitelnost a alergennost doporučovány od 1 roku. V malém množství je můžete opatrně vyzkoušet i dříve.
Pokud používám k podlévání vína, nechám ho vždy zasyčet a odpařit. Při mnohahodinovém vaření se pak zbytkového alkoholu neobávám. Každopádně tento postup používám až od dceřina pozdnějšího věku a nevolila bych ho v případě nejmenších dětí. Maso můžete stejně dobře podlít vývarem a nebo prostě jen vodou.

bezlepkovébezmléčnédo 1 rokuhlavní jídlahovězí maso

12 komentáře - “Pomalu tažené hovězí kostky na kořenové zelenině (od 7 měsíců)”

    1. Jani v podstatě s libovolnou přílohou. Od rýže, přes těstoviny až po bulgur nebo kuskus 🙂 My máme nejraději s bramborovou kaší, jako na obrázku. B.

  1. Dělala jsem dnes k obědu, ale z telecího a bez vína. Klukům očividně chutnalo, jen se po něm zaprášilo. Podávali jsme s bramborovým knedlíkem.

  2. Ahoj Baru, vařila jsem dnes, bez vína a zkusila jsem přidat malý rajský protlak a bylo to boží. Děkuji.

  3. Vynikající! S česnekem jsem trochu šetřila, ale i tak luxusní. Malému jsem oddělila porci, nám lehce sůl a pepř. Už se těším na zítřejší poledne 🙂 super inspirace, díky!

    1. Markét, do zítra se vám ještě naleží a bude to eňo-ňuňo 😉 Díky za milou pochvalu a dobrou chuť! B.

  4. Báro, další bezva recept, díky za něj! Dělala jsem včera na rodinný oběd, k hovězímu jsem přidala ještě trochu krůtího, kvůli synovi (necelé 3 r.) bez vína, omáčku jsem vůbec nemixovala, podávala jsem s rýží a opravdu výborné! Pro mě a syna zbyla akorát porce na dnešek, přidala jsem trochu hrášku, jako přílohu bulgur a taktéž mňamka 🙂 Určitě budu dělat častěji

Napsat komentář: Barbora Charvatova Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *