Pesto z medvědího česneku (od 1 roku)

Objevila jsem Ameriku! Totiž né ten kontinent, ale konečně jsem se dostala k medvědímu česneku a přišla jsem mu dost na chuť. A protože je to záležitost jen velmi krátkého období předtím, než odkvete, je třeba se jím zásobit na pozdější horší časy. Pesto je na to myslím úplně ideální.  

Na 1 menší zavařovací sklenici:

  • 120 g medvědího česneku
  • 15 g soli
  • 100 ml oleje

Listy medvědího česneku očistěte (například ponořením do vody ve dřezu nebo vaně) a pořádně propláchněte. Očistěte od případných nečistot a plevele, oklepejte od vody a v mixeru rozemelte společně s olejem a solí na hladké pesto. K této práci je potřeba dobrý mixér, který si se sekáním listů hravě poradí – hladčeji a snáze se mu pracuje, pokud k česneku rovnou přilijete olej, nasucho to dost dobře nejde. Víčko pečlivě uzavřete a skladujte v chladu.

Pokud chci pesto používat během celého roku a skladovat jej delší dobu, osvědčilo se mi použít rafinovaný olej – tedy ten v plastové lahvi. Můžete samozřejmě použít i olej panenský, který má daleko vyšší kvalitu, zároveň se ale rychle kazí. Pesto s panenským olejem tedy skladujte v lednici a spotřebujte během několika málo týdnů, protože později olej žlukne a pesto je nepoživatelné. Určitě takto nevydrží do další sezóny a je také nevhodné pro přípravu s jídly, které prochází vysokou teplotou (tedy například maso na grilovačku do něj nenakládejte, výsledek by byl zbytečně karcinogenní). Podobné je to i v případě, že do pesta přidáváte nějaké další složky, jako například ořechy, semínka či sýr. Základní pesto se solí a rafinovaným olejem však bez problémů vydrží až do další sezóny, spíše i déle, a můžete ho klidně nechat někde ve spíži nebo ve sklepě.

Pesto je na můj vkus docela slané, nicméně mám za to, že sůl zde funguje také jako konzervant, takže jsem ani v dalších dávkách na soli neubírala. Při použití se sůl ztratí v pokrmu, počítejte s tím tedy a zbytečně si jídlo nepřesolte.

Dětská specifika:

Stanovení vhodnosti pro děti je v tomto případě složitější, neboť jde o potravinu natolik minoritní, že pro ni nemám oporu v tabulkách. Nechávám tedy bez určení.
Obecně je však medvědí česnek přijímán jako lepší a stravitelnější, než česnek klasický, který se doporučuje od 1 roku. Nebála bych se tedy dítěti od 1 roku nabídnout. Samozřejmě stále platí ono ostřílené - všechno s mírou. U potravin, jejichž zařazením si nejsem jistá, to platí dvojnásob.
U malých dětí také opatrně s obsaženým množstvím soli, která zatěžuje ledviny.

do 1 rokuostatnírecepty našich babiček

8 komentáře - “Pesto z medvědího česneku (od 1 roku)”

  1. Zdravím Baruš,
    Můžu udělat podle tohoto receptu i petrželové pesto?
    Našla jsem recepty kde se přidávaly ořechy nebo parmezán, ale chci čistě jen petrželové.
    Děkuji za odpověď a hezký den Vendy.

    1. Vendy já myslím že by to neměl být problém, jen to třeba může v poměru váha vs. objem být trošku jinak, ale tak kdyžtak prostě jednoduše víc naředit olejem nebo naopak přidat víc petrželky, jinak by to mělo fungovat 🙂 B.

  2. Děkuji za recept. Dnes jsem pesto podle tohoto receptu udělala a moc se těším, až si ho dám k něčemu dobrému.

  3. Tak uděláno,moc děkuji za recept:-)
    Ohledně skladování.Máte vyzkoušeno,že vydrží ve sklepě nebo musí být v lednici?
    Děkuji :-*

    1. Lenko nemusí, jak je tam psáno, pokud jste použila rafinovaný olej, tak vám v klidu vydrží do další sezóny ve špajzu nebo tak. Pokud jste použila panenský, nechte v lednici a spotřebujte během pár týdnů. B.

  4. Delam kazdy rok, i s oriskama a parmezánem. A dam do mrazaku do fotmicek na led, kdyz zmrzne, prendam do krabicky a v zime, jako když najdu. Cast cesneku jen nasekam a dam do mrazaku, přidávám v zime do vseho možného s (nebo misto) normalniho cesneku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *