Lívanečky z červené řepy (od 1 roku)

S červenou řepou mám problém. Možná ho máte taky a možná se i vám uchoval už z dob školních jídelen, kdy se ona červená hmota bez chuti roztékala po talíři s něčím podobně bez chuti a zápachu. Nicméně nikdy se nemá říkat nikdy, a tak se na stará kolena snažím dát jí druhou šanci. Toto je druhé jídlo z řepy a musím říct, že výsledek je rozhodně 2:0 pro řepu :))

Na lívanečky (cca 15 kusů):

  • cca 150g uvařené červené řepy (je to přibližně jedna středně velká)
  • 200ml plnotučného mléka
  • 100g hladké špaldové mouky (jistě může být i klasická)

Na bylinkový tvaroh:

  • 150g vaničkového tvarohu
  • 100g zakysané smetany
  • hrstka jarní cibulky
  • hrstka nasekané pažitky nebo jiné bylinky
  • sůl dle chuti

 

Řepu nejdříve očistěte a nejlépe v celku uvařte. Záleží na její velikosti, ale může to trvat přibližně třičtvrtě hodiny. Můžete ji také upéct a při pečení si můžete pomoct tím, že ji zabalíte do alobalu. Uvařenou pak oloupejte, nakrájejte na kostky a v mixeru s přibližně polovinou mléka umixujte do hladka. Poté postupně vmíchtejte i zbylé mléko a mouku. Množství, které jsem uvedla, berte spíše jako orientační – záleží na velikosti a šťavnatosti řepy, a také savosti mouky. Výsledkem by měla být hmota nádherné růžovo-fialové barvy, která konzistencí připomíná hustější palačinkové těsto. Smažte na pánvi s nepřilnavým povrchem malé lívance (na kvalitní pánvi to jde i bez tuku).

 

pohled na těsto

Na bylinkový tvaroh smíchejte uvedené ingredience a dosolte dle chuti. Navrstvěte na lívanečky a můžete podávat.

Dětská specifika:

Řepa je vhodná pro děti od začátku přikrmování, nicméně recept přesto řadím do kategorie od 1 roku, a to především kvůli přítomnosti mléka. Pokud je ale chcete vyzkoušet i pro menší dítě, zkuste nahradit nekterým z mlék rostlinných, případně i vodou. 
Stejně tak tvaroh je vhodné zařadit až po prvním roce života. Mladším dětem dejte pouze zakysanou smetanu či bílý jogurt, které mohou od cca 8 měsíců. 

červená řepahlavní jídlaod 1 rokusvačiny

8 komentáře - “Lívanečky z červené řepy (od 1 roku)”

  1. Tak mě chutnaly moc. Dokonce jsem k nim přihodila i plátek kvalitní šunky a dip ze zakysané smetany s bylinkami. Manžel se synem bohužel tak nadšení nebyli :o( Škoda. Oli

  2. U nás je děláme s domácí rybízovo-joštovou marmeládou a tvarohem a jen se po nich zapráší 😉

  3. Udělala jsem je synovi a skoro všechny jsme mu je snědli! 🙂 Je to mňamka!

    1. Tak to mám velkou radost 🙂 No, syn už asi míň :-))) Díky za zprávu, jsem ráda že chutnají 🙂 B.

  4. Tak jsem se zrovna pustila do lívanečků. Nějak se mi nedaří. Jak dlouho se prosím smaží na pánvi? Stále mě uvnitř příjdou takové málo, ale zvenku už se chytají.
    děkuji

    1. Hančo, v tom případě snižte trošku teplotu, abyste je stihla propéct a přitom je nepálila. Hodně asi záleží i na pánvi, jak si drží teplo, takže jak dlouho se přesně dělají je podle mě irelevantní. Nedávno jsem na Youtube kanál dávala video, jak smažit palačinky, a s lívanci je to velmi podobné,tak na to zkuste mrknout, třeba najdete chybu 🙂 B.

    2. Mam to uplne stejne 🙁 ruzna konzistence testa, tri ruzne panve, 5x odzkouseno a asi mi proste neni souzeno je udelat… venku spalene, uvnitr syrove… nastesti syn ji i klasickou pecenou repu bez niceho, takze muj zpackany obed ho vetsinou nijak nemrzi 🙂

Napsat komentář: Hanka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *