Jahelník s jablky (od 7 měsíců)

Byl na menu ve vegetariánské jídelně. Jenže kromě něj také spousta jiných stejně lákavých dobrot. Nakonec moje volba padla na bulguroto, ale zařekla jsem se už v oné jídelně, že jahelník si udělám doma. Snažila jsem se zůstat věrná vegetariánské myšlence, proto je s rostlinným mlékem, bez vajec i másla. Na chuti mu to ale neubírá. Tady je, onen vytoužený JAHELNÍK.

Na cca 4 – 6 porcí:

  • 200 g jahel
  • 200 ml rostlinného mléka
  • 100 ml vody
  • 4 menší jablka (či cca 250 ml přesnídávky)
  • libovolný sirup a skořice dle chuti

Jáhly opláchneme a alespoň dvakrát spaříme horkou vodou, aby ztratily hořkost. Do omytých jahel přidáme rostlinné mléko, vodu a nahrubo nastrouhaná jablka či přesnídávku. V případě potřeby dosladíme sirupem (či klasickým cukrem) a ovoníme skořicí. Hmotu promícháme – měla by tvořit poměr zhruba 1:2 (jáhly:tekutina). Já jsem přidala i zbytek meruňkového pyré a něco zrníček z vanilkového lusku.

Směs nalijeme do zapékací misky (lépe ji trošku vymazat, skvěle se hodí například přepuštěné máslo) a pečeme přikryté na 180°C zhruba 60 minut, dokud nebudou jáhly měkké. Pak opečeme ještě několik minut dozlatova bez poklice. 

Můžeme doplnit oříšky, medem, různým ovocem. Fantazii se meze nekladou. 🙂

Dětská specifika:

Výběr rostlinného mléka uzpůsobte věku dítěte - nejmenším dětem rýžové nebo vločkové, starší děti (od 2 let) již mohou mléka ořechová či občasně i sojové. I s kravským mlékem recept funguje (lze použít od 1 roku).
Jáhly jsou vhodné pro děti od 7 měsíců, totéž platí i pro jablka.
Pro menší děti není vůbec nutné jahelník doslazovat, sladkost jablek postačí.
Pozor na možnou alergickou reakci u skořice.

hlavní jídlajablkajáhlymlsáníod 1 rokurecepty našich babičeksvačiny

13 komentáře - “Jahelník s jablky (od 7 měsíců)”

  1. Tak já už peču skoro hodinu a jáhly jsou pořád trvdé. Až teď jsem se všimla, že v jiných receptech je napřed uvaří. Změkne mi to? Čekám návštěvu…
    …ale na chuť výborné! 😉

    1. No, právě že ne. Až napotřetí, když jsem četla recept, tak jsem si toho všimla. Dělala jsem to déle a víceméně to došlo, příště bude lepší. Na chuť je to výborné a hlavně to bylo velmi jednoduché. Díky

  2. V první řadě bych moc ráda ocenila Vaše recepty, jsou vesměs rychlé jednoduché zdravé a moc moc si vždycky se synem pochutnáme. Objevila jsem stránky poměrně nedávno, ale teď už tu hledám inspiraci skoro každý den. Konečně tak nemusím vařit extra 14-ti měsíčnímu prckovi a nám dospělákům zvlášť.

    A teď k dotazu (možná hloupému, tak se předem omlouvám, ale s jáhly budu pracovat poprvé ☺) – stačí zapékací mísu zakrýt při pečení alobalem?

    1. Dobrý den Terko, moc díky za milou pochvalu, strašně krásně se to čte a moc mě to těší 🙂 S tím pečením stačí udělat jak říkáte – zakrýt alobalem. Pak můžete odkrýt a pro barvičku ještě dopéct bez. Funguje to podobně jako třeba rýže a podobně 🙂 Hezké dny, B.

  3. Dobrý den,
    mohu se prosím zeptat, kolik je to porci? A šálek je myšlen takový ten menší hrníček na lungo?
    Děkuji:)

    1. Dobrý den, já se omlouvám, tenhle recept je jeden z úplně prvních, které jsem sem nahrála, tehdy to bylo všechno vlastně jen takové zkušební a pro omezenou komunitu lidí, takže jsem si tam ty důležité věci nezapsala. 😀 Šálek bude přesně takový, jaký popisujete, o obsahu 100 ml. Počet porcí si bohužel nepamatuju, ale jsme doma tři, takže minimálně na tři by to být měly. Děkuju za podnět, hned se do něj pustím, upeču znovu a celé opravím. 😉 B.

      1. Dobrý den, děkuji za odpověď 🙂 nakonec jsem udělala dva šátky a ještě zbylo 🙂 jsme 4, z toho 2 malé děti. Takže jsme měli ještě na chuť na druhý den 😀 a bylo to výborné.

        1. Mony moc díky za zpětnou vazbu, taky už jsem to stihla udělat a vyšlo mi 4 – 6 porcí, tak snad to potvrzuje i jak to vyšlo u vás. 🙂 Moc děkuju za pochvalu. 🙂 B.

Napsat komentář: Barbora Charvatova Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *