1. 8. 2015
Hráškové noky (od 8 měsíců)
Tento recept mám už delší dobu v šuplíku a jeho autorkou je můj velký kuchařský vzor Naděnka. Ona je dělá s moukou, já jsem v experimentech s luštěninami šla ještě dál a zahustila je rovnou hraškou. Když hrách, tak pořádně :))
Na 2 menší porce:
- 200g mraženého hrášku
- 80g hrašky na zahušťování (můžete nahradit klasickou moukou)
- 1 vejce
- sůl a pepř dle chuti
Mražený hrášek přelijte vroucí vodou a nechte krátce prohřát. Poté vodu zase slijte pryč a rozmixujte s jedním vajíčkem. Vzniklou hmotu zahustěte hraškou či moukou. Dle chuti můžete ještě osolit a opepřit, hodila by se možná i troška česneku.
Pomocí lžičky tvarujte nočky, které budete házet do vroucí vody. Od vyplavání na povrch je povařte ještě asi 2 minuty.
V dospělé verzi ji můžete podávat s bryndzou (pro děti je ale dost slaná) a slaninou, dětem se zakysanou smetanou nebo lučinou (od 8 měsíců), či ricottou nebo sýrem cottage (od 1 roku). Stejně tak se nočky budou hodit třeba i jako příloha k masu.
Dětská specifika:
Hrášek (tím pádem i hraška, což je vlastně jen vychucená hrachová směs) je tabulkově vhodný pro děti od 8 měsíců. Problematickým by mohlo být pouze to, že hraška je již ochucená a i solená, takže dětem do roka bych spíš dala některý vhodný druh rostlinné mouky místo hrašky.
Děti do 1 roku by také neměly dostávat celé vejce - v tom případě použijte pouze žloutek a uberte část mouky.
Jsou výborné, vypadají náramně a rychle hotové. Udělala jsem je dceři (15 měs.) s lučinou a se šunkou.
Katko díky za zprávu i pochvalu 🙂 B.
vypadá to super, jen se zeptám, když použiji hrašku, bude stačit opravdu vařit tak krátce, když na návodu u hrašky je povařit až 20 minut? děkuji Mirka
Miri ano, mám za to, že tam je to hlavně kvůli zahušťování, aby to dokonale fungovalo, tady si myslím, že je to v pohodě dříve 🙂 B.
Dnes jsem uvařila synovi 10m (verze pouze se žloutkem, bez soli a pepře, místo hrašky mix pohankové krupice a pšeničné mouky). Syn není extra jedlík, ale po nokách se zakyskou se jen zaprášilo. Moc děkuji za úžasné recepty.
Díky moc za pochvalu, jsem ráda, že chutnalo 🙂 B.
Da se udelat z cerstveho hrasku?
Evi určitě ano, směle to v receptu nahraďte, věřím že to půjde bez problémů 🙂 B.
Dnes brouzdam na netu a hledam rychly obed pro me a naseho trileteho synka s touhou do nej propašovat aspoň trochu zeleniny… Kvuli vymetene lednici jsem misto hrašky použila jen mouku, ale i tak mě vysledek nadchl! Podávala jsem to s opecenou kruti sunkou a gervais.
Vyzkoušla jsem nočky a na zahuštění použila kukuřičnou krupici. Bohužel se mi vše ve vodě rozpadlo vznikla vodová kaše. Může to být tou krupicí?
Lucko ano, to může být tím, kukuřičná mouka má jistě o trošku jiné vlastnosti než hrachová. Pokud takto experimentujete, doporučuju vždycky vyzkoušet na jednom nočku – pokud se vám rozpadne, víte že je něco špatně a ve zbytku těsta to máte šanci zachránit. B.
Dá se zamrazit?
Katko nezkoušela jsem, ale myslím si, že by to mělo jít v pohodě. Jestli zkusíte, dejte prosím vědět i pro ostatní. Díky, B. 🙂