CIZRNOVÝ DORTÍK (od 2 let)

Recept na cizrnový koláček z mého oblíbeného blogu od Šůši mám uložený už dlouho. Když jsem se na něj konečně dostala a prohlédla recept pořádně, zjistila jsem, že není úplně mimi-friendly. Takže jsem to prostě uplácala po svém. Od Šůši jsem se ale odrazila, takže jí vélký díky za tento famózní nápad na dort bez jediného gramu mouky.

Na koláč:

  • 1,5 plechovky cizrny (vychází to přibližně na 400g, ale jestliže zbytek cizrny neupotřebíte jinak, klidně použijte obě plechovky celé)
  • 3 vejce
  • 90g medu nebo libovolného sirupu (kdo je více na sladké, přidejte)
  • 50g kakaa holandského typu 
  • půl balíčku kypřícího prášku

Na krém:

  • 1 vanička tvarohu
  • 1 kelímek ricotty
  • med nebo sirup dle chuti

Nejprve je potřeba slít cizrnu od nálevu. Ten jsem ale nevylila do umyvadla jako obvykle, nýbž jsem si ho ponechala. Zjistila jsem totiž naprosto šokující informaci – prý se tato zázračná tekutina dá vyšlehat do pěny jako bílky. A fakt že jo! Takže pokud jste taky takoví experimentátoři, udělejte si z nálevu pusinky podle tohoto návodu. Já je moc neumím, tak si netroufám vám radit jak na ně, ale už jen to, že jsem to zkusila a opravdu to fungovalo, mě naplnilo neuvěřitelným pocitem blaha :)) Co teprve ti, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí jíst vajíčka.

Ale k věci. Cizrnu rozmixujte na kaši. Když do ní rozklepnete i vejce, bude se vám mixovat určitě mnohem lépe. Pak už zbývá jen vmíchat kakao, kypřící prášek a med (nebo sirup či cukr). Moje verze je skutečně co nejvíce osekaná od cukrů, aby byla co nejzdravější, proto pokud nepotřebujete cukry hlídat a jste více na sladké, trošku přidejte, aby byla hmota přesně podle vaší chuti. Pak už zbývá jen navrstvit do formy nebo malého pekáčku (použila jsem kulatou silikonovou formu o průměru 25cm) a upéct. Na 180°C přibližně 30 minut. Dortík mi na povrchu trošku popraskal, ale stejně jsem měla v plánu jej zahalit do krému, takže mi to vůbec nevadí. Navíc popraskal tak krásně roztomile, rustikálně :))

Krém je super tečka na tomto dortíku a navíc opravdu rychlovka. Smíchejte tvaroh, ricottu a med a navrstvěte na dortík. Nechte v lednici pořádně zatuhnout. Můžete při podávání ještě polít sirupem nebo udělat ovocný přeliv.

Dětská specifika:

Dezert řadím do kategorie od 2 let především kvůli obsahu kakaa, které je tabulkově doporučováno mezi 2. - 3. rokem. Je to především alergen, ale jako každý jiný se dá s jistou opatrností zařadit i dříve.
Ostatní suroviny (cizrna, med) jsou vhodné od jednoho roku.

cizrnaluštěninymlsáníod 3 letsvačiny

20 komentáře - “CIZRNOVÝ DORTÍK (od 2 let)”

  1. Prosím Vás, nezkoušela jste to z doma vařené cizrny? Myslíte, že by to vadilo, v tom nálevu nechci…
    Jinak parádní receptík
    Díky moc

  2. Nalakala jste me na pusinky z nalevu z cizrny, ale nefunguje mi odkaz, neplanujete dat sem popis, kdy se povedly….😁

    1. Verčo já je nedělám, my je moc nemusíme. Ale našla bych si normálně recept na klasické a ten bílek prostě a jednoduše nahradila. Myslím, že to obecně recept ani moc nepotřebuje – našlehejte co budete mít, doslaďte dle chuti a pečte (a doufejte, že vám nespadnou, ale to už je prostě vyšší dívčí i u těch klasických) :-))

  3. Nevím, co jsem udělala špatně, ale po 45 minutách pečení bylo těsto tekutý. Holt to skončilo v koši, tak snad se podaří příště.

    1. Marcel, to mě mrzí. Tenhle dortík mám mnohokrát vyzkoušení a nikdy se mi toto nestalo, možná troubou? Nevím. Snad se příště podaří lépe 🙂 B.

      1. Dobrý den, mám stejný problém, těsto je mazlavý, jakoby neupečený. Taky nevím, kde jsem udělala chybu. Nestačil by ušlehat jen jeden ten nálev? Dva se mi zdály dost, bylo to dost řídké. Děkuji

        1. Dobrý den Petro, a kde jste přišla na to, že byste měla dávat 2x ušlehaný nálev? Já to v popisu receptu nikde nevidím. Právě to pak samozřejmě může být onen kámen úrazu. B.

          1. Dobry den, v knize Mama v kuchyni mate napsano, ze se ma uslehany nalev pridat do testa. Naslehala jsem take oba nalevy, protoze tam neni mnozstvi vubec urcene. Ale bylo to do velke formy a jeste uplne po okraj. A neupeklo se to. Takze se tam nalev nema davat vubec?

          2. Dobrý deň, máte to tak uvedené v recepte v knihe. Možno by to chcelo trošku zmierniť arogantný tón, ja, ani x ďalších žien, sme si to nevymysleli. Môj pokus takisto skončil v koši.

          3. Viki, nevím, kde vidíte arogantní tón. Komentujete na webu, koukám na web, nevidím to, tak říkám, že to je možná důvod. Nic víc a nic míň, žádné arogance jsem si teda nevšimla. Může tam samozřejmě být chyba, no v kuchařce z roku 2017 to těžko už opravím, ač mě to samozřejmě mrzí, pokud se něco nepovedlo, ale proti té aroganci bych se opravdu ráda ohradila. Denně tady a na sítích napíšu stovky komentářů, rad a odpovědí, a opravdu nemám kapacitu pamatovat si každou složku a surovinu v každém receptu, stejně jako mi někdy hlava nebere, na co všechno musím odpovídat, tak mi promiňte, pokud jsem v tom někdy stručná a možná i trochu nepříjemná, ale já mám taky jen jedny ruce, jednu hlavu a jeden život. Toto ovšem nebyl tento případ a odpověděla jsem naprosto v poklidu a věcně.

    2. Dobrý den, také mám těsto po upečení řidké🤔🤨tak nevím kde jsem udělala chybu

  4. Včera proběhl opravný pokus. Měla jsem co dělat, abych se o něj podělila, protože dopadl naprosto skvostně. Velká dobrota.

    1. Katko nebude, ta ve slaném nálevu je slaná jen zlehka, už jsem to z ní také dělala. A jinak se pro příště poohlédněte po Bonduelle Vapeur, je dělaná v páře a téměř bez nálevu 🙂 B.

  5. Taky jsem pekla podle kucharky, taky se mi neupeklo… skoda surovin, kdybych se byvala na blog koukla jako prvni, tak by to dopadlo dobre 🙁 pouceni pro pristi experimenty 😀 proste dvakrat mer…

  6. Ach, jo…taky jsem delala podle receptu z knihy… kdyz mi to prislo hrozne ridke, sla jsem se podivat na web, zda je to tak v poradku a dosla na to, ze ne, ze v knize je chyba. Zkusila jsem to “zachranit” pridanim mouky, coz bylo jedine, co jsem asi v tu chvili mohla delat… kolac se dopekl, ale ma konzistenci bramboroveho knedliku 🙁
    Na autorku se samozrejme zlobit nejde, proste se ten recept casem vylepsil, a je logicke, ze jen tady na webu. Ale asi bych uvitala nejakou sekci “chyby v kucharce” jak tady na blogu, tak na fb Mamavkuchyni nebo Varime malym detem. To by se mi libilo. Moc dekuji.

    1. Alenko, to je mi líto. Víte ještě o nějaké chybě z kuchařky? Já asi jen o této a pak o jedné v Loudavce, ale to jde úplně mimo blog. Budu ráda, když mi případně napíšete, co vám ještě nesedí, protože kvůli jednomu receptu ten článek psát nebudu, stejně by to nikdo nečetl, ale pokud je toho více, můžu se pokusit s tím samozřejmě udělat co půjde. Díky, B.

Napsat komentář: Barbora Charvatova Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *