Žitné celozrnné perníčky – adventní kalendář

img_7738-1Recept na perníčky v mnohých rodinách koluje a předává se z generace na generaci. V té mojí se bohužel nic podobného nedochovalo, a tak každý rok pátrám po receptech a zkouším něco nového, nikdy to ale není ono, a tak i letos jsem se rozhodla pro něco dalšího. Věděla jsem jen, že chci zdravější verzi, a byla jsem tedy rozhodnutá pro žitnou mouku. Když jsem ji vzala do ruky, na pytlíčku jsem narazila na recept. Trošku jsem ho ještě ozdravila a.. a už nikdy nebudu dělat jiný! Perníčky jsou vynikající a už od začátku krásně měkké 🙂

  • 430g celozrnné žitné mouky
  • 2 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 160g krystalového cukru
  • 120g másla
  • půl lžíce perníkového koření
  • půl balíčku prášku do pečiva

Vejce prošlehejte s rozpuštěným máslem, medem a cukrem, přidejte kypřící prášek, koření a po částech zapracujte také mouku. Hotové těsto přikryjte mikrotenovou fólií a nechte jeden den odpočívat v lednici, aby se koření v těstě uvolenilo a rozleželo.

Druhý den teplem ruky zpracujte, vyválejte na plát silný přibližně 3mm a vykrajujte tvary. S těstem se dobře pracuje, nelepí a nepraská. Krásně si s ním poradila i moje tříletá dcera.

img_7670

Budete-li chtít, aby měly perníčky pěknou barvu a lesk, potřete je před pečením rozšlehaným vajíčkem (já jsem vynechala). Pečte v troubě předehřáté na 180°C přiblině 5 – 10 minut, raději celý proces hlídejte. Jakmile začnou perníčky zlátnout, z trouby je vytáhněte, abyste je nevysušili.

Perníčky jsou po upečení měkké, poté na chvilku lehce ztvrdnou, ale za pár hodin jsou opět měkké a takto i vydrží. Pokud si budete chtít jejich měkkost pojistit, skladujte je v dóze s kouskem jablka.

img_7758-1

Počet perníčků z této dávky neumím přesně stanovit, dělala jsem totiž tento adventní kalendář, ve kterém jsou hvězdičky různě veliké, a k němu mi ze zbytku vyšly ještě dva talíře klasických, které si malá sama ozdobila (podle čehož to také vypadá :))). Na pár plechů to ale určitě bude 🙂

img_7692

Adventní kalendář

Vykrajovátky ve tvaru různě velkých hvězdiček jsem tvořila perníčky, kterým jsem vždy na dvou stranách brčkem propichovala dírky, aby se daly pověsit na provázek.

Zdobila jsem bílkovou polevou:

  • 1 bílek
  • 150 - 200g prosátého moučkového cukru
  • 1 lžička citronové šťávy

Šlehejte metličkou ručně, dokud nebude kašička natolik hustá, že když uděláte na linku párátkem tečku, zůstane držet tvar. Bude to chtít tak deset minut těžké ruční práce 🙂

img_7711-1

Hotové perníčky se zaschlou polevou jsem navázala na stuhu a pověsila. Každý den si Karolínka může jeden perníček vyvléknout a až do Ježíška si bude pochutnávat 🙂

Recept jsem vytvořila pro kampaň #Santaclara, kterou Lidl Česká republika o letošních svátcích oslovuje svět s myšlenkou, že za tou pravou pohodou Vánoc není žádný nabubřelý břichatý Santa, nýbrž my – „obyčejné“ ŽENY A MÁMY – které pečeme cukroví, vyváříme laskominy, zdobíme rodinná hnízda a utahané po nocích balíme dárky. Žádná sebekrásnější dokonalost výzdoby vašeho bytu či přepychová tabule není ale zdaleka tak důležitá, jako Vy sama. Vy a Vaše rodina, pro kterou toto vše děláte. Myslete tedy také sama na sebe, odhoďte stres a starosti, nechte se inspirovat našimi tipy (věřím že i tento mezi ně bude patřit) a přepněte na POHODU. O té by totiž Vánoce měly být 😉 

Dětská specifika:

Osobně nejsem zastáncem toho, aby vyloženě cíleně mlsaly děti do 1 roku, které ještě nemají ustálený jídelníček, teprve se učí stravovat a "ochutnávají".
Pokud odhlédnu od cukru a medu, není na perníčcích surovinově snad nic nevhodného i pro mladší děti.
U menších dětí bych raději zvolila mouku, která není celozrnná, nebo ji namíchala s bílou.

cukrovído 1 rokumlsáníod 1 rokurecepty našich babičeksušenkysvačinyvánoce

12 komentáře - “Žitné celozrnné perníčky – adventní kalendář”

  1. Těsto už odpočívá v lednici. A je výýýborné. I když naše 5měsíční ještě neochutná, rodiče jí o tom určitě povypráví :))) děkujem za recept, krásné Vánočky!

    1. Zuzko díky za zprávu a přání, i vám krásné svátky (včetně budoucího ochutnávače) 🙂

    1. Verčo hladkou, ale její množství bude asi trošku jiné, žitná mouka úplně jinak saje. Takže přisypávat po částech. Zároveň si myslím, že žitná mouka právě pomáhá tomu, že jsou perníčky krásně vlhké a vláčné, takže i o to si myslím částečně přijdete 🙂 B.

  2. Inspirovali jsme se receptem jen jsme dali vetsi podil medu a mensi podil cukru a pernicky jsou vyborne … aspon kontrolou rocni dcerky a moji prosly 😉 těsto nám vyšlo na 5 plechů 🙂

  3. Kromě klasických medových perníčků jsem pekla i tyto celozrnné žitné a musím opravdu pochválit recept! Jsou vynikající. Měkké a dobré. Nejvíc chutnaly synovi (1,5roku) 🙂 Ale nesměl je mít nazdobené 🙂

    1. Má recht, tento názor s ním sdílím, já taky nemusím tu polevu. Díky za zprávu a vyzkoušení, mám radost, že se povedly 🙂

  4. Já letos dělala Dýňovo-medové perníčky.
    Také každý rok hledám recept na perníčky, který bych jednou předala dcerám, letos (vlastně již v loni😊) jsem na internetu narazila na perníčky z dýně.
    V receptu mají špaldu, já měla doma celozrnou a i z té byly výborné.
    Dala jsem je i dceři do školy 1.třída, měli vánoční dílničky a musím se pochlubit, moje perníčky u všech dětí vyhrály nad jinýma.
    Druhé dceři do školky a i tam chutnaly.

    Už jsem si jistá, že jsem si našla náš rodinný recept, samozřejmě jsem si ten internetový upravila podle svých možností a chutí a určitě ho budu ještě léta upravovat, ale základ by byl 😂

    Ještě perličku:
    Z dýně jsem udělala těsto, příkrm pro svého 6.m syna a ještě dost zbylo, to šlo na kostičky do mrazáku, abych mohla přidat do příkrmu. Příště udělám polévku.

  5. Zdravím, i když nejsou Vánoce, váš recept mě nalákal a tak jsem perníčky pekla na oslavu narozenin. Místo klasického cukru jsem použila kokosový cukr (pro jeho nižší glykemický index – 120g mi stačilo) a místo živočišného másla či běžně dostupných rostlinných náhražek (které mi nepřijdou kvalitní ani zdraví prospěšné) jsem použila kokosový olej. Perníčky se podařily, krásně voní a jsou moc dobré. Děkuji za recept a souhlasím, už nikdy žádné jiné ♥

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *