Zapečené těstoviny s květákem a tuňákem (od 1 roku)

Tenhle recept je mou první vlaštovkou v rámci kampaně #MalýSvátek. Malý svátek je jeden den v týdnu, který si užijete společně s rodinou, dáte si nějaké jednoduché a přitom lahodné jídlo a vychutnáte si ho u jednoho stolu. Když se řekne dobré a rychlé jídlo, je dost možné, že mezi prvními vás napadnou těstoviny. A to je naprosto správně – s Malým svátkem totiž přichází oblíbená značka Panzani, díky které se teď můžete těšit na velkou vlnu těstovinových receptů u mě na blogu.

Na cca 4 porce:

  • 250 g těstovin (použila jsem Panzani torti)
  • 1/2 hlávky květáku
  • 160 g (větší plechovka) tuňáka ve vlastní šťávě
  • 100 g tvrdého sýru (použila jsem goudu)
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • muškátový oříšek
  • sůl dle chuti

Těstoviny uvařte podle návodu na obalu (já jsem zvolila tyto malé vrtulky torti, které se vaří 7 – 8 minut). Vařit zároveň dejte i květák, a pokud si s odhadováním času troufáte a nemáte problém pak uvařený květák z hrnce vybírat, můžete udělat i oboje v jednom zároveň, neboť doba vaření obojího je přibližně stejná. Uvařené těstoviny slijte a propláchněte studenou vodou. Květák vyberte a společně se smetanou rozmixujte na hladké pyré. Osolte a ochuťte ho muškátovým oříškem dle chuti (počítejte ale s tím, že budete přidávat ještě i slaný sýr a tuňáka, proto to s množstvím soli nepřežeňte).

Nalijte pyré do těstovin, přisypejte i nahrubo nastrouhaný sýr a tuňáka (přebytečnou vodu z plechovky slijte) a dobře promíchejte. V případě potřeby můžete ještě dosolit.

Dejte do vymazané zapékací formy a pečte na 180°C do zlatova – v mojí troubě to trvá přibližně půl hodinky.

Dětská specifika:

Smetana se pro vyšší obsah projímavých tuků a možné zatížení ledvin doporučuje od 1 roku.
Obdobně to platí i pro vysokoprocentní a poměrně slaný sýr.
Ačkoliv není konzerva typický příklad zdravé výživy, v případě ryb jde o velkou výjimku, neboť jsou ryby nenahraditelné svým obsahem mastných kyselin. Doporučuji od 1 roku.
Pozor na muškátový oříšek - ve velkém množství má halucinogenní účinky (v malé míře k okořenění je bezpečný).

hlavní jídlakvětákod 1 rokuod 3 let

3 komentáře - “Zapečené těstoviny s květákem a tuňákem (od 1 roku)”

  1. Baru, opět Vám děkuji za jednoduchý a báječný recept, dokonce i manžel jidlo vychvaloval:)…Jste mojí každodenní inspirací. Nevím, co bych si bez Vás počala:)….děkuji, děkuji:)).

  2. Milá Báro, opět perfektní recept! Od narození syna vaříme krom „našich stálic“ většinou podle Vás a všichni jsou velmi spokojeni a jídla od vás jsou už také stálice;)! Papírovou kuchařku mám nejčastěji po ruce a ráda bych se zeptala, zda neplánujete vydat druhý díl s dalšími recepty zde na blogu? Myslím, že by to už na druhý díl bylo;) A papír je prostě papír! Děkuji a i kdybyste neplánovala, budu se snažit sledovat zde! Pěkný začátek jara! 😉

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *