Výlet mezi Bylinky

Petr Huška, ředitel společnosti Bylinky

Petr Huška, ředitel společnosti Bylinky.cz

Když mě ze společnosti Albert oslovili s tím, zda-li si s nimi nechci udělat výlet na jižní Moravu do míst, kde jejich hlavní dodavatel pěstuje své bylinky, okamžitě jsem nadšeně souhlasila. Představila jsem si totiž ty nádherné a voňavé zelené lány a toužila je naživo vidět. A ve svých představách jsem se nespletla ani v nejmenším.

Velmi mile mě překvapilo, jak je celý proces pěstování ekologický i ekonomický zároveň, dotažený do všech detailů. Říká se, že zelená je blahodárná barva a působí dobrou náladu, a zde to opravdu musím potvrdit, protože tolik úžasných lidí na jednom místě jsem ještě nepotkala. A teď nemyslím jen usměvavé a ochotné zaměstnance, ale i všechny přítomné novináře a také milá děvčata z Alberta, s nimiž jsme si toho spoustu pověděly už cestou, a ta nám díky tomu krásně utekla.

Dlouhé lány bylin ve skleníku

Jelikož jsem na akci byla především jako kuchař, prohlídky veškerých prostor jsem se zúčastnit nemohla, neboť jsem čas potřebovala využít k přípravě jídel, abych mohla vyhládlé členy výpravy po návratu nasytit. Trošku mě to sice mrzí, ale vaření je můj život a navíc jsem měla ještě dost času na cestě zpátky, abych dámy vyzpovídala a nějaké ty perličky od nich přecejen získala.

Co mi na pěstování přijde nejzajímavější a nejzásadnější zároveň, je to, že bylinky se zde pěstují zcela přirozeně, bez jakýchkoliv chemických postřiků. Při likvidaci škůdců se používají přirození predátoři, například vosičky, které jsou kontrolovaně vypouštěny do speciálních pásů, kde požírají mšice a další škůdce. Stejně tak i voda je čerpána v koloběhu a využívá se také sousední bioplynové stanice. K pěstování slouží jak skleníky, ve kterých se pěstují bylinky v květináčích, tak i pole, ze kterých se bylinky sklízí stříháním a balením do plastikových vaniček pro jednorázovou spotřebu. Nabídka je celoroční, od jara do pozdního podzimu je produkce česká, v zimních měsících se pokrývá bylinkami z farem v zahraničí, které jsou ale také ve vlastnictví této rodinné firmy. Více informací najdete na Bylinky.cz.

Ruční práce je i v modernizovaném skleníku k nezaplacení

Ruční práce je i v modernizovaném skleníku k nezaplacení.

Úžasné prostředí, úžasná myšlenka, úžasní lidé. Budu na toto setkání ještě dlouho vzpomínat a děkuji za něj všem zúčastněným 🙂

Více článků na téma našeho výletu si můžete přečíst zde:

Jo a vy chcete od foodblogu JÍDLO jo? Dobrá, představuji vám tedy toto SPECIÁLNÍ BYLINKOVÉ MENU,  které jsem pro tuto příležitost připravila, a které si přítomní moc chválili.

Bylinkové menubylinky_menu_kolaz

Předkrm: Rillettes na křupavé bagetce se smaženým tymiánem (recept ZDE)

Polévka: Hrášková krémová s mátou a bylinkovými krutony (recept ZDE)

Hlavní jídlo: Těstoviny s cuketovou omáčkou, prosciuttem a pestem z medvědího česneku (recept na těstoviny s omáčkou ZDE; recept na medvědí pesto ZDE)

Dezert: Tvarohový koláč s bílou čokoládou a meduňkovo-jahodovým přelivem (recept ZDE)

Nápoj: Okurkové lassi  s koriandrem (recept ZDE); limonáda s jahodami a bazalkou (recept ZDE); meduňková limonáda

Vše si podle tohoto menu můžete uvařit i doma, recepty jsou uvedeny v odkazech u menu. Dobrou chuť! Závěrem ještě pár fotek přímo z vaření 🙂

 

IMG_5419

Máma v bylinkové kuchyni.

IMG_5432

Během vaření se povídalo 🙂

IMG_5421

Zvídavá ochutnávka nápojů.

IMG_5426

Polévka

IMG_5442

Hlavní jídlo.

články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *