Vosí hnízda ve zdravější verzi (od 2 – 3 let)

Vosí hnízda neboli úly jsou naše nejoblíbenější vánoční cukroví. Když jsem se ptala, jaký recept byste na Vánoce nejvíce uvítaly, nejvíce z vás si přálo právě je. Je tedy evidentní, že ve vášni pro vosí hnízda nelítám rozhodně sama. Letos jsem se tedy zkusila zbavit těžkého krému, strouhaných piškotů a žloutků, a vymyslela pro vás recept na jejich zdravější a neméně dobrou verzi 🙂

Na cca 20 kousků:

  • 50 g vlašských ořechů
  • 50 g slunečnicových semínek
  • 150 g datlové pasty
  • 100 g mandlového másla (neslazeného)
  • sušené mléko nebo moučkový cukr na vysypání formiček

Na náplň:

  • 100 ml mléka
  • 30 g kokosového cukru
  • 40 g přepuštěného másla (ghí)

Ořechy a semínka najemno umelte a smíchejte s měkkou datlovou pastou a ořechovým máslem. Datlová pasta je hmota z rozmělněných datlí, kterou koupíte v podobě kostičky ve zdravé výživě. Pokud se vám ji sehnat nepodaří, postačí umlít datle, které jste předtím nechali nějakou dobu máčet. Chce to ale trošku trpělivosti a hlavně výkonný mixér (a jelikož ani jedno nemám, jsem ráda za pastu kupovanou).

Hmotu pořádně prohnětejte rukama a vytvořte kompaktní těsto. Pokud by vám nedrželo tvar, je možné, že je vaše pasta sušší nebo ořechy více sají, přidejte tedy malé množství vody a znovu hnětejte.

Hotové těsto můžete ihned začít tlačit do formiček. Ty se často vysypávají cukrem, aby se hmota z formičky lépe dostala. A protože já jsem chtěla recept opravdu zcela bez bílého cukru, zvolila jsem pro tyto účely stejně funkční sušené mléko. Ze hmoty uválejte malou kuličku, tu obalte v sušeném mléce a natlačte do formičky. Nejlepší je, když k tomuto účelu využijete opačný konec vařečky, kterým vytvoříte krásný důlek a těsto z formičky dostanete, aniž by se vám lepilo na ruce.

Hotové úly nechejte řádně vyschnout, aby se lépe plnily. Klidně je můžete nechat i několik dní, nic se jim nestane.

Pro náplň ohřejte mléko a nasypte do něj kokosový cukr. Na velmi mírném plameni za občasného promíchání vařte cca 15 minut. Poté odstavte a do teplé hmoty vmíchejte ghíčko, dokud se zcela nerozpustí. Dobře promíchejte a nechte ztuhnout v lednici. Výsledného krému by mělo být něco kolem 100ml a měl by vystačit přesně na 20 úlků. Jeho chuť je krásně karamelová a úžasně dobrá, velmi podobná karamelovému salku (což dělá právě kokosový cukr, určitě ho tedy nevynechejte).

Vyschlé úly plňte vychladlým krémem (doporučuji přes zdobící sáček) a uzavřete piškotem. Přiznávám se, že v původním plánu bylo dotáhnout recept k dokonalosti v podobě domácího piškotu, ovšem v časovém presu jsem to vzdala. Pokud stíháte a máte chuť, určitě si pro úlky domácí piškot upečte.

Pokud se vám nechce vyrábět krém, můžete úly zkusit naplnit třeba ořechovým máslem. Budete mít ořechové kombo 🙂

Dětská specifika:

Ořechy a semínka jsou pro svou horší stravitelnost a náchylnost k plísním a žluknutí doporučovány pro děti od 2 - 3 let, proto také celkové zařazení receptu do stejné věkové kategorie.

bezlepkovébezmléčnécukrovímlsáníod 3 letvánoce

24 komentáře - “Vosí hnízda ve zdravější verzi (od 2 – 3 let)”

    1. Udělejte Lucko klasický žloutkový krém (žloutky, máslo a cukr), takových receptů najdete na netu hromady. Já jsem chtěla právě proto zkusit něco alternativnějšího 🙂 B.

    1. Peťo snad ano, ale vyzkoušeno to nemám, budete to muset risknout 😉 Dejte vědět jak se podařilo 🙂 Díky, B.

  1. Ten krem je vyborny!Pouzivala jsem k plneni kavoveho cukrovi pro dospele.S mlekem jsem ohrala lzicku dobre kavy a pred pridanim kokosoveho cukru precedila.Dobrota,dekuji:)Vydrzi krem v chladu pres Vanoce?Tedy namazany v cukovi.

    1. Terko díky za pochvalu a super nápad na obměnu 🙂 Vyvinula jsem krém teprve letos, takže nemůžu soudit ještě, ale mám ho v lednici už tak 14 dní a v pohodě 😉 B.

  2. Výborný recept, těsto skvělý krásně šlo z formičky a je moc dobré, akorát bojuji s krémem, ten se mi srazil, nevím kde nastala chyba, ghí dáváte studené z lednice? Zhoustne to ještě před chlazenim? Děkuji

    1. Gabčo nevím, možná moc prudké vaření nebo málo míchání? Promixla bych to nebo prošlehala, jestli se to trošku nevyhladí. Jinak ale myslím, že pokud tam nemáte obří hroudy, tak je to do toho úlu asi celkem jedno a určitě bych to použila 😉 Jo, a zhoustne. B.

  3. Úlky jsme vyzkoušeli a jsou moc mňam :-), dokonce byli rovnocennými konkurenty k úlkům klasickým. Datlovou pastu jsme nesehnali, tak jsme umixovali datle s vodou, akorát té vody jsme tam dali více, takže těsto bylo hodně mazlavé, tak jsme ho museli namletými oříšky zahustit. Nicméně výsledek stál za to. Díky za skvělý recept.

  4. TOHLE NENÍ BEZLEPKOVÉ CUKROVÍ!

    dáváte pod vosí hnízdo piškoty a ty jsou z pšeničné mouky.

  5. Perfektní! Manžel nakupoval už balíčky piškotů a těšil se na vosí hnízda. Oznámila jsem, že budu zkoušet zdravější a nevypadal vůbec nadšeně… Tedy jen do té doby, než ochutnal 🙂 jsou výborné

    1. Uf, když projde i u tatínků, vždycky se mi uleví. :-))) Díky za pochvalu a pozdravujte manžela. 🙂 B.

    1. Mony, řešili jsme to už i ve skupině, já popravdě vůbec nechápu, jak se to stane, ale shodly jsme se s maminkami, že je to asi špatnou kvalitou másla (a to teda můžu i osobně z jiných receptů potvrdit, letos je to v obchodech fakt hrůza, nepovedlo se mi více věcí, které mám jinak mnohokrát osvědčené a vždy to padlo na másla). Mrzí mě to, B.

      1. Baru tak jsem to nakonec vyšlehala. Přidala máslo a vyšlehala s tekutinou, zašlehala se do másla, sice né všechna, ale většina ano. A chuť zůstala luxusní. A byli výborné 🙂
        Děkuji. 🙂

  6. Dobrý den, děkuji za skvělý recept :). Slunečnicové semínka sice doma nebyly (nepočítám-li ty co klíčí v sadbovači), datlová pasta taky ne – tu jsem nahradila medem a než jsem těsto začala dělat, tak jsem zapomněla na mandlové máslo a dala jsem normální🤦🏻‍♀️. Obalovala jsem v sušeném kokosovém mléku. Část těsta se vůbec nedostala do formiček protože byla snězena :). Recept přepíšu ke svým oblíbeným vánočním receptům a příště budu pamatovat na to mandlové máslo, protože to už bude naprostý kuxus :). Mějte krásné Velikonoce 🙂

    1. Evi, no vidíte, tak jste si z toho vytvořila vlastně svůj vlastní nový oblíbený recept. Ráda jsem byla inspirací. Díky, B.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *