Višňový trifle (od 1 roku)

Trifle je britský dezert sestávající z piškotů, ovoce a krému z hektolitru šlehačky, který se zpravidla dělá do velké nádoby a pak servíruje na jednotlivé porce na talíři. Dlouho jsem si ho přála zkusit a když mě z Kitlu oslovili, zda bych pro ně z rukávu nevytáhla nějaký valentýnský recept s višňovým sirupem, hned se mi rozsvítily oči a vzpomněla jsem si na tenhle sexy dezert. Tímhle hříchem podle mě uděláte radost jak manželovi k romantické večeři, tak i vašim malým požitkářům, kteří aspoň nemusí přijít zkrátka, protože pro vás mám alko i nealko verzi, kterou jsem navíc v rámci možností ještě i trošku odlehčila 🙂

Na cca 4 porce:

  • 3 žloutky
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 malé lžičky rýžové mouky
  • 20 + 20 g krupicového cukru
  • 375 g (1 velký kelímek) zakysané smetany
  • 350 g višní (mražené nechte povolit a vykapat)
  • 1 vanilkový lusk
  • cca 200 g piškotů
  • višňový sirup Kitl dle potřeby
  • na dospělou verzi Griotku nebo Sherry dle chuti

Začněte přípravou krému se žloutky (jde vlastně o pravý pudink), který vyžaduje trošku více péče a chvíli chladnutí. V misce smíchejte žloutky, cukr (20 g) a mouku v kompaktní hmotu. V hrnci se silným dnem (nebo i mlékovaru) rozehřejte šlehačku, a to až pod bod varu. Pak stáhněte plamen na minimum, aby se šlehačka nevařila, přidejte semínka z poloviny vanilkového lusku a pomocí metličky postupně zašlehejte žloutkovou směs. Hmotu přidávejte pomalu a stále energicky míchejte, aby se vám udělal hladký pudink. Smetana nesmí být vroucí, jinak by se žloutky srazily! Hotový pudink přetáhněte fólií a dejte na chvíli do chladu.

Mezitím vyskládejte pohárové sklenice piškoty (můžete si udělat i tyto piškoty domácí), pocákejte je višňovým sirupem (v dospělé verzi si sirup nařeďte dle vlastní preference griotkou či sherry) a poté přidejte vrstvu vychladlého pudinku. Poté přidejte višně a další vrstvu pokapaných piškotů.

Poslední vrstvu tvoří krém ze zakysané smetany, zrníček z druhé poloviny vanilkového lusku a také zbylých 20 g cukru. Tento krém tedy dejte do zbývající poloviny poháru a opět přidejte višňový sirup a višně.

Jak jsem psala již v úvodu, zpravidla se dezert dělá do obří mísy, ze které se poté nabírá hostům na talíře, nicméně zde máme verzi dětskou i dospělou, proto jsem jej rozdělila na jednotlivé porce do samostatných sklenic. Pokud však máte strávníky stejného zaměření, vyskládaný do velké misky vypadá dezert opravdu famózně, takže ho určitě vyzkoušejte. 🙂

Dětská specifika:

Sirup obsahuje přidaný cukr (ostatně jako všechny sirupy), tento je ale s vysokým podílem kvalitní ovocné složky. Stejně jako veškeré recepty s obsahem přidaného cukru nechávám uvážení ohledně jeho podávání bez komentáře a na posouzení rodičů.
Totéž samozřejmě platí i o cukru obsaženém v piškotech a krémech.
Šlehačka je pro vyšší obsah bílkovin a mírnou projímavost doporučována od 1 roku.

mlsáníod 1 rokuod 3 letpro dospělésvačiny

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *