Vepřová panenka s čočkou beluga (od 1 roku)

img_4488-2

Na festivalu Foodparade jsem nedávno ochutnala zauzené kachní prsíčko s čočkou beluga. Tento druh čočky je můj oblíbený, ale spíše ho upravuju s kořenovou zeleninou na způsob ragú. V mé festivalové porci však byla čočka daleko jemnější a lahodnější, a tak jsem po chvíli vychutnávání naznala, že je to zřejmě díky smetaně. Inspirovala jsem se jí i při svém domácím vaření a myslím, že jsem se nespletla 🙂

Na cca 2 dospělé a jednu dětskou porci:

  • 120g čočky beluga
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku (nebo jinak dle chuti)
  • 100ml smetany ke šlehání
  • sůl a pepř dle chuti
  • olej dle potřeby

  • cca 350g vepřové panenské svíčkové
  • oblíbené bylinkové koření (použila jsem směs oregana, tymiánu, bazalky, medvědího česneku a kmínu)

Panenku obalte ve směsi oblíbeného bylinkového koření a oleje a nechejte marinovat pár hodin. Kromě mnou v surovinách uvedených bylinek se s luštěninami také dobře kamarádí kořenová zelenina (i sušená) či exotické koření garam masala, můžete tedy panenku naložit i tímto způsobem, ale volte raději cestu jemnějších a méně výrazných chutí.

Uvedené množství čočky zalijte dvojnásobným množstvím vody (vychází přibližně na čtvrt litru) a cca 20 minut vařte, dokud nebude téměř hotová. Poté slijte zbytek vody a čočku odstavte.

img_4497-1

Cibulku nakrájejte najemno, stroužek česneku “rozbijte” nožem a nasekejte na malé kousky. Na rozpáleném oleji nejprve začněte restovat cibuli a až začne zlátnout, přidejte ještě česnek a společně dorestujte. Poté přidejte uvařenou čočku a zalijte smetanou. Nechte na mírném ohni bublat, dokud se čočka nedovaří do měkka (nepřevařte, ať nemáte nevzhlednou kaši) a smetana nezredukuje svůj objem, což bude zhruba dalších 10 minut.

V mezičase si připravte i panenku, kterou nejprve (vcelku) zprudka po všech stranách opečte. Poté stáhněte plamen a nechte propéct i uvnitř. Řádově to bude trvat tak deset minut, záleží na výšce masa. Propečení poznáte podle měkkosti masa, a nebo sledujte, jak postupně mizí růžová po straně válečku. Pokuste se panenku nevysušit, je to věčná škoda. Nejlepší je středně propečená, s růžovým středem. Dětem samozřejmě propečte raději zcela.

img_4505-1

Hotovou čočku odstavte a dle chuti dosolte, můžete ochutit i troškou pepře (doporučuji jen jemně) a případně přidejte dle libosti ještě trošku prolisovaného česneku k doladění chuti.

Servírujte společně 🙂

Dětská specifika:

čočka jako luštěnina je hůře stravitelná a citlivé děti po ní mohou trpět bolestmi bříška (obecně by ale dítě od 1 roku mělo luštěniny zvládnout)
taktéž česnek a cibule jsou nadýmavé a hůře stravitelné - tedy opět od 1 roku
smetana je pro vysoký obsah bílkovin doporučována také od 1 roku

bezlepkovéhlavní jídlaluštěninyod 1 rokuvepřové maso

8 komentáře - “Vepřová panenka s čočkou beluga (od 1 roku)”

  1. Moc dobré a snadné, pochutnali jsme si 🙂 na maso jsme dali provensálské bylinky 😉

  2. Zdravím, dělala jsem dnes na oběd a malý i velký chlap to snědli rádi. Vůbec nevím, jestli jsem měla panenku, ale povedlo se to – jen to osmažení na pánvi mi trvalo o hodně déle, určitě ne 10 minut a i tak to bylo uvnitř růžové.

    1. Asi záleží, jak vysoký kus masa máte a jak ho na pánvi otáčíte, ale každopádně děkuju za podnět a příště se to pokusím nějak přesněji změřit. A taky děkuju za vyzkoušení 🙂 B.

  3. Úžasný recept , moc jsme si pochutnali. Maso jsem na noc dala do provencálských bylinek a ta čočka zjemněná smetanou , té bych mohla sníst kilo 🙂

Napsat komentář: Veronika H. Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *