Tvarohový nákyp (od 1 roku)

Geniální jednoduchost. Dokonce ani proti dietetickým pravidlům tohle mlsání moc není. Prostě paráda! Kdo má rád vůni citronové kůry a její mírnou hořkost, bude spokojen. Inspirováno gurmánkou Laduš 🙂

  • 250g (vanička) měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • cukr nebo sirup dle chuti (použila jsem fruktopur a cukr z pravé vanilky)
  • 1/2 citronu
Z vejce oddělte bílek a vyšlehejte tuhý sníh. Do něj pak opatrně vmíchejte žloutek, tvaroh, oslaďte dle libosti, přidejte strouhanou citronovou kůru (předtím jej několikrát spařte vroucí vodou nebo namočte do octové vody, aby se zbavil chemie a voskování) a navrstvěte do zapékacích mističek. Pozor! Počítejte s tím, že hmota poměrně dost nabyde, neplňte tedy mističky až po vrch. Pečte na 180°C přibližně půl hodinky, dokud nákyp nevystoupá a nezezlátne na povrchu. 

Pozn. V originálním receptu byl použit pomeranč – kůra i šťáva. Obsahoval navíc i dvě lžíce hrubé mouky nebo krupičky, kterou jsem ale nedala a myslím si, že chuti dezertu to neublížilo. 

Dětská specifika:

  • tvaroh je vhodný pro děti od 1 roku pro svůj vysoký obsah bílkovin
  • citron jakožto exotické ovoce a potenciální alergen je taktéž vhodný až od 1 roku

mlsáníod 1 rokusvačiny

4 komentáře - “Tvarohový nákyp (od 1 roku)”

    1. Já myslím že klidně, akorát se ten nákyp hodí spíše vyjídat lžičkou než vyklápet, tak s tím je třeba počítat 😉

  1. Dobry den, děkuji za recept a zároveň bych se chtela zeptat. Tvaroh mi hezky nakynul, ale chvili po tom, co jsem ho vytáhla z trouby splaskl do původního objemu.
    Nevíte čím to mohlo byt?

    1. On Markéto vždycky spadne, podle mě proto, že v něm není mouka, která by ho „podržela“. Pokud si na té čepici trváte, zkuste jí trošku přidat, případně smíchat s vyšlehanými bílky 🙂 Díky za vyzkoušení, B.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *