Tvarohové těsto (od 1 roku)

Nedávno jsem v jedné ze skupin, která se věnuje dětskému stravování, narazila na dotaz, co dětem připravit jako slané pohoštění na oslavu. Naštěstí to nebyla skupina moje, takže se mi chlupy ježily jen tak nějak potichu, ale v drtivé většině odpovědí jsem si přečetla “kupte listové a udělejte šneky nebo závin”. Proč to nepovažuju za nejlepší volbu? Kupované listové těsto neobsahuje ani máslo, ani sádlo (jako to dělávaly naše babičky doma). Ty se v něm nahrazují levnějšími a stálejšími uměle vyrobenými tuky rostlinnými, které obsahují vysoké množství trans-mastných kyselin, jenž jsou jedním z největších hříchů průmyslově vyráběných potravin a mají opravdu špatný dopad na naše zdraví. A já jsem se rozhodla, že to vezmu osvětově a pokusím se vám nabídnout alternativu, která bude domácí, ale zároveň nenáročná. Nečekejte tedy ono nadýchané lístkující těsto, na které jste zvyklí (a které lístkuje jen díky fujtajblům), ale čekejte těsto, se kterým se vám bude dobře pracovat, univerzálně ho využijete, bude mít lepší nutriční hodnotu a ještě ho budete mít hotové skoro tak rychle, jako trvá jedno vytáhnutí z mrazáku. 🙂

Na cca 30 šneků (orientačně, záleží na velikosti i náplni):

  • 250 g tvarohu ve vaničce (doporučuji polotučný)
  • 250 g másla (nejlépe přepuštěného)
  • 150 g hladké celozrnné špaldové mouky
  • 100 g hladké pšeničné mouky

Máslo nechte volně změknout nebo případně lehce rozpusťte v mikrovlnce (doporučuji nerozpouštět do tekutého stavu, s těstem by se pak hůře pracovalo, ale pokud máte dostatek času nechat pak těsto odpočinout a zpátky zatuhnout, i takto můžete). Změklé máslo promíchejte s tvarohem a oběma druhy v hladké a kompaktní těsto. Pokud by se těsto příliš lepilo, přidejte trošku více mouky – každá saje trošku jinak. Poté přikryjte fólií a nechejte alespoň půl hodiny odpočinout v ledničce.

Těsto můžete dále použít libovolně, jistě si poradíte. Jde z něj udělat závin, ten jde nakrájet i na šneky, můžete udělat kapsy či šátečky. Využít ho můžete nasladko i naslano. Já jsem potírala kvalitním rajčatovým protlakem (čtěte složení, divili byste se, kolik protlaků není pouze z rajčat ;)), špenátem, šunkou a sýrem.

Těsto má v mých očích rozhodně lepší složení, než kupované listové, přesto – je hodně tučné. Jsou to tuky v lepší podobě než u kupovaného, zároveň i doplněné bílkovinami, nicméně i tak jsou to pořád tuky. Nenechte děti zbodnout celý plech šneků na posezení. 🙂

A ještě dvě drobná doplnění na to, co se nejčastěji ptáte:

Pokud nemáte máslo nebo ho nechcete použít, můžete místo něj použít 100 g oleje (pozor, skutečně gramů!) a dále pokračovat dle receptu. Těsto taktéž půjde pěkně spojit, jen bude o něco méně tučné a vláčné.

Často se taky chcete vědět, jak máte péct. Vždy záleží na typu trouby a také toho, jak těsto konkrétně použijete, nicméně já šneky peču na 180°C přibližně čtvrt hodinky.

Dětská specifika:

Recept vzhledem k přítomnosti vyššího množství tuků a také bílkovin (zátěž ledvin) řadím do kategorie od 1 roku.
Celozrnná mouka je lepší vzhledem ke své vyšší nutriční hodnotě, zvažte však schopnost střev vašeho dítěte celozrnné potraviny strávit (určitě tedy nedoporučuji minimálně do 1 - 2 let). Místo celozrnné mouky můžete použít bílou a recept by měl i přesto fungovat.

hlavní jídlamlsáníod 1 rokuod 3 letsvačiny

28 komentáře - “Tvarohové těsto (od 1 roku)”

    1. Verčo, myslím si, že by to mohlo dobře fungovat s Schär Mix B, ale vyzkoušeno to nemám a v každém případě je to experiment 🙂 B.

      1. Na 180°C přibližně čtvrt hodinky, ale to záleží na troubě, zkrátka do zlatova. B.

    1. Jani, pokud je to tvarohové těsto, tak ho těžko udělat jinak než z tvarohu, zvlášť když ze tří složek jsou dvě mléčné. To by z původního receptu stejně už moc nezůstalo. Prosím najděte si nějaký recept vhodný pro vaši dietu a pro ni určený, cokoliv bych vám poradila, by byl stejně jenom experiment. Mrkněte třeba k Lucie mlíko nepije nebo Na vlně chuti – obě jsou bezmléčné a obě jsou skvělé. 🙂 B.

    2. Já jsem dělala pro tchýni štrůdl z podmáslí. To se bezlaktozove koupit dá. (Kaufland)A použila jsem první recept, Ktery na mě na internetu vyskočil.

  1. Dobrý den, rada bych vás recept zkusila, ale přijde mi 250g másla hodně. Myslíte ze by to nefungovalo i s o trochu min? Kolik myslíte ze bych mohla zkusit?

    1. Marti, věřte mi, že kdybych to zvládla s menším množstvím, tak bych to udělala, ani já nejsem z obsahu másla šťastná, ale funguje jako pojivo. V tomto receptu konkrétně lze podle mě z másla ubrat fakt jen pár gramů. Ale pokud objevíte něco lepšího, budu ráda, když se podělíte. 🙂 B.

  2. Báro,
    dnes jsem udělala sladké šneky s oříšky a slané jen se šunkou a sýrem a oboje luxus. Děkuji za skvělý recept.

  3. Dnes jsem pekla na dětskou oslavu slané šneky podle vašeho receptu a musím říct, že teda luxusní!
    👌Chuťově vyborné, chutnaly jak dětem, tam dospělým!
    👌S těstem se pracovalo parádně i když jsem měla trochu obavy, aby se nelepilo, tak super!
    Příští týden máme ještě rodinnou oslavu, tak budu určitě péct znovu 👍❤️

    1. Mončo díky moc za zpětnou vazbu, jsem ráda, že to funguje a že chutná 🙂 B.

    2. Báro,chtela bych se zeptat proc doporucujete spise polotucný tvaroh? Snazím se kupovat vse plnotucné – i pro děti – a tedy nevim,zda dělám dobře?
      A jeste prosím,jaký je Váš názor na Heru pouzivanou pri pečení? Dekuji moc!

      1. Míšo, tady jsem dala polotučný proto, že je to samo o sobě na můj vkus dost tučné těsto a plnotučný už by mi přišel zbytečně moc, nicméně obecně doporučuji dětem kupovat mléčné výrobky plnotučné, jak to i sama píšete, samozřejmě za předpokladu, že nemají nějaký problém s váhou nebo podobně. Kdybych mu dávala k svačině tvaroh s ovocem, volím plnotučný, no tady v kombinaci s horou másla už mi to přijde zbytečné. Co se týče Hery, nepoužívám ji a nepodporuju, je to náhražkový tuk nízké kvality. 🙂 B.

  4. Jsou opravdu skvělé! Syn se cpe. Myslíte, že by se těsto dalo zamrazit, pro případ nouze?

    1. Jani, nemám vyzkoušeno, ale myslím si, že ano. Jestli vyzkoušíte, dejte případně prosím vědět, jak to dopadlo, abychom věděli i pro ostatní. Díky moc. B.

  5. Dobry den, rada bych se zeptala, zda myslite, ze nebude problem nechat testo pres noc v lednici. Chtela bych si jej pripravit predem. Dekuji

    1. Dobrý den Alice, určitě, tohle těsto si klidně můžete udělat předem a nechat v lednici. 🙂 B.

    1. Jani, nezkoušela jsem, ale myslím si, že by to mělo jít v pohodě. Jestli zkusíte, dejte prosím vědět i pro ostatní. Díky, B. 🙂

  6. Existují i spaldova máslová těsta. Já osobně teda těsto fakt kupuju. A ano, pro mě je to z pohodlí a úspory času.

  7. Naprostá většina margarínů na českém trhu neobsahuje částečně ztužené tuky a obsah transmastných kyselin v roztíratelných tucích je nižší než v másle.

  8. Když udělám z tohoto těsta slaný závin (šunka, sýr, pórek), bude to fungovat taky tak dobře jako mini šneky, doufám? Moc díky;-)

    1. Darino netuším, nemám vyzkoušeno. Tipla bych, že to půjde, asi to bude chtít méně mouky a možná to výsledné těsto nebude tak hladké, ale snad ano. B.

Napsat komentář: Martina Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *