Tvarohová bábovka s jahodami (od 1 roku)

Máte-li na zahrádce už jen zbytky malých jahod a nebo vám ze sběru zbyly ne úlně nejčerstvější kousky, budete možná hledat inspiraci, kterak je ještě zužitkovat. Přináším tedy jednu na vláčnou bábovku plnou jahod 🙂

  • 2 vejce
  • 100ml kokosového oleje
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1 tvaroh ve vaničce
  • 150ml mléka
  • 10g kypřícího prášku (bez fosfátů)
  • 1,5 hrnku hladké celozrnné špaldové mouky
  • dvě hrsti jahod

Vejce vyšlehejte s cukrem, přidejte rozpuštěný kokosový olej, mléko a vaničkový tvaroh. Poté vmíchejte kypřící prášek a mouku. Těsto si můžete umíchat v robotu, stejně jako já ve svém Masterchefovi (recenze ZDE), jen jahody vmíchejte až nakonec ručně, abyste je nerozmašírovali :-)) Pokud máte menší kousky, můžete je nechat celé, větší nejdříve pokrájejte.

Nalijte do bábovkové formy a pečte v troubě vyhřáté na 180°C asi 40 minut.

Nahoře je bábovka zdobená bílou čokoládou a čerstvými jahodami. Přiznávám bez mučení, že jsem to udělala především z estetických důvodů (aby se vám líbila ;)), neb si uvědomuju, že kvalita bílé čokolády z výživového hlediska je věc diskutabilní 🙂

Dětská specifika:

Podávání celozrnných potravin malým dětem je poměrně složitá problematika, která se v rámci tohoto krátkého odstavce nedá zcela obsáhnout. Může být pro střeva zatěžující, na druhou stranu je ale pro tělo přínosnější. Doporučuji občasné podávání celozrnných potravin a tím postupné zvykání dítěte na jejich složitější trávení, forma tohoto podání je na vás.
Pokud se budete chtít celozrnné mouce vyhnout, můžete ji nahradit klasickou bílou a vše bude fungovat obdobně.
Tvaroh pro vyšší obsah bílkovin podáváme od 1 roku.
Jahody jsou jako alergen doporučovány taktéž od 1 roku, nebála bych se je u zdravého dítěte vyzkoušet dříve (ale v sezóně).

jahodymlsáníod 1 rokuod 3 letsvačiny

4 komentáře - “Tvarohová bábovka s jahodami (od 1 roku)”

  1. Neměla jsem jahody, tak jsem pekla s nastrouhanými jablky + skořice a nějak se mi nepovedla, pekla jsem víc jak hodinu a pořád se mi zdá nedopečená a zdrcla se 🙁 už dřív jsem pekla nějakou tvarohovou bábovku a taky se trochu zdrcla. Co jsem udělala špatně? Tvaroh jsem použila ve vaničce – tučný.

    1. Tvarohová bábovka je vždycky trošku mokrá, není vyloženě nadýchaná a je jak Vy to nazýváte „zdrclá“, to dělá právě tvaroh, který zajišťuje vláčnost 🙂 Navíc pokud nedodržíte recept, těžko soudit, co se mohlo stát, jablka jsou také hodně šťavnatá a dělají zdrclá těsta 🙂 B.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *