Tvarohová bábovka s jahodami (od 1 roku)

Máte-li na zahrádce už jen zbytky malých jahod a nebo vám ze sběru zbyly ne úlně nejčerstvější kousky, budete možná hledat inspiraci, kterak je ještě zužitkovat. Přináším tedy jednu na vláčnou bábovku plnou jahod 🙂

  • 2 vejce
  • 100ml kokosového oleje
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1 tvaroh ve vaničce
  • 150ml mléka
  • 10g kypřícího prášku (bez fosfátů)
  • 1,5 hrnku hladké celozrnné špaldové mouky
  • dvě hrsti jahod

Vejce vyšlehejte s cukrem, přidejte rozpuštěný kokosový olej, mléko a vaničkový tvaroh. Poté vmíchejte kypřící prášek a mouku. Těsto si můžete umíchat v robotu, stejně jako já ve svém Masterchefovi (recenze ZDE), jen jahody vmíchejte až nakonec ručně, abyste je nerozmašírovali :-)) Pokud máte menší kousky, můžete je nechat celé, větší nejdříve pokrájejte.

Nalijte do bábovkové formy a pečte v troubě vyhřáté na 180°C asi 40 minut.

Nahoře je bábovka zdobená bílou čokoládou a čerstvými jahodami. Přiznávám bez mučení, že jsem to udělala především z estetických důvodů (aby se vám líbila ;)), neb si uvědomuju, že kvalita bílé čokolády z výživového hlediska je věc diskutabilní 🙂

Dětská specifika:

Podávání celozrnných potravin malým dětem je poměrně složitá problematika, která se v rámci tohoto krátkého odstavce nedá zcela obsáhnout. Může být pro střeva zatěžující, na druhou stranu je ale pro tělo přínosnější. Doporučuji občasné podávání celozrnných potravin a tím postupné zvykání dítěte na jejich složitější trávení, forma tohoto podání je na vás.
Pokud se budete chtít celozrnné mouce vyhnout, můžete ji nahradit klasickou bílou a vše bude fungovat obdobně.
Tvaroh pro vyšší obsah bílkovin podáváme od 1 roku.
Jahody jsou jako alergen doporučovány taktéž od 1 roku, nebála bych se je u zdravého dítěte vyzkoušet dříve (ale v sezóně).

jahodymlsáníod 1 rokuod 3 letsvačiny

9 komentáře - “Tvarohová bábovka s jahodami (od 1 roku)”

  1. Neměla jsem jahody, tak jsem pekla s nastrouhanými jablky + skořice a nějak se mi nepovedla, pekla jsem víc jak hodinu a pořád se mi zdá nedopečená a zdrcla se 🙁 už dřív jsem pekla nějakou tvarohovou bábovku a taky se trochu zdrcla. Co jsem udělala špatně? Tvaroh jsem použila ve vaničce – tučný.

    1. Tvarohová bábovka je vždycky trošku mokrá, není vyloženě nadýchaná a je jak Vy to nazýváte „zdrclá“, to dělá právě tvaroh, který zajišťuje vláčnost 🙂 Navíc pokud nedodržíte recept, těžko soudit, co se mohlo stát, jablka jsou také hodně šťavnatá a dělají zdrclá těsta 🙂 B.

  2. Dobry den, Baro,
    prosim mohu nahradit kokosovy olej beznym olejem, napriklad repkovym?
    Dekuji
    Veronika

    1. Verčo můžete, ale nebude to na gramáž zřejmě totéž, kokosový olej totiž není olej tekutý, ale tuhý. Dejte tak nějak podle oka na správnou konzistenci těsta 🙂 B.

  3. Před chvílí jsem bábovku dopekla, hned jsme se synem ochutnali a je opravdu výborná. Trochu jsem se bála těch jahůdek v ní, ale je vážně výtečná, hlavně krásně vláčná. Malou mističku těsta jsem si oddělila, přidala kakao a jahody barvy hezky promíchaly :).
    Chtěla jsem se zeptat, kdy bude opět k prodeji Vaše kuchařka nebo jestli je možnost ji ještě někde zakoupit? Děkuji

    1. Baru moc díky za pochvalu, moc mě potěšila 🙂 Dotisk kuchařky bude snad začátkem dubna, tak k dostání by měla být hned poté. Pokud spěcháte, mrkněte ve standardní knihkupecké síti, ještě se nějaké výtisky světem určitě toulají 🙂 B.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *