Treska v mandlové strouhance & odlehčený bramborový salát (od 1 roku)

Tradiční kapr a salát u nás až tolik nefrčí, na druhou stranu mám ale tradice ráda a snažím se alespoň ty základní držet. Takže se ani obalované ryby a salátu nevzdávám, jen toto jídlo dělám v trošku lehčí formě 🙂

Na 4 porce:

Na rybu:

  • 4 porce tresky (nebo jiné bílé ryby)
  • 3 lžíce bílého jogurtu
  • 3 lžíce oleje
  • citronový pepř a sůl dle chuti

Na strouhanku:

  • 40g loupaných mandlí
  • 60g strouhanky
  • hrst nasekané hladkolisté petržele
  • olej dle potřeby

Na salát:

  • 500g brambor typu A
  • 4 nakládané okurky
  • 1 cibule
  • 2 středně velké mrkve
  • 60g mraženého hrášku
  • 180g zakysané smetany
  • sůl dle chuti (cca 1 lžička)

S přípravou salátu je jak známo nejlepší začít den dopředu. Brambory uvařte ve slupce, poté nechte vychladnout, oloupejte a nakrájejte na nudličky. Společně s brambory můžete uvařit i mrkev, kterou poté nakrájíte na drobné kostičky. Přidejte najemno nasekanou cibuli a okurky a povolený mražený hrášek. Já používám zeleninu čerstvou nebo mraženou, konzervované salátové směsi a sterilovanou zeleninu nekupuji. Vmíchejte zakysanou smetanu a dochuťte solí a pepřem. Přikryjte mikrotenovou fólií a nechte odpočívat.

I rybu je dobré nachystat si a naložit den předem. V misce promíchtejte bílý jogurt, olej a koření na kašičku, ve které rybu obalte. Přikryjte fólií nebo zavřete do krabičky a nechte do druhého dne marinovat.

Mandle umelte na jemno a smíchejte se strouhankou. Pokud máte, přidejte nasekanou petrželku nebo jiné oblíbené bylinky. Rybu vyndejte z marinády, tu z ní jen lehce oklepněte a obalte ve strouhance. Díky marinádě nemusíte rybu obalovat ve vejci, strouhanka se na ni lepí sama. Vrstva jogurtové marinády by ale neměla být moc vysoká, aby se strouhanka nerozmatlávala 🙂

Dejte na plech vystlaný pečícím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 170°C přibližně 20 – 30 minut (dle tloušťky rybího filetu). Podávejte s bramborovým salátem.

Dětská specifika:

Ořechy a semínka jsou pro svou horší stravitelnost a náchylnost k plísním a žluknutí doporučovány pro děti od 2 - 3 let, platí to samozřejmě také o mandlích. K provedení receptu ale nejsou zásadní, proto řadím do kategorie od 1 roku a doporučuji dětěm do 2 let zkrátka obalit jen v čisté strouhance bez mandlí. Rybu v ní můžete na plechu upéct stejně, na funkčnosti receptu to nic nemění.
Ryby jsou doporučovány od 1 roku, a to především proto, že jsou díky životu ve znečištěných vodách zatíženy rtutí a dalšími těžkými kovy, což jsou látky, které do organismu nepatří, obzvláště ne dětského. Na druhou stranu jsou ale ryby velmi bohaté na zdravé tuky, které prospívají rozvoji mozku, což je zásadní i pro děti před prvním rokem.

hlavní jídlahrášekod 1 rokuod 3 letpřílohyrybyvánoce

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *