Tortily s trhaným hovězím a cibulovou marmeládou (od 2 let)

IMG_5129 (1) Znáte takové ty ilustrační obrázky krásného červeného a čerstvého masa, které se na vás usmívá na pultu řeznictví? Že v supermarketu je takový pohled utopie? Tak se stavte nakouknout do řeznictví Mikrofarma, které má nabídku kvalitního farmářského masa a zjistíte, že nemusí jít jen o obrázky z katalogu. Já jsem tam mimojiné pořídila krásný hovězí krk, ze kterého jsem připravila toto trhané maso, měla sem na něj velkou chuť už dlouho. Tohle jídlo tedy vařím s Mikrofarmou 🙂

Na maso:

  • cca 0,5 hovězího masa z krku
  • sůl, pepř a rozmarýn dle chuti
  • olej dle potřeby
  • tortily dle potřeby
  • výběr listových salátů či další zeleniny

Na marmeládu:

  • 3 větší cibule
  • 150ml balsamica
  • 50 ml curacaa (nebo poměrančové šťávy či vody)
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • sůl a pepř dle chuti
  • olej dle potřeby

Příprava masa

Hovězí maso osolte, opeptřete, okořeňte rozmarýnem (můžete využít čerstvý i sušený, nejlépe obojí zároveň), potřete olejem a marinádu do masa pořádně zapracujte. Nejlépe uděláte, když takto marinované maso necháte ještě chvíli odpočívat, aby ji do sebe pořádně nažilo. Poté dejte v odkrytém pekáči do trouby a na cca 180°C zprudka pečte asi půl hodiny, aby se zatáhlo a udrželo šťávu. Poté teplotu snižte na 120°C, lehce podlijte, přiklopte pekáč víkem a při této teplotě “pomalte” několik hodin. Záleží na velikosti a výšce kusu masa, ale počítejte s alespoň třemi hodinami. Můžete ho takto pozvolna péci (kolem 100°C vlastně konfitovat) třeba i přes noc. Čím déle budete maso péci, tím bude lahodnější a bude se více rozpadat, což je samozřejmě žádoucí vzhledem k tomu,  že cílem je vytvořit maso trhané. Hotové maso rukou nebo vidličkou po vláknech natrhejte.
IMG_5151(1)

Příprava marmelády

Cibuli oloupejte, nakrájejte na proužky a na tuku opečte do zlatavé barvy. Poté poprašte třtinovým cukrem, promíchejte a nechejte krátce zkaramelizovat. Vše osolte, opepřete a podlijte curacaem a balsamikem. Nechte lehce bublat, dokud se tekutina nevyvaří a směs nezhoustne. Odstavte a nechte vychladit.

 

Tortilu naplňte listovým salátem, trhaným masem a cibulovou marmeládou. Přidat můžete i libovolnou jinou zeleninu dle vlastní chuti.

 

Dětská specifika:

Maso jako takové by nemělo být problémem ani pro menší děti od 1 roku, nekořeněný a nesolený kus určitě i dříve.
Do kategorie od 2 let řadím především kvůli cibulové marmeládě, která je především díky balsamicu chuťově velmi výrazná a obsahuje také alkohol. Ten ovšem při vaření použít nemusíte.

bezmléčnéhlavní jídlahovězí masood 3 letsvačiny

Jeden komentář - “Tortily s trhaným hovězím a cibulovou marmeládou (od 2 let)”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *