Tartaletky s čokoládovým orange curd (od 2 – 3 let)

IMG_4963 (1)Anketa Foodblog roku vrcholí a s ní i soutěž Aperitivo moment, v rámci které blogeři mohou posílat recepty na něco malého k drinku. A tak jsem si namíchala červené Cinzano s jablečným ciderem a nechala jeho chuť působit nejen na své chuťové pohárky, ale i mysl – a ta mi poslala nápad na dezert, který k tomuto drinku ladí opravdu skvěle 🙂

Na těsto (asi 10 malých košíčků):

  • 75g másla
  • 1 žloutek
  • 50g moučkového cukru
  • 150g hladké celozrnné špaldové mouky (lze použít i klasickou bílou)

Na krém (pro 10 malých košíčků):

  • 1 pomeranč (ideálně bio)
  • 100g cukru moučka
  • 50g másla
  • 50g kvalitní hořké čokolády
  • 1 vrchovatá lžička kakaa holandského typu
  • 2 vejce

Na drink:

  • 1 panák Cinzano Rosso
  • 150ml jablečného cideru
  • plátky pomeranče

Ač je soupis ingrediencí delší, nenechte se tím odradit, dezert není zdaleka tak náročný, jak vypadá. Začněte přípravou těsta, které se v lednici krásně odleží do té doby, než vytvoříte krém. Smíchejte žloutky s cukrem a rozpuštěným máslem a postupně zapracujte také mouku. Ideální je pracovat s těstem v ruce, jejíž teplo pomůže, aby se ingredience krásně spojily. Hotové těsto dejte do lednice na hodinku odpočinout.

IMG_5077 (1)

Nápad na krém vychází z klasiky zvané „lemon curd“, což je citronový krém se šlehanými žloutky. Jak z názvu vyplývá, tato verze je obměněná o pomeranč a vylepšená hořkou čokoládou.

Pomeranč dobře omyjte, a pokud nemáte kvalitu bio, několikrát ho spařte vroucí vodou, aby se zbavil nechtěné chemie. Jeho kůru poté nastrouhejte (jen oranžovou část) a dužinu vymačkejte. Šťávu i kůru přemístěte do hrnce nad vodní lázní (nebo do mlékovaru) a přidejte také moučkový cukr, na kostky nakrájené máslo a nalámanou čokoládu. Prohřejte, dokud se máslo i čokoláda nerozpustí. Poté vmíchejte ještě lžičku kakaa, promíchejte a odstavte. Přidejte dvě vejce, vraťte na sporák a metličkou míchejte, aby se krém nesrazil. Takto vařte 10 minut. Nemusíte míchat ustavičně po celou dobu, ale určitě to udělejte alespoň jednou nebo dvakrát do minuty, aby se nesrazil. Po deseti minutách vaření odstavte a nechte za občasného promíchání vychladnout.

IMG_5054 (1)

Odpočaté těsto rozdělte na 10 stejně velkých částí a každou z nich natlapkejte do vymazané košíkové formičky. O válení těsta se nesnažte, je velmi křehké a stejně by vám nedrželo pohromadě – metoda tlapkání je pro tento recept naprosto dostačující 🙂 Dno propíchněte na několika místech vidličkou, aby při pečení unikala pára. Pečte v troubě předehřáté na 180°C přibližně 10 – 15 minut do zlatova.

Vychladlé formičky opatrně vyklepněte a naplňte pomocí zdobícího sáčku studeným krémem. Můžete ozdobit ještě kouskem pomeranče či strouhané kůry. Dospělí si mohou jako doplněk ještě namíchat červené Cinzano s vychlazeným ciderem a několika plátky pomeranče 😉

Dětská specifika:

Kakao a čokoláda jsou tabulkově doporučovány od 2 - 3 let, a takto tedy řadím i celý recept.
Uvedená specifikace se samozřejmě týká krému, nikoliv drinku 🙂
Košíčky s jinou variantou krému můžete použít i pro mladší dětí.

mlsáníod 3 letpro dospělé

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *