Sýrové lívance s bylinkovým tvarohem (od 1 roku)

IMG_4742 (1)Tento recept jsme si s Hankou Kynychovou uvařily v rámci Chutné výzvy Zottarella. Výzva to byla velká, ale taky velký zážitek, a jsem ještě o to raději, že i výsledný recept se povedl na jedničku 🙂

Na lívance:

  • 1 Zottarella (125g sýra)
  • 2 vejce
  • 250ml mléka
  • 150g hladké špaldové mouky (lze i bezlepkovou Jizerku)
  • 1/2 kypřícího prášku bez fosfátů

Na bylinkový tvaroh:

  • 1 vanička tvarohu
  • cca 3 lžíce bílého jogurtu
  • česnek a sůl dle chuti
  • bylinky dle vlastní fantazie

Sýr nastrouhete na struhadle nahrubo a přesuňte do mísy nebo míchací nádoby robota. Přidejte mléko, vejce a postupně také mouku i kypřící prášek a vymíchejte v hladké lívancové těsto. Smažte na rozpálené pánvi malé lívanečky.

IMG_4772 (1)

S Hankou jsme šly s experimentem ještě dál a vyzkoušely i bezlepkovou mouku Jizerka, ze které se nám lívance také krásně podařily, a měly navíc hezky zlatou barvu.

Během smažení lívanců si připravte dip. Tvaroh smíchejte s bílým jogurtem, přidejte nasekané bylinky, utřený česnek a dle chuti dosolte. Servírujte společně s lívanci.

Dětská specifika:

Zařazení do kategorie "od 1 roku" je především kvůli přítomnosti tvarohu, který se pro vyšší obsah bílkovin a tedy možné zatížení ledvin doporučuje až od tohoto věku. Totéž platí i pro mléko a sýr.
Dráždivý může být i česnek, který se taktéž doporučuje od 1 roku.

bezlepkovéhlavní jídlaod 1 rokuod 3 letpřílohysvačiny

8 komentáře - “Sýrové lívance s bylinkovým tvarohem (od 1 roku)”

  1. Akým syrom môžem nahradiť zottarelu? Vôbec neviem, aký to je syr, bývam v Anglicku a ani neviem, či ho tu máme. Ale rada by som lievance vyskúšala 🙂 Vďaka.

    1. Většinou jen tukem lehce omastím pánev na začátku a pak už jedu úplně bez tuku. Chce to ale dobrou pánev a samozřejmě tak nejde vždy smažit vše, ale lívance většinou ano 🙂 B.

  2. Dobry den, lakavy recept- jen se zeptam- kdyz nstrouhm mozarellu nahrubo jak pak muzu mit hladke testo- tonse rozpusti? Mozna hloupa otazka…

    1. Já jsem to Šárko možná trošku špatně formulovala. Chtěla jsem tím říct, že to je takové to hladce tekuté těsto jako na palačinky, ty kousky sýra v tom ale samozřejmě mít budete. Smažením se Vám pak ale rozpustí i ten sýr a lívanec bude normální, žádná hrouda 🙂 B.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *