Sušenky z červené řepy (od 9 měsíců)

repove_susenkyZbylo mi kousek vařené řepy, kterou bylo nutno spotřebovat. Když se dají dělat sušenky z mrkve a dýně, proč ne z řepy, že? Navíc díky tomu chytly krásně růžovou barvu, která se dětem líbí. I sušenky jim chutnají. Uf! 🙂

Na cca 40ks sušenek (dle velikosti vykrajovátka):

  • 130g uvařené červené řepy
  • 100g másla
  • 50g krystalového cukru
  • 220g hladké mouky (používám špaldovou, lze ale i klasiku)
IMG_7700 (1)

Řepu rozmixujte na kaši (pomožte si tyčovým nebo mixérem na koktejl) s rozpuštěným máslem, poté vmíchejte cukr a mouku. Vypracujte vláčné, lehce gumové těsto, se kterým se poměrně dobře pracuje. Pokud bude potřeba, dopomozte si k tomu přidáním většího množství mouky. Vyválejte na plát silný cca 5mm, vykrajujte tvary a pečte na 180°C přibližně 10 minut – dorůžova, jako vždy, jen tentokrát opravdu doslova :-))


Dětská specifika
:

Složením surovin jsou sušenky (s výjimkou cukru) snad vhodné i pro mladší děti, nicméně mám zato, že děti do 1 roku ještě nemají natolik zavedený stravovací režim, aby měly potřebu mlsat, každopádně nechávám na zvážení a postoji každé maminky.
červená řepado 1 rokumlsáníod 1 rokuod 3 letsušenkysvačiny

26 komentáře - “Sušenky z červené řepy (od 9 měsíců)”

  1. Přesně, malej mi taky ujídal syrové těsto :o). Jsou moc dobré. Líbí se mi, že je tam optimálně cukru. A ta barva! Vykrajovali jsme srdíčka, to by se hodilo i na Valentýna :o). S těstem se perfektně pracuje. Díky!

  2. Dobrý den,

    myslíte, že by šla použít i jiná mouka? nebo kombinace….rýžová, pohanková…..Děkuji

  3. Pingback: Vánoce v pohodě
  4. Upekla jsem sušenky dceři (13 M). Chuťově jsou výborné,ale poměrně tvrdé pro dítě,které má dvě jedničky dole… Postupovala jsem přesně podle receptu, v čem mohla být chyba nebo takové mají být? Co případně přidat,aby byly vláčné a měkčí? Děkuji.

    1. Spíš si Lucko myslím, že jste je vyválela moc na tenko nebo přepekla více, než bylo nutné. Nejsou úplně vyloženě křehoučké a měkké, ale ani takto tvrdé ne. Zkuste dát do uzavřené dózy s rozkrojeným jablkem a dát tomu dva tři dny, měly by změknout. A příště pečte o něco kratší dobu nebo nedělejte moc tenké těsto 🙂 B.

  5. Opravdu skvělý recept! navíc když mi zbyde uvařená řepa..
    Taky jsem trochu poupravila, dala jsem do řepánků navíc karob a cukr použila třtinový…

  6. My delame uz po nekolikate a chutnaji vsem 🙂 Davam nekdy trochu javoroveho sirupu a mouky podle toho,jake zrovna mam..pohankovou?kukuricnou,spaldovou…dnes s kokosovym cukrem(30g a staci uplne) a cca 2/3 mouky psenicne a 1/3 kukuricne a jsou bezva! 🙂 Dekuju

  7. Sluní pozdravení…
    Moc děkuji za bezva recept, i když se mi asi napoprvé sušenky nepovedly?! Nejsou tak krásně červeno růžové po upečení a jsou tvrdší – asi jsem moc vyválela a dlouho pekla? Já nejdřív dala 5min a pak ještě jednou,ale mezitím už vypnula troubu a otevřela dvířka na chvíli…asi špatně, že? Je možní použít i syrovu řepu, Stačí pak doba pečení? A Také peču na 200 stupňů, mě nějak trouba peče míň než nastavím stupně 🙂
    Nejvíc mě mrzí ta barva, mám je takové spíš do světle hnědé – jinak těsto bylo super a na místo málso, která jsmeneměl apo ruce jsem použila kokosový olej. Jnak chuťově jsou báječné – sladké tak akorát – namísto cukru jsem zkusila „cukr“ bio PANELA.
    Mějte prima podzimní dny…
    Janina

    1. Janino ano, asi to bude ta série chybek, které uvádíte. Já je vyvaluji na sílu tak cca 5 mm, tenčí se snadno spálí. A peču jen tak, aby se maximálně po okrajích „přičmoudly“, spíš ani to ne. Každá trouba peče jinak (ta moje je teda fakt rychlá), tak to chce si ty časy trošku vychytat. Upečené hned vytáhnout a v troubě nenechávat dojít, tím se právě vysušují. Co se týče té barvy, záleží i na tom, jak jste řepu vařila. Vařte (nebo pečte) ji vcelku a pak teprve uvařenou oloupejte a rozmixujte. Pokud ji budete vařit pokrájenou, vyvaří se barva do vody a hmota vám zůtane spíš taková mdle oranžová. Určitě to ale funguje jak z řepy doma vařené, tak i předvařené z obchodu – oboje mám vyzkoušeno. Syrovou bych nezkoušela, myslím si, že by se nepropekla a i těsto by mohlo mít jiné vlastnosti. Snad se napodruhé zadaří lépe, držím palce. B.

      1. Příjemný den přeji.
        Děkuji za tipy… ano, zkusím těsto ne tolik vyválet a raději přeměřit těch cca 5mm .-) A používat v troubě horkovzduch? Dala jsem péct oba plechy naráz – nebo raději postupně péct? A máte pravdu, nechala jsem je „dojít“ ve vypnuté,ale horké troubě. Prý horkovzduch také dost vysušuje…pak tedy zvolit typ pečení seshora i zespod? Řepu jsme vařila v celku, jen jsem odstranila stopku a asi se vyvařila barva, i když těsto bylo krásně červené…nebudu tedy odstraňovat stopku, asi že? Máme ji na zahrádce…já ji mám moc ráda na jakýkoliv způsob:-) Nemáte náhodou vyzkoušený ještě jiný recepis na buchtici s červenou řepou? Moc děkuji za vstřícnost.
        Srdečně zdravím.
        Janina

        1. Jani, já oosobně na horkovzduch peču vše, i tyto sušenky. Ale máte pravdu, že on má trošku tendenci vysušovat a možná to záleží trošku i na té které troubě, takže určitě příště zkuste jen na samotná topná tělesa bez horkého vzduchu a uvidíte. Jinak tedy já obvykle peču oba plechy naráz, nemá to podle mě při té cirkulaci vzduchu význam řešit, každopádně na topná tělesa bych ty plechy aspoň v půlce prohodila, aby se to peklo rovnoměrně. A při vaření okrojte jen ten kořínek a zelený lístek a vařte vcelku. A nebo zkuste v troubě v alobalu upéct, to pak také neztrácí tolik vody. Jinak dobrý tip na recept z řepy jsou třeba brownies, jen to není úplně mimi a nevím jak velkého máte špunta, ale je to chuťově skvělé a řepu by tam nikdo nehádal 🙂 Pěkný recept na ně má třeba moje kamarádka Kačka TADY. Zde na blogu je určitě taky jídel z řepy více, třeba lívanečky, hodně oblíbené je i lassí, já osobně mám moc ráda z řepy carpaccio (na to tu recept není, ale případně mi napište mail a pošlu). Nechte si chutnat, B.

          1. Milá Barboro, moc děkuji za tipy – všechny „zpracuji“ až budu péct sušenky podruhé, což bude co nejdříve hned zítra 🙂 Tip na recepis Vaší kamarádky Kačky vypadá lákavě, jen nemám formičky na muffiny – myslíte, že mohu těsto i nalít do nějaké formy? Extra vlhké brownies mám vyzkoušeno z cukety a černých fazolek a je úžo:-) Prcek má 20 měsíců, tak už snad může i brownies? Jestli můžte, prosím pošlete mi recept na carpaccio z řepy – ráda zkusím, já mám řepu moc ráda:-)
            Hezký den!
            Janina

          2. Jani myslím že na plech klidně můžete, jen mu přizpůsobte obsah. A nebo použijte třeba koláčovou formu, věřím že si poradíte 🙂 Jinak jestli může brownies je na Vašem zvážení, jestli mu chcete dávat cukr, sladké, buchty. Pak už je na zamyšlenou asi jen kakao, tabulkově je doporučováno od 2 – 3 let, ale kvalitní bych klidně vyzkoušela dříve. Carpaccio z řepy je TADY. Hezký den, B.

  8. Báro,
    tak tentokrát se sušenky z červené řepy povedly do „růžova“, jen jsem namísto dvou lžic dala dvě lžičky medu (někde jsem našla alternativu receptu s kokos. olejem namísto másla a medem namísto cukru, který nepoužívám v podstatě ani pro sebe). Mám recept na fazolové brownies kde není cukr,ale banány a namísto kakaa používám karob…tak nevím? Já sladké malému nedávám – navíc mateřské mléko je sladké dost,myslím:-) a do jednoho roku života nic jiného ani nechtěl…Sladím mu ovocem a nebo ječným sladem, případně trochou rýžového sirupu a přesto je problém,aby snědl na oběd něco jiného než kaši od snídaně. Je vhodné pro tak malé dítě sušené ovoce – je dost sladké…
    Děkuji:-)
    Krásný den!
    Janina

  9. P.S.. Ještě k tomu cukru pro malé děti…i v tomto receptu je cukr a jsou sušenky vhodné pro děti od 9 měsíců 🙂

    1. Jani, při stanovování věkové hranice hodnotím jednotlivé suroviny v receptu S VÝJIMKOU CUKRU. To z jednoho prostého důvodu – na to prostě neexistuje tabulka, správně by neměl vlastně být vhodný nikdy, takže nechávám na zvážení každého rodiče, od kdy se rozhodne dítěti „sladké“ nabídnout. Moje dcera teda určitě nedostala před prvním rokem a nedostala by ani tuto sušenku. U medu pozor na to, že to je stejně z velké většiny sacharóza, včely se navíc cukrem na zimu dokrmují, takže za mě tak trošku „prašť jak uhoď“. Med navíc často obsahuje botulotoxin, což je toxin, který může u dětí způsobit nepěknou reakci. U rostlinných sirupů zase pozor na obcházení regulačních cest v játrech. Sušené ovoce taky bývá často proslazované cukrem, téměř vždy i sířené, takže na to také pozor. Prostě… zdravé slazení neexistuje a až ho jednou někdo vynalezne, jistě dostane minimálně nobelovku. I proto bych já osobně se sladkým přilepšováním nespěchala, uvádím to ostatně u každého receptu na mlsání, ale je to na každé mamince.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *