Střapatý jablečný koláč s tvarohem (od 1 roku)

img_4717-1

Letošní jablečné šílenství začíná tímto receptem na koláč. Snažila jsem se o trošku zdravější verzi, a tak jsem použila celozrnnou mouku, tvaroh a také novinku (alespoň tedy u nás doma) ve slazení – březový cukr.

Na těsto budete potřebovat:

  • 90g másla
  • 100ml oleje
  • 2 vejce
  • 100g celozrnné špaldové mouky
  • 240g hladké bílé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 50g xylitolu - březového cukru (určitě půjde nahradit krystalovým cukrem)

Na náplň si připravte:

  • 1 vanička polotučného tvarohu
  • 2 lžíce jogurtu
  • 20g xylitolu (případně opět cukr krystal)
  • 1 vejce
  • citronová kůra dle chuti
  • 4 středně velká jablka
  • vanilkový cukr (cca 1 lžíce)
  • mletá skořice

Rozpusťte máslo a k němu vešlehejte olej (používám řepkový), poté také 2 celá vejce, xylitol nebo cukr a postupně pak zapracujte i kypřící prášek a oba druhy mouky. Výsledné těsto je trošku mastné a lehce drobivé, ale určitě by vám mělo držet pohromadě. Dejte jej na půl hodinky odpočinout do lednice.

img_4743-1

Mezitím si připravte náplň. Smíchejte tedy tvaroh, jogurt, xylitol, jedno vajíčko a dle chuti také strouhněte i kůru z BIO nebo dobře omytého citronu (2x spařit vroucí vodou, aby se z  kůry dostala chemie). Pak budete potřebovat ještě zhruba čtyři středně velká jablíčka, která si oloupejte od slupky a nastrouhejte nahrubo.

Až těsto vytáhnete z lednice, oddělte z něj zhruba tři čtvrtiny, a ty namačkejte do silikonové (nebo dobře vymazané či pečícím papírem vystlané) koláčové formy na sílu přibližně půl centimetru, a ideálně tak, abyste vytvořili i zhruba centimetrový okraj. Na pár místech na dně propíchejte vidličkou, aby z těsta mohla unikat horká pára a tolik se vám nevzdouvalo. Na vrstvu těsta rozetřete tvarohovou náplň a doplňte vrstvou strouhaných jablek. Tu můžete ještě doladit vanilkovým cukrem a troškou skořice. Jako tečku na závěr nahoru nastrouhejte nebo nadrobte zbylé těsto (jak jsem psala, těsto je více drobivé, tak by to vlastně neměl být žádný problém).

img_4694-1

„Maminko, vyfoť mě s tou naší buchtičkou taky!“ :-))

Pečte v troubě vyhřáté na 180°C (horkovzduch) přibližně půl hodinky – nebo jinak, dle zkušeností s vlastní troubou – dokud nebude koláč na povrchu krásně zlatý.

Dětská specifika:

pro obsah tvarohu a celých vajec (bílkovinná zátěž pro ledviny) řadím do kategorie od 1 roku
alergenem je také skořice
i bez tohoto potravinového omezení mám za to, že děti mladší jednoho roku nemají důvod "mlsat", terpve se učí základním stravovacím návykům

bezmléčnéjablkamlsáníod 1 rokusvačiny

12 komentáře - “Střapatý jablečný koláč s tvarohem (od 1 roku)”

      1. Myslíte, že by ten cukr šel nahradit medem? Nezmění se pak konzistence těsta, bude to fungovat? A dát když tak stejné množství medu jako cukru? Moc děkuji, Eva

        1. Dobrý den Evi, obávám se, že konzistence se asi změní, takže leda že byste trošku zaexperimentovala a zase to dohnala na něčem, co to zpátky zahustí. Otázka spíše je – proč byste to vlastně dělala? Pokud čistě jen pro pocit, že to bude zdravější, tak Vás můžu uklidnit – nebude. Med je stejně z 98% cukr. Jeho výhoda je spíš v tom, že je to trošku přirozenější, vyrábí ho včelky, podporujete tím tradiční způsob života, farmaření atd. Nutričně v tom ale téměř není rozdíl.

  1. Je luxusní stejně jako vše co jsem od vás vyzkoušela, jen jsem použila rýžový sirup a příště budu kratší dobu péct 🙂

  2. Vážně super recept . Manžel mi říká : „lepší jsem od tebe ještě nejedl “ 😉 moc za nej děkuji

    1. Jestli manžel miluje jablka, brzy pro něj budu mít nachystaný další zajímavý recept na koláč 😉 Díky za obě pochvaly, mám radost 🙂 Hezký den! B.

  3. Koláč je moc dobrý, jen těsto skoro letělo do koše (naštěstí mě manžel zastavil :-), protože i po řádném prohnětení bylo hrozně mastné, že z něj odkapával tuk.. nevíte, kde by mohla být chyba, prosím? Poměry surovin jsem dodržela.. Díky! L.

    1. Jáj Leni tak to mě mrzí. Těžko říct, co se nepovedlo, možná to bude druhem mouky? Jakou jste použila?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *