Špaldový mřížkový koláč (od 1 roku)

Moje babička je odvážná žena. Naposledy se to projevilo, když mi poslala kbelík meruněk. Poštou. Českou. Zpracování tedy muselo proběhnout rychle a měkčí kousky jsem krásně upotřebila do tohoto koláče. Díky babi, ten risk rozhodně stál za to 🙂

Na koláčovou formu o průměru cca 21 cm:

  • 120 g másla (nejlépe ghí)
  • 1 vejce
  • 60 g kokosového cukru (může být i klasický)
  • 250 g hladké celozrnné špaldové mouky
  • meruňky, marmeláda či jiná náplň dle chuti

Změklé máslo vyšlehejte s vejcem a kokosovým cukrem a poté postupně zapracujte také špaldovou mouku. Pokud ji nemáte nebo použít nechcete, myslím si, že by neměl být problém použít i mouku klasickou bílou, jen možná množství se bude nepatrně lišit. Hotové těsto nechte v lednici alespoň půl hodiny odpočinout.

Z vychladlého těsta odeberte dvě třetiny a vyválejte na placku, nebo jednoduše těsto natlapkejte do vymazané koláčové formy, nezapomeňte vytvořit i okraje. Síla těsta by měla být zhruba půl centimetru. Poté přidejte náplň. Já jsem použila meruňkovou marmeládu v kombinaci s čerstvými meruňkami nakrájenými na plátky. Pokud jste zvolili kyselejší ovoce a máte raději sladší, ovoce nahoře můžete ještě pocukrovat.

Ze zbylé části těsta vyválejte váleček nebo nakrájejte proužky. Ty poskládejte nahoru na koláč a vytvořte tak mřížku. Pokud chcete, můžete celý koláč ještě potřít rozšlehaným vajíčkem, ale není to nutné.

Pečte v troubě vyhřáté na 180°C něco přes půl hodiny – dozlatova podle zkušeností s vlastní troubou.

Dětská specifika:

Ač se u svých sladkých receptů snažím vždy alespoň o nějakou přidanou hodnotu, osobně nejsem zastáncem toho, aby vyloženě cíleně mlsaly děti do 1 roku, které ještě nemají ustálený jídelníček, teprve se učí stravovat a "ochutnávají". Proto tedy zařazení receptu do této kategorie.
Celozrnná mouka je lepší vzhledem ke své vyšší nutriční hodnotě, zvažte však schopnost střev vašeho dítěte celozrnné potraviny strávit (určitě tedy nedoporučuji minimálně do 1 - 2 let). Místo celozrnné mouky můžete použít bílou a recept by měl i přesto fungovat.
Pozor na kokosový cukr, který by vzhledem ke kokosovému původu mohl být potenciálním alergenem.

bezmléčnémlsáníod 1 rokuod 3 letsvačiny

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *