Špaldovo-žitný brokolicový quiche (od 1 roku)

P1080309 (1)Brokolici je u dětí vždycky lepší pro jistotu do něčeho „schovat“ :-)) Tak proč ne třeba do koláče, že? Tento je navíc s podílem žitné mouky a plný tvarohu.


Na těsto:

  • 120g hladké žitné mouky
  • 200g hladké špaldové mouky
  • 140g rostlinného oleje (používám řepkový)
  • 1 vejce

Na náplň:

  • cca 160g brokolice (odpovídá zhruba jedné polovině)
  • 1 vanička tvarohu
  • 100ml mléka
  • 2 vejce
  • 1 mozzarella
  • 3 lžíce sezamových semínek
  • 1 stroužek česneku (nebo jinak dle chuti)
  • na špičku lžičky strouhaného muškářového oříšku
  • sůl dle chuti
  • přidat můžete i na proužky nakrájenou kvalitní šunku

Vejce a tuk rozšlehejte a postupně do něj přidávejte mouku, až se vám podaří vše zpracovat v těsto. To nechte v lednici odpočívat mezi tím, co budete připravovat náplň.

Brokolici naloupejte na malé růžičky a dejte vařit na cca 5 minut (můj tip pokud nechcete, aby ztratila barvu: nasypte k ní trošku jedlé sody 😉. Mezitím vyšlehejte vejce s mlékem, vmíchejte tvaroh, nastrouhanou mozzarellu, přidejte sezamová semínka a dochuťte solí a muškátovým oříškem. Polovinu uvařené brokolice společně se stroužkem česneku rozmixujte na kaši a vmíchejte do hmoty, stejně jako malé růžičky zbylé celé brokolice (aby zkrátka byly v koláči i nějaké kousky).
P1080290
Těsto rozprostřete na dno vymazané kulaté formy (není dostatečně tvárné na to, aby se dalo dobře vyválet válečkem, takže jej jen „roztlapkejte“ rukama po dně). Nezapomeňte z části těsta udělat váleček a z něj vytvořit kolem dokola po obvodu okraj, aby vám náplň nevytekla (potřebujete aspoň tak 1 cm, možná i více). Těsto na dně propíchejte na několika místech vidličkou a jen tak samotné v troubě 5 minut předpečte – na 170°C. Pak jej z trouby vytáhněte a přidejte náplň. Pokračujte v pečení na stejnou teplotu zhruba půl hodinky, dokud nebude koláč zlatavý.

Dětská specifika:

v koláči je množství celých vajec, tvaroh, mléko a mozzarella (mnoho bílkovin zatěžujících ledviny) i sezamová semínka (zatěžující střeva) - s ohledem na to řadím do kategorie od 1 roku

brokolicehlavní jídlaod 1 rokusvačiny

7 komentáře - “Špaldovo-žitný brokolicový quiche (od 1 roku)”

  1. Zdravím, tedy 1. recept, co se mi od Vás ne úplně povedl – za tu přípravu tedy nestál, do 2letého syna jsem dostala stěží dva kousky a zbytek snědla sama, aby se nevyhodil (muž si za 4 dny nenašel „čas“, aby ho vůběc ochutnal, takže tipuju, že se mu nelíbil 😀 ) Jinak cca 10 jiných věcí, co jsem zkoušela z Vašich stránek mě opravdu nadchlo, zejména třeba zapečená quinoa nebo placky z řepy 😉 Díky moc a mějte se fajně! E.

    1. Evelíno, to mě moc mrzí, ale tak co se dá dělat, není každý den posvícení 🙂 Aspoň vám slíbím, že recept brzo udělám znovu a zreviduju, tak snad je to poslední věc z tohoto blogu, která vám nesedla 😉

  2. Dobrý den,
    prosím o radu, zkoušela jsem tento recept, ale povadl se tak na 50% 🙂 z náplně jsme nadšení celá rodina, ale v těstě se mi vyskytla chybka – bylo takové drobivé, nedrželo po hromadě a bylo to jen taktak, že jsem ho nějak uplácala do pekáčku. Po pečení téměř hodinu působilo stále neupečeně, drobivě a dusivě a také bylo jakoby moc mastné zároveň.
    Ještě se přiznám, že jsem měla žitnou mouku jen celozrnou, tak jsem jí dala půl na půl s hladkou pšeničnou – špatný poměr teda?? A to že těsto působilo mastně, že bych to přehnala s vymazáním pekáčku?? Vymazávala jsem sádlem. Nemám zkušenosti s takovým to koláčem, ale že by do sebe ten tuk nasál víc než jiná těsta?? děkuju za radu 🙂
    PS: zkoušela jsem od Vás už víc receptů a jsem (i celá rodina) z nich nadšená. Jen tento se prostě napoprvé nepovedl, tak bych ráda odstranila nedostatky, aybchom si příště pochutnali 🙂

    1. Jindro moc děkuju za vzkaz, pochvalu a zároveň i podnět. Je pravda, že tyto věci se vždy složitě píšou, každý druh mouky má jiné vlastnosti a často to záleží i na značce, byť může být třeba stejná mouka, i přesto má jiné vlastnosti. Tady bych řekla, že se ten experiment asi trošku nevyplatil, možná to mělo jinou savost, ale jste už druhá kdo mi podobný vzkaz o tomto koláči nechává, takže to beru jako podnět k přezkoušení a brzy pro jistotu upeču znovu a ověřím. Mohla jsem se třeba někde upsat v poměrech a zpětně to samozřejmě už nepoznám jen takto na papíře. Kdybyste chtěla nějaký takový koláč v brzké době opakovat, tak zkuste těsto z květákového quiche, ten jsem pekla již víckrát a všechno fungovalo jak má, tak by to mělo být v pořádku 🙂 Ještě jednou díky za vzkaz a držím palce 🙂 B.

      1. abych nezapomněla – už jsem quiche od té doby dělala několikrát a to tu varinatu: těsto z květákového quiche a náplň tuto brokolicovou – a výsledek vynikající a rádi opakujem 🙂

  3. Hezký den, mám úplně totožný problém jako paní Jindra. Náplň excelentní, těsto drobivé, dusivé, nedobré:-( Recept jsem dodržela absolutně přesně. Jinak vaše recepty milujeme a neustále se k nim celá rodina s láskou vrací:)

    1. Jani, tak jsem se asi musela někde upsat v receptu a teď už to zpětně takto „z papíru“ nedokážu odvodit. Předělám, omlouvám se 🙂 B.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *