Špaldové piškoty (od 1 roku)

Tento recept jste poptávali hodně dlouho. Asi proto, že piškot je jedna z takových těch prvních sladkostí, které dítě zpravidla ochutnává. Ač nejsem úplně zastáncem toho, aby se dětem zbytečně cpaly do přesnídávek a nedejbože se jimi zaváděl v několika málo měsících lepek, jsou situace, kdy si to o piškot vysloveně říká (například do různých dezertů či na vánoční pečení), a tak jsem vám vytvořit nějakou alternativu chtěla. Tady tedy je recept na moje piškoty ze špaldové mouky a kokosového cukru.

Na cca 180 g piškotů:

  • 3 vejce
  • 60 g kokosového cukru (fungovat jistě bude i s klasickým bílým)
  • 100 g hladké špaldové mouky (použila jsem celozrnnou)

U vajec oddělte bílky a žloutky. Bílky vyšlehejte v tuhou pěnu, žloutky zvlášť našlehejte s cukrem a moukou do kompaktní hmoty. Ve velké míse pak oboje smíchejte dohromady. Chovejte se k těstu pokud možno co nejněžněji, aby zůstala našlehaná a pevná. Pokud byste míchali příliš horlivě, bílky se rozpustí a směs bude příliš tekutá.

Těsto naplňte do cukrářského sáčku a na plech vystlaný pečícím papírem tvořte malá kolečka nebo podlouhlé válečky, pokud chcete mít cukrářské piškoty. Jestliže sáček nemáte, ustřihněte růžek z nějakého pevnějšího mikrotenového a nebo použijte lžíci. S hmotou pracujte opatrně a pokud možno co nejrychleji, aby vám nezačala padat (piškoty by se pak roztékaly a byly nízké).

Kolečka pečte v troubě vyhřáté na 180°C cca 5 – 10 minut dozlatova – dle zkušenosti s vaší troubou. Upečené piškoty nechte dobře vychladnout a také proschnout na vzduchu (několik hodin), jinak by totiž mohly snadno zvlhnout a nebudou to ty správné křupavé piškoty.

Dětská specifika:

Ač se u svých sladkých receptů snažím vždy alespoň o nějakou přidanou hodnotu, osobně nejsem zastáncem toho, aby vyloženě cíleně mlsaly děti do 1 roku, které ještě nemají ustálený jídelníček, teprve se učí stravovat a "ochutnávají". Proto tedy zařazení receptu do této kategorie.
Celozrnná mouka je lepší vzhledem ke své vyšší nutriční hodnotě, zvažte však schopnost střev vašeho dítěte celozrnné potraviny strávit (určitě tedy nedoporučuji minimálně do 1 - 2 let). Místo celozrnné mouky můžete použít bílou a recept by měl i přesto fungovat.
Pozor na kokosový cukr, který by vzhledem ke kokosovému původu mohl být potenciálním alergenem.

bezmléčnécukrovímlsáníod 1 rokuod 3 letsvačiny

25 komentáře - “Špaldové piškoty (od 1 roku)”

  1. Skvělé piškoty, upekla jsem je teťe k narozeninám a měly ohromný úspěch.
    Píšete, že do přesnídávek moc piškoty neuznáváte, čím jiným se dá zahustit přesnídávka? Děkuji za odpověď

    1. Dobrý den Jani, díky za pochvalu, jsem moc ráda. Nevím přesně, co myslíte slovem “zahustit”, mně přijde, že kvalitní přesnídávka je sama o sobě dost hustá a víc zahušťovat nepotřebuje. Pokud se ptáte, čím ji doplnit, volila bych třeba ovesné vločky, jogurt, později oříšky či semínka, hodila by se i nějaká domácí sušenka, když už 🙂 B.

  2. Děkuji za tipy. My měli nedávno problém s pitným režimem a doktorka nám doporučila naředit přesnídávku vodou. Každopádně vločky 🙂

    1. V tom případě máte problém opačný a vločky vám ho určitě neřeší, spíš naopak. Jinak co se týče tekutin, na děti zpravidla dobře fungují třeba smoothie (ovoce plus nějaký zakysaný mléčný výrobek nejlépe) a milují taky polévky, vývary speciálně. Zkusila bych takto 🙂 B.

  3. Jsem ráda, že jsem objevila Vaše skvělé stránky . Je možné dát místo kokosové cukru březový . Děkuji Iva

    1. Ivuš, děkuju za pochvalu mojí práce 🙂 Co se týče cukru, nemám to vyzkoušeno, ale klidně bych to zkusila, fungují podobně. Pokud to risknete, dejte vědět jak se povedlo, aby věděli i ostatní 😉 Děkuju! B.

  4. Hezky den, rada bych se zeptala, zda myslite, že se můžou povest zcela bez cukru? A zda mnozstvi cukru nahradit moukou? Dekuji.

    1. Nicol, povést by se měly, ale otázka je, jak budou chutnat. 🙂 Každopádně ano, nahradila bych cukr moukou, aby konzistence seděla. Pokud se rozhodnete vyzkoušet, budu ráda za zpětnou vazbu, aby i ostatní maminky věděly. Díky, B.

  5. dobrý den, prosím o radu, jak uchovat piškoty křupavé? po upečení dobré, ale během chladnutí mi postupně zvlhly. chuťově dobré, syn baštil, ale …. Děkuji, G.

    1. Pardon, ale opravdu myslíte ten útočný a zbytečný komentář vážně?
      Cituji: “U vajec oddělte bílky a žloutky. Bílky vyšlehejte v tuhou pěnu, žloutky zvlášť našlehejte s cukrem a moukou do kompaktní hmoty.” Kde se šlehají žloutky s cukrem a moukou do PĚNY?

      1. Karolína má pravdu je to v receptu Taky mě to zarazilo Takže žádný útočný komentář ale oprávněný komentář a chybu si opravte

    1. Kristýno, s medem by to dost změnilo konzistenci a navíc by stejně pečením o všechen svůj přínos přišel. To ostatně platí i pro další alternativy, takže za mě raději menší množství cukru než si pod rouškou “zdravého” zbytečně dopřávat. 🙂 B.

    1. Nezkoušela, ale existují takové recepty, zkuste si najít speciálně piškoty s banánem, vím že to maminky pečou. 🙂 B.

  6. Dnes vyzkoušim a trochu mouky zkusím nahradit kokosem, dceři totiž hodně chutnají pardubické spaldove piškoty s kokosem tak pak dam vedet, jak to dopadlo 😊

      1. Jo dopadlo to supr, díky za recept!! Nahradila jsem 20 g mouky kokosem a parada. Necham je přes noc proschnout s ráno budou skvele. Akorát jsem těsto nedavala do tvoritka ale lzickou sazela na plech, jelikož mám doma 2 měsíční a 20 měsíční dcery, tak na krásu se nehraje 🤣 ale urcite doporučuji zkusit také tyto s kokosem!

  7. Dobry den,zkousela jsme uz podruhe,ale nedari se mi. Ta hmota z cukru,mouky a zloutku je uplne tuha,takze ten bilek do toho nejde vmichat,a mam tedy kusy testa v bilku,zdobickou to ani neprojde. 🙁 vahove jsem urcite chybu neudelala. Prosim poradite?

    1. Dobrý den, Andrej, to se teda omlouvám, ale asi netuším, kde je chyba. Nemáte třeba malá vajíčka? Že by tím pádem nebylo dost tekutiny? B.

  8. Dobrý den, vy jste tento recept přidávala na webovou stránku http://www.jidelniplan.cz. Že jo? Já jsem tento recept hned poznala a šla jsem se hned podívat na jidelniplan.cz, jestli se mi to nezdá. Hned jsem tento recept poznala podle postupu, protože ho mám i napsaný ve své sbírce receptů v počítači.

    1. Ano, s holkami z Jídelního plánu spolupracuji a některé recepty jim poskytuji, máte perfektní paměť. 🙂 B.

Napsat komentář: Gabriela Birgusová Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *