Špaldové linecké bez cukru (od 1 roku)

Linecké je klasika každých Vánoc a nejen jich. Já jsem ji navíc letos trošku ozdravila použitím špaldové mouky a medu namísto cukru. Je výborné, křehké a voňavé.

Na cca 60 kusů (30 slepovaných):

  • 300g hladké špaldové mouky (použila jsem celozrnnou)
  • 200g přepuštěného (nebo klasického) másla
  • 100g tekutého medu
  • kyselejší marmeláda dle potřeby

Změklé máslo vymícháme s tekutým medem a postupně zapracujeme mouku. Pokud budete chtít, můžete do těsta přidat i zrníčka vanilky a nebo kápnout trošku vanilkové esence či rumu. Dobře prohnětené hotové těsto dáme do lednice minimálně přes noc (nebo zkrátka několik hodin) odpočinout.

Druhý den těsto vytáhneme z lednice a necháme prohřát, nebo propracujeme teplem ruky. Vyválíme na plát vysoký asi 3 mm a vykrajujeme tvary, které máme rádi. S těstem se pracuje velmi dobře, stačí podsypávat jen lehce, těsto se téměř netrhá a nelepí.

Pečeme na 180°C cca 6 minut, nebo zkrátka do zlatova. Hotové linecké slepujeme kyselejší marmeládou, já jsem použila rybízovou. Cukroví je krásně křehké i bez dlouhého ležení – změklo už do druhého dne – můžete ho tedy péci i víceméně na poslední chvíli.

Dětská specifika:

Osobně nejsem zastáncem toho, aby vyloženě cíleně mlsaly děti do 1 roku, které ještě nemají ustálený jídelníček, teprve se učí stravovat a "ochutnávají".
Med je vzhledem k riziku obsahu botulotoxinu doporučován od 1 roku věku.
Celozrnná mouka je lepší vzhledem ke své vyšší nutriční hodnotě, zvažte však schopnost střev vašeho dítěte celozrnné potraviny strávit (určitě tedy nedoporučuji minimálně do 1 - 2 let). Místo celozrnné mouky můžete použít bílou a recept by měl i přesto fungovat.

cukrovímlsáníod 1 rokuod 3 letvánoce

20 komentáře - “Špaldové linecké bez cukru (od 1 roku)”

  1. Chystám se na ně:) Ale mám jen pastový med, mám to s ním risknout? nebo raději sehnat tekutý?
    Děkuji

    1. Já bych to asi riskla, maximálně bude potřeba víc mouky nebo víc medu, podle toho jak se to zachová, ale mělo by to podle mě fungovat 😉 B.

  2. Dobrý den, mohla bych se zeptat? Je možné místo medu (či jeho část) nahradit nějakým sirupem (pšeničným, rýžovým apod)? Děkuji

    1. Jani asi ano, ale nemám to vyzkoušeno, budete muset experimentovat. Zvolte sirup nějaké vyšší hustoty, aby se blížilo medu 🙂 B.

  3. Je luxusní! Manžel, co je proti pečení jakéhokoliv cukrovi, prohlásil, že pouhá 1,5davky nestačí, a že na tomhle pojede celé Vánoce 🙂

    1. No tak to je teda velká pocta, zvlášť od chlapa :-)) Díky za zprávu i vyzkoušení 🙂 B.

  4. Malému je 14 m. takže místo medu jsem dala rýžový a agávový sirup.Těsto odpočívá v lednici do zítra tak uvidíme po upečení, děkuji za recept

  5. Dobry den, prave delam testo a hrozne se mi lepi. Dala 300 g hladke spaldove mouky zn. Belbake z Lidlu, 200 g klasickeho masla a 100g medu. Co je spatne? Dekuji 🙂

    1. Pavlíno, předpokládám, že jste použila tu mouku ve žlutém obalu, ta není celozrnná, takže je možné, že má jinou savost. Přidat mouky dokud to lepit nepřestane a pak zkusit znovu 🙂 B.

  6. Také jsem měla problém s velkou lepivostí, tak jsem použila víc mouky, ale pak jsem hrozně natrápila s vykrajováním 🙁 Kus těsta jsem musela dokonce vyhodit, protože ho bylo nemožné vyválet.. těsto se hrozně trhalo. Zřejmě jsem neudělala dobře. Ta lepivost je tedy v pořádku a v lednici se to spraví? Přeci jen už při pohledu na suroviny je tam podezřele velký podíl másla (použila jsem tedy klasické nepřepuštěné)..

    1. Lído, já mám od maminek spoustu pochval za to, že těsto naopak nelepí a s vykrajováním se netrápily, tak nevím. Asi záleží dost na druhu mouky a nejspíš i medu. Určitě je dobré nechat těsto odpočinout, aby máslo nebylo tekuté, ale vláčné. Při vyvalování si pomožte pečícím papírem nebo mikrotenovým sáčkem z obou stran, podsypávejte. Víc se obávám, že Vám neumím poradit :/ B.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *